avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Cum iti dai seama daca ai ales un avocat bun sau unul ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Cum iti dai seama daca ai ales un avocat bun sau unul nepregatit?!

Majoritatea justitiabililor dau buzna la birouri si instante sa aleaga un avocat.

Altii ii aleg din recomandari sau chiar din sala de judecata dupa cum pledeaza .

De unde sti daca este competent, pregatit, pertinent si serios?
QCERT a scris:
Părerea mea e ca pe forum se găsesc doar avocații tineri și dornici de afirmare, cei foarte buni, cu experiența nu găsești decât la cabinet sau în instanta.

Avantajele avocatilor tineri si dornici de afirmare:
- au clienti putini si timp sa se preocupe cu atentie de fiecare cauza;
- uneori (sau mai des) pot vedea ceea ce un avocat “rutinat” nu prea mai observa;
- afla noutati (printre altele) citind ce se mai posteaza pe acest site;
- nu percep onorarii fabuloase si sunt dedicati profesiei;
- altele.

Avocatii “cu experienta” au cabinet individual, sunt ocupati cu instanta, politia, procuratura etc. s.a.m.d. dar au si stagiari… Stagiarii au ceva mai mult timp liber decat au titularii cabinetelor… Stagiarii participa la discutiile in forum si pot fi contactati de potentiali clienti.

Avocati cu experienta numai la cabinet sau in instanta? Destul de gresit. Sunt destui inscrisi ca si consultanti (sau nu) dar diferenta intre cei care activeaza pe forum si cei din cabinete si din instanta este esentiala: primii isi impartasesc gratuit experientele, ofera gratuit indicatii.

Nici un avocat care se respecta nu poate scrie clar, intr-un forum: “faceti asa sau asa”, cand sunt in discutie cazuri complexe (din acest motiv poate parea ca... n-au experienta cand, de fapt, e vorba despre cu totul altceva: deontologie). Un avocat care se respecta trebuie sa vada tot ceea ce contine un dosar sau altul, nu poate crede pe cuvant persoana care intreaba in forum deoarece cu totii avem tendinta de a fi subiectivi si de a prezenta cam ceea ce credem ca ne avantajeaza si mai avem tendinta de a minimaliza eventuale probe pe care partea adversa le are depuse la dosar. Si, ca tot veni vorba: clientii care nu sunt cinstiti cu avocatii, ascunzand unele chestiuni - sperand ca vor obtine avantaje in instanta - pot face dintr-un avocat bun unul "prins pe picior gresit" si nu e deloc vina avocatului...
Intr-un forum, avocatii care se respecta raspund “generic” si raspund prin a oferi unele idei, trimiteri la legi s.a. Cand ceva e clar: cote mostenire, ca exemplu, si nr-ul exact de succesori cu vocatie e simplu si se poate raspunde concret. Daca ar face mai mult exista riscul sa se incurce lucrurile – am incercat mai sus, pe scurt, sa motivez de ce.
Dragii mei, dar daca vorbim putin si despre "Maria Sa, Clientul"? Clientul care e mereu bun si avocatul e rau. Dar care uita sa vina cu onorariul. Sau nu intelege de ce e utila o expertiza. Si de ce aceasta costa, dureaza. Si de ce necesita inscrisuri si alte date pe care el trebuie sa le procure. Daca te ocupi tu de toate acestea, costa mai mult. Si iarasi sunt nemultumiri. Si ii explici de 1, 2, 5 ori tot ce presupune cauza lui si nu pricepe. Si ii mai faci si desene, schite... Si se uita la tine cu ochi senini si goi... Si daca mai adaugi mici cheltuieli pe care le faci tu pentru ca te-ai saturat sa tot auzi cum ti se plange ca iar trebuie sa plateasca intretinerea si cum l-a furat administratorul... Si atunci faci tu copii xerox, mai un timbru, mai niste drumuri pe la diverse ghisee din oras... Cand tragi linie constati ca ai cheltuit mai mult decat onorariul incasat.
Sa nu uitam cauzele "pro bono". Pe acestea nu le vede nimeni.
Dar multi te intreaba daca nu iei cauza gratis, ca sa faci si tu o fapta buna.
Cat despre "tradat" sau "cumparat" ... mintea mea refuza sa creada asa ceva. Mai ales ca cei pe care i-am auzit plangandu-se au de obicei o cauza cu o miza foarte mica (o pensie alimentara, un garaj etc). Ce sa vinzi si ce sa cumperi intr-un asemenea dosar?
Stiu ca nu aceasta era tema discutiei, dar...
Ultima modificare: Luni, 17 Octombrie 2011
iuliaro2006, utilizator
Regret ca trebuie sa va contrazic, dar pensia alimentara nu e o miza mica , asa cum v-ati exprimat. De exemplu, ca sa intelegeti, fostul meu sot, navigator, in prezent are venituri in lei de aprox 800 lei si venituri in euro de aprox 5000 euro. Plateste pensie de intretinere de 250 lei, stiu ca am mai spus asta si nu vreau sa plictisesc pe nimeni, dar asta nu e o miza mica. Am dosar penal pt a recupera din urma suma neplatita si avocatul nu mai raspunde la telefon de ceva vreme si nu stiu in ce faza este dosarul. Am furnizat avocatului si politiei absolut toate informatiile ca sa decurga totul f repede si totusi nu se intampla nimic bun. In plus pe 21.10 am termen pentru micsorare de pensie deschis de fostul meu sot. Noroc ca am inceput si eu sa actionez pe cont propriu si sper sa vina momentul cand se va face dreptate copiilor.
trope_doi a scris:


1.- Avocatii ?cu experienta? au cabinet individual, sunt ocupati cu instanta, politia, procuratura etc. s.a.m.d. dar au si stagiari? Stagiarii au ceva mai mult timp liber decat au titularii cabinetelor?

2.- Stagiarii participa la discutiile in forum si pot fi contactati de potentiali clienti.

3.- Avocati cu experienta numai la cabinet sau in instanta?
Destul de gresit.
4.- Sunt destui inscrisi ca si consultanti
...................................................... (sau nu)
------------------------------------------------- dar .
5.- diferenta intre cei care activeaza pe forum si cei din cabinete si din instanta este esentiala:
6.- primii isi impartasesc gratuit experientele, ofera gratuit indicatii.


7.- Nici un avocat care se respecta nu poate scrie clar, intr-un forum: ?faceti asa sau asa?,

8.- cand sunt in discutie cazuri complexe , e vorba despre cu totul altceva: deontologie).

9.- clientii care nu sunt cinstiti cu avocatii, ascunzand unele chestiuni -

10-. sperand ca vor obtine avantaje in instanta - pot face dintr-un avocat bun unul "prins pe picior gresit" si nu e deloc vina avocatului...


11.- Intr-un forum, avocatii care se respecta raspund ?generic? si raspund prin a oferi unele idei, trimiteri la legi s.a.


dreptul la replica conform adnotarii proprii / subiect .

1,- exista destui avocati '"cu experienta"" care nu au reusit sa-si deschida cabinete individuale.
-Calitatea unui avocat se poate descoperi prin numarul de dosare pe care le are zilnic in instante.
-Nu prea am avut ocazia sa vad ori sa fiu informata despre activitatea unui avocat alaturi de ""client"" la politie(in timpul audierilor) ori la procuratura.
-Normal,ar fi,ca avocatii stagiari sa fie mai ocupati decat cei ''profesionisti'' ,care au obligatia sa le testeze profesionalismul prin spetele pe care le coordoneaza direct.
2,-Avocatii stagiari nu au voie/dreptul de a intocmi inscrisurile de reprezentare in instanta decat cu acceptul avocatului care-i supravegheaza activitatea pe intreaga perioada de stagiatura.
3.-Avocatul cu experienta care are cabinet particular,are ''personal de birou'' angajat,care preia cazurile .In principiu,avocatii cu cabinete particulare au activitate mai buna ca ceilalti fara cabinete.
4.- Avocatii care s-au inscris pe acest forum ca si consultanti,sunt retribuiti?-
5.- Este firesc ca sa existe diferente esentiale intre avocatii activi /liicentiati /inscrisi intr-un barou (unde cotizeaza lunar si platesc toate impozitele catre stat) si cei care afirma ca au terminat niste studii in drept,insa nu contribuie cu absolut nici o taxa la stat,insa acorda consultanta juridica -din umbra- unor justitiabili ,desi stiu ca acest fapt constituie evaziune fiscala-in primul rand-,apoi,exercitarea unei profesii in mod ilegal samd.
Pe acest forum,exista destule persoane,care au declarat ca sunt avocati,procurori ori consultanti,insa in realitate sunt simpli utilizatori .Nu cred ca poate exista o modalitate de verificare a acestui gen de declaratii false.
6.-Impartasirea gratuita a unor experiente juridice ,este un gest si o fapta justa a unor persoane care au o calitate desavarsita din punct de vedere uman.
A ajuta pe cineva care se confrunta cu greutatile vietii la timpul actual,inseamna o calitate si un om de buna credinta ,cu suflet mare.
Am citit pe acest forum si raspunsuri ironice,uneori agresive,pentru uniii utilizatori si nu am inteles de ce ,s-au mai ''OBOSITácele persoane ,ca sa raspunda in raspar ori aiurea .......
Se poate vedea clar,ca unele persoane raspund /comunica pe acest site doar pentru a primi aplauze,ori punctaj bonus pentru activitate in forum.
Una e sa comunici /de drept cu opiniile personale asupra unui subiect si alta e sa cresti in ''ADMIRATIE"" pentru ca scrii baliverne.
7.- ""Nici un avocat care se respecta nu poate scrie clar, intr-un forum: ?faceti asa sau asa?-??
-n-am inteles aluzia de"" avocat care se respecta""-adica,toate persoanele care au oferit un raspuns pertinent celor interesati,sunt avocati care nu stiu sa se respecte ????
Cred ca este o neantelegere ori o greaseala din partea lui @trope_doi care priveste omul in prisma respectului de sine si al ego-ului personal vizavi de materialismul ce se simte in ideea stilului de a fi avocat.
Pacat de asemenea gandire !
Afi OM e lucru MARE ,si nu o diploma oarecare poate dovedi calitatea umana! ......

8.-Deontologia,nu poate fi invocata in sistemul informatic on-line.Dreptul la informare este instituit de lege si de prevederile Constitutiei Romaniei.
-Acest forum are o destinatie precisa prin denumirea sa.
9.- Varianta de a fi cinstit fata de un avocat ,cred ca este o bagatela .
-Un avocat bun,poate sa descopere adevarul singur si nu este necesar ca un client sa se ""spovedeasca"" intru-totul .
-Pai,daca tot se cer onorarii spumoase -de multe ori nejustificate-,de ce sa-i dam avocatului adevarul pe tava ?-unui avocat ii oferi elementele esentiale ca dovada iar el,trebuie sa descalceasca intreaga speta corespunzator verificarii,cercetarii si incadrarii cauzei in normele legale.
-Aceasta motivatie este o cacialma nascocita de unii avocati ca sa fie scuzabile faptele lor de neprofesionalism.
10- Cand,in instanta de judecata,se descopera(la solicitarea partii vatamate),faptele ilicite ale unui avocat,abia atunci ,in baza probelor admise de instanta,se va proceda la incriminarea acelui avocat care a uitat de juramantul facut la obtinerea calitatii de aparator.
-Din pacate,pentru bani,exista destui avocati care incalca deontologia profesiei lor.
11.- Raspunsurile Generice,pe acest forum-din partea avocatilor care se respecta-dupa cum afirma @trope_doi,sunt raspunsuri pertinente si veridice in anumite cazuri,intrucat,depinde de calitatea intrebarii (de cele mai multe ori)
-Intrebarile cu greutate in solutionare,de obicei sunt puse doar ca mijloc de incercare a abilitatilor profesionistilor pe forum.


In rest,toate cele bune si frumoase tuturor utilizatorilor si conducerii acestui forum.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
romascanu, moderator
rodica_post a scris:

- Calitatea unui avocat se poate descoperi prin numarul de dosare pe care le are zilnic in instante.


Eronat!

E ca si cum s-ar spune ca Francis Ford Coppola este apreciat pentru filmele in care a JUCAT, nu pentru cele pe care le-a regizat.

E ca si cum s-ar spune ca, dintre medici, este de apreciat doar chirurgul de sub lumina lampii din sala de operatie, nu si reprezentantii celorlalte specialitati medicale mai putin vizibile, fara de care ai fi ajuns direct la ...autopsie, nu la chirurgie. Sau doar ginecologul cu care ai nascut, dar nu si neonatologul - pentru ca stradania lui de a tine copilul in viata nu se desfasoara "sub luminile rampei".

Surprindere, uimire amestecata cu nedumerire, buimaceala, stupefactie, perplexitate
si altele asemenea ar fi cuvintele care exprima STAREA mea atunci cand citesc in acest topic fraze care reflecta perceptia deformata a "publicului".


rodica_post a scris:

.- Varianta de a fi cinstit fata de un avocat ,cred ca este o bagatela .
-Un avocat bun, poate sa descopere adevarul singur si nu este necesar ca un client sa se "spovedeasca" intru-totul .



Adevarul? Ce este adevarul? Cine l-a descoperit?
La sfarsitul paginii 4 din topicul de mai jos gasiti cateva idei pe care le-am exprimat mai demult.

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cum se alege un avocat? DINU55 DINU55 Ca in orice meserie, sunt si avocati care le place ceea ce fac si se dedica total unui caz, si sunt si din aceia care fac "de mantuiala". Deci sunt si avocati ... (vezi toată discuția)
Ce articol se invoca la deschiderea succesiunii prin tribunal? teoma teoma Buna ziua. Intrebarea mea este cea din titlu. Iar daca e vorba si de partaj, ce alt articol se mai invoca? Multumesc. (vezi toată discuția)
Aproape a trecut 2009.e mai buna viata noastra...de avocat? Ileana Schwarz Ileana Schwarz Am simtit nevoia sa va transmit un mesaj. Voua, celor ca mine.Celor care ne inghesuim prin salile de judecata si ne intrebam aproape zilnic cel fel de ... (vezi toată discuția)