avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daca nu pot intra in CIC as putea beneficia macar de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daca nu pot intra in CIC as putea beneficia macar de somaj??

Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: momentan sunt insarcinata si la data nasterii voi avea 10 luni cotizate, deci conform legii nu pot intra in CIC, iar sotului meu nu ii convine pt ca salariul pe care il ia depaseste indemnizatia. ideea este ca dupa concediul postnatal as vrea sa renunt la serviciu pt a sta cu copilul si nu pot face acest lucru decat dandu-mi demisia. la momentul demisiei as avea 12 luni cotizate, as putea beneficia de somaj? in cazul in care nu pot din cauza demisiei, daca fac o angajare pt inca o luna cu contract pe perioada determinata cu o norma de 2 sau 4 ore pe zi ar merge? va rog dati-mi un sfat pt ca am mare nevoie de el. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:41, 17 Septembrie 2008
ela_b84 a scris:

nu mai inteleg nimic... adica din cate stiu eu (va rog sa ma corectati daca gresesc) legea spune ca trebuie sa am 12 luni consecutive cotizate pana la nastere, deci nu in ultimele 24 de luni. de asemenea, nu pot sa continui sa lucrez pana la implinirea celor 12 luni si apoi sa intru in CIC pt ca legea spune ca pana in momentul nasterii trebuie 12 luni, cele lucrate dupa aceea nu se iau in considerare. iar cu angajarea de dupa demisie ma gandeam sa o fac in timp ce sunt in preaviz(la o norma de 2 ore pe zi ar merge), astfel sa am continuitate.

Astept si alte pareri, va multumesc


Mai cititi o data, m-am referit la indemnizatia de somaj.
Multumesc mult pt raspunsuri si scuze pt confuzie. D-l Tudor Valeriu a spus: "Deci, se poate, chiar daca lucrati 2 sau 4 ore pe zi, cu conditia ca in ultimele 24 de luni sa aveti lucrate 12 luni cu 8 ore pe zi (sau daca unele sunt cu 4 ore trebuie perioada dubla)". As vrea sa mentionez ca pana acum am fost 2 luni in concediu medical pt probleme in sarcina. la asta se va adauga si concediul pre si postnatal. Cele 8 ore pe zi trebuie lucrate efectiv sau e in regula si cu aceste concedii?

Ar mai fi o problema legata de situatia mea. Am avut ceva probleme la inceputul sarcinii si am fost internata in spital. Starea mea de sanatate e ceva mai buna dar medicii imi spun ca ar fi mai bine daca as putea sta acasa. problema este ca zilele de concediu medical sunt pe terminate si problema nu este atat de serioasa incat sa intru in comisie pt a mi se prelungi concediul medical la 190 (parca) de zile. de aceea as opta pt un concediu fara plata. intrebarea este cate zile de concediu fara plata pot sa imi iau pt rzolvarea problemelor personale? angajatorul poate refuza aprobarea concediului? atata timp cat as fi in concediu fara plata la firma la care lucrez, m-as angaja pe hartie la o alta firma pt a avea continuitate si a beneficia de somaj. se poate sa fiu si in fara plata si angajata la alta firma?

Va multumesc mult pt timpul acordat
Nu trebuie sa aveti 12 luni lucrate neaparat la aceeasi firma. Daca a-ti mai lucrat si alta parte si aveti continuitate ,perioada aceea se cumuleaza cu perioada lucrata la firma aceasta. In concluzie nu trebuie sa aveti 12 luni lucrate la aceasta firma pentru a intra in CIC.
1. Perioada de concediu medical este considerata perioada contributiva la toate fondurile (pensii, sanatate etc.).
2. V-a mai spus si "namiru" si eu: trebuie sa aveti lucrate 12 luni din ultimele 24 de luni. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive (una dupa alta).
3. Concediul fara plata se da conform contractului colectiv de munca si il negociati cu patronul. Daca aveti motive serioase, patronul nu va poate refuza. Dar fiti atenta sa nu citeasca si el randurile dvs. care nu sunt prea "ortodoxe".
Va rog sa-mi raspundeti, nu ati mai lucrat in alta parte? Aici la aceasta firma este primul job?
Puteti beneficia de max. 90 zile CFP pentru interese personale.

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj daca in ianuarie 2010 am avut concediu de odihna? preda ioana preda ioana buna seara....pe 24 februarie imi expira contractul de colaborare la firma la care lucrez momentan....mi-am intrebat seful daca am dreptul la somaj???dansul ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea primirii imdemnizatiei de somaj alinacp alinacp Am fost concediata de la vechiul loc de munca pe baza art. 65 din Codul Muncii si am primit somaj pentru o perioada de de 3 luni. Ulterior mi-am gasit un nou ... (vezi toată discuția)
Criterii pentru somaj miha28 miha28 am fost in concediu de cresterea copilului timp de 2 ani....am venit la acelasi loc de munca in concediu fara plata 6 luni...dupa care cu contract de munca de ... (vezi toată discuția)