avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinerea din salariu a furturilor din marfa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinerea din salariu a furturilor din marfa

Buna seara,

Lucrez intr-un magazin de electronice ce face parte dintr-un lant national, si am urmatoarea problema.
Luna aceasta au avut loc doua furturi din marfa expusa pe rafturi in magazin in timpul programului. Furturile nu au fost constatate pe loc, ci ulterior cand s-a urmarit sistemul de supraveghere video si de aceea nu s-a depus palngere la politie inca.

Superiorul direct ne-a informat ca urmeaza ca toti angajatii din magazin sa plateasca valoarea produselor furate.
Este legal acest lucru ? Deoarece eu le vad ca pe niste pierderi ale firmei, si nu vad de ce angajatii tr sa le acopere.
Exista o polita de asigurare pe magazin, dar aceasta despagubestea marfa doar in cazul de efractie in afara oreleor de program, si doar daca marfa se alfa in incaperea din spatele magazinului inchuitata in seif sau fiset metalic.

In cazul in care aceasta actiune a angajatorului nu este legala, ce argumente pot aduce in apararea mea, cum si unde pot combate acest lucru ?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:36, 20 Septembrie 2008
Aveti si art.270-275 din Codul muncii:
Art. 270. - (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile
contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute şi
care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
Art. 271. - (1) Când paguba a fost produsă de mai mulţi salariaţi, cuantumul răspunderii fiecăruia
se stabileşte în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.
(2) Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată,
răspunderea fiecăruia se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul, şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.
Art. 272. - (1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o
restituie.
(2) Dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură
sau dacă acestuia i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit, este obligat să suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză se stabileşte potrivit valorii acestora de la data plăţii.
Art. 273. - (1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile
salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu
celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză, jumătate din salariul respectiv.
Art. 274. - (1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi
despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract
individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Art. 275. - În cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate face
într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă.
Cei de la ITM pot fi sesizati daca pe statul de plata vor aparea aceste retineri si sunt ilegale. Putei citi legea gestionarului LEGEA Nr. 22/18.11.1969- (*actualizată*) privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor organizatiilor socialiste [ link extern ]
Ce functie aveti dvs?
Ce csrie in fisa postului dvs semnata la angajare?
DANRACHE a scris:

Interesant subiectul!
Lucrati cumva ca lucrator gestionar? Pe langa faptul ca vindeti marfa din magazin, cumva mai trebuie s-o si descarcati (pt. ca angajatorul n-are incarcator-descarcator angajat special pt. aceasta), s-o carati in magazin, sa aveti grija si de cea expusa, sa faceti si probe aparatelor, sa scrieti si garantii? Imi suna cunoscut si abuziv din partea angajatorului. Cam prea multe sarcini pentru un singur om. Oare sunt inscrise si in fisa postului?
Daca spuneti ca exista film video, de ce nu plateste cel care era responsabil, gestionar pe raionul unde s-au furat produsele? La iesire n-a sunat alarma?
Sunt cam multe lucruri care ar putea sa va exonereze de raspundere.


Da am contractuul de munca incheiat pe postul de gestionar, dar pe langa asta trebuie sa fiu : casier, reprezentamt vanzari, sa car marfa in magazin, sa ambalez si sa expediaz marfa, sa am grija de marfa expusa, sa fac proba si sa scriu certificatele de garantie pentru cea vanduta. Iar fisa postului nu prevede toate aceste lucruri, este destul de neclara si nici nu stiu cat este de legala. In acesta fisa mai este precizat ca fiecare angajat raspunde solidar impreuna cu ceilalti angajati de lipsurile constatate la inventar.

Eu sunt singurul angajat din al magazinului care este incadrat pe functia de gestionar. Mai este un casier si 4 reprezentati de vanzari, impartiti in 2 ture (1 zi cu 1 zi) a cate 3 persoane/tura cu un program de 14 ore/zi, singurele zile libere pe an sunt 26 dec si 01, 02 ian.

Precizec ca bunurile au fost furate de niste hoti care nu au nici o legatura cu angajatii magazinului si au indepartat sitemele de siguranta antifurt si au avut complici care i-au tinut ocupati pe angajatii magazinului pentru a nu fi observati.

Sistemul de supraveghere nu este monitorizat de nici un angajat.
:stunned:
Nu aveti nici o zi libera pe saptamana?
Nu aveti concediu de odihna?
Faceti altceva decat este scris in fisa de post?
14 ore /zi lucrate?

Ce s-ar mai bucure cei de la ITM sa afle aceste lucruri!!!

Apropos, salariul este real in contractul de munca / carnetul de munca?
Chiar daca angajatorul savarseste anumite nereguli cu privire la relatiile de munca , abateri ce pot fi constatate de catre inspectorii de la ITM , asta nu inseamna ca salariatul nu va raspunde patrimonial fata de angajator .
Pentru a exista răspunderea patrimonială este necesar să fie îndeplinite următoarele condiţii:
1. Calitatea de salariat a persoanei care a produs prejudiciul, respectiv persoana care este parte a unui raport juridic de muncă tipic, stabilit pe perioada nedeterminată sau determinată, respectiv pentru timp normal sau parţial de muncă.
2. Fapta ilicită a salariatului să fie săvârşită în legătură cu munca sa. Pentru stabilirea răspunderii patrimoniale, caracterul ilicit al faptei se analizează în raport cu obligaţiile de serviciu, ce decurg din contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern. Un reper esenţial este, din acest punct de vedere, fişa postului. Unitatea trebuie să facă dovada sarcinilor de serviciu ale salariatului a căror neîndeplinire sau îndeplinire necorespunzătoare au cauzat prejudicii. Salariatul răspunde personal pentru fapta proprie.
3. Prejudiciul, adică acea modificare a patrimoniului care se realizează atât prin diminuarea activului, urmare a săvârşirii unei fapte ilicite, sau prin creşterea pasivului. Valoarea prejudiciului cuprinde prejudiciul efectiv dar şi beneficiul nerealizat.
4. Raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciul cauzat. Răspunderea patrimonială presupune un rezultat dăunător care să se concretizeze într-o pagubă cu valoare economică generată de salariaţi din vina şi în legătură cu munca lor. În unele situaţii determinarea raportului de cauzalitate este anevoioasă, fiind necesară analiza, pentru a stabili, de la caz la caz, fapta sau faptele care au determinat transformarea posibilităţii prejudiciului în realitate.
5. Vinovăţia este o condiţie a răspunderii patrimoniale fără de care aceasta nu există. Vinovăţia constituie elementul subiectiv al răspunderii, care constă în atitudinea psihică a persoanei faţă de fapta sa şi consecinţele ei păgubitoare. Vinovăţia presupune discernământul salariatului, respectiv capacitatea acestuia de a-şi reprezenta fapta şi efectul ei păgubitor şi voinţa liberă, existentă în momentul săvârşirii faptei prejudiciabile. Răspunderea patrimonială este angajată în egală măsură pentru toate formele vinovăţiei. Codul muncii stabileşte, cu titlu de excepţie, situaţiile în care gradul de vinovăţie produce efecte diferite, respectiv producerea prejudiciului de mai mulţi salariaţi.

Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala a salariatului - rog urgent raspuns cati81 cati81 Buna! Am lucrat acum 2 ani ca sef de magazin la o firma destul de cunoscuta. In momentul angajarii, m-au condus in magazin, m-au prezentat ca noua sefa si ... (vezi toată discuția)
Raspunderi materiale ContSters270648 ContSters270648 Poate atrage raspunderea materiala o nota explicativa prin care se recunoaste ca paguba constatata in gestiunea mea,exista si pe timpul cat gestionar era alta ... (vezi toată discuția)
Raspundere materiala angajat zsorox zsorox buna ziua, am si eu o intrebare, ieri am semnat un contract de munca, postul se numeste \"documentarist ordonare logistica\", in fisa postului apare la ... (vezi toată discuția)