avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
Buna ziua,am o intrebare lagata de momentul in care pot beneficia de concediu crestere copil, implicit de plata indemnizatiei. Pot dupa concediu de maternitate sa ma intorc o luna la servici si dupa aceea sa fac cerere de indemnizatie de crestere copil, platita din momentul cererii?
Mi se aplica litera a) art 10 OUG 148/2005 sau litera d) de la acelasi articol?

" Art. 10. Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate si plata indemnizatiei aferente, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c). "

Trebuie sa treaca cele 60 de zile lucratoare ca sa ma incadrez la liera d), sau pot depune cererea dupa 22 de zile lucratoare?

Multumesc mult pentru raspuns!
@klmro1
da, beneficiati in acest caz de optiunea privind cuantumul de 85% al indemnizatiei acordata pentru CIC.

@popescuviorica
Legea prevede ca, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a beneficia de CIC si de indemnizatia lunara.
Prin urmare, beneficiati de prevederile acestei legi.

@catattod
începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată (lit.a)
Multumesc pentru raspuns , dar nu stiu daca m-am facut inteleasa? mai concret situatia mea este urmatoarea: termin concediul de maternitate pe 14 noiembrie si doresc sa ma intorc o luna la munca. Pe data de 15 decembrie vreau sa fac cerere pentru CIC. Este posibil sa intru cu aceasta data in CIC sau trebuie sa astept 60 de zile lucratoare?
Am inteles mesajul dvs ...... puteti intra in CIC cu data de 15 decembrie 2008 :)
Va multumesc mult pentru raspuns!

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)