avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
vernica a scris:

Buna ziua,
Am o vechime in cartea de munca de 13 ani neintrerupta, tocmai acum cand am ramas in sfarsit insarcinata intamplarea a facut sa am intrerupere pe cartea de munca intre 01.07 si 13.07.2010 (9 zile lucratoare), In aceste conditii pot sa beneficiez de indemnizatie? In caz contrar mai pot sa fac ceva acum pentru a acoperi aceste zile, astfel incat sa pot beneficia de indemnizatie?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!

În calculul celor 12 luni se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile asimilate, considerate, în înţelesul OUG nr.148/2005, lună întreagă.

Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile asimilate.

Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut mai sus.

Luna iulie 2010 are 22 de zile lucratoare ... prin urmare, veti beneficia de indemnizatia pentru CCC avand in vedere cele mai sus postate.
Salut! Am si eu o rugaminte poate ma ajuta cineva sa gasesc o solutie. Eu muncesc de 3 luni contract determinat si nu stiu daca imi vor mai prelungi contractul, inca nu sunt insarcinata dar as vrea sa fac bebe cat mai curand. As vrea sa gasec o modalitate sa bebeficiez de indemnizatie si m-am gandit ca dupa ce se incheie acest contract de munca sa bag cartea de munca la o firma si sa platesc din mana darile. Problema e ca nu stiu cum sa procedez cum sa fac contractul de angajare, pe ce perioada, nelimitat sau poate fi si determinat pe perioada care imi mai trebuie adica 9 luni, si ce salariu sa-mi trec, sau poate fi si part time sau numai full time. Sau/si ce alte conditii mai tb indeplinite.
O zi frumoasa doresc tuturor.
1. Dvs. faceti socoteala in asa fel incat cele 12 luni premergatoare nasterii sa fie acoperite cu perioade de obtinere de venituri profesionale impozabile sau perioade asimilate.
2. Puteti incheia un CIM si cu part-time. Va fi luat in calculul celor 12 luni pentru indemnizatia de CCC pana la 2 ani.
3. Cititi pe acest topic raspunsurile anterioare ale colegilor mei si ale mele care o sa va lamureasca.
Buna ziua!
Am si eu o intrebare, va rog.
Daca sunt angajata cu carte de munca (profesor) si in acelasi timp am si activitate pe PFA, pot beneficia de CIC care sa cumuleze toate veniturile?
Daca da, ar trebui ca in afara impozitului pe venit (pt PFA , de 16%) sa mai platesc si contributiile la somaj , asigurari sociale, sanatate?

Va multumesc!
1. La calcularea indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani se au in vedere toate veniturile nete (inclusiv din activitatea de PFA).
2. Indemnizatia de CCC pana la 2 ani nu este conditionata de plata contributiilor la fonduri, chiar daca acum, prin modificarea legislatiei, se vor plati contributiile si in cazul PFA (discutati si cu un contabil).

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)