Daca cunaosteti prevederile legii, atunci de ce ne mai intrebati ??? :(
In ceea ce priveste conditia necesara pentru a putea sa beneficiati de CIC si de indemnizatie legea este destul de clara , nu ambigua : în ultimul an anterior datei naşterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit
Prin urmare, trebuie sa dovediti faptul ca in perioada 15 mai 2008 - 15 mai 2009 (data aproximativa a nasterii) ati realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Din cele postate de dvs , rezulta ca indepliniti conditia prevazuta de lege pentru a beneficia de CIC.
Ca sa beneficiati de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de indemnizatia lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni., trebuie ca în ultimul an anterior datei naşterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Indemnizatia pentru CIC este platita de catre stat si nu de catre angajator.
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
buna seara... m-am inscris si eu pe forum, poate imi raspundeti la o intrebare la care primesc doar raspunsuri vagi...
sunt in concediu de crestere copil din 17.07.2007... inainte am lucrat cu 8 ore/zi ( la un loc de munca), + 2 ore/zi (la inca un loc de munca) si am facut si RCA ( asigurari cu un contract, nu de munca, ca agent). intrebarea mea se leaga de aceste asigurari... eu le-am tot facut (si anul acesta), pentru ca cei de la firma de asigurari au spus ca le pot face... intrebarea mea e: am sau nu voie, in CIC, sa fac aigurari, sau nu??? (am primit si raspunsuri gen: da, in limita unei anumite sume, comision, ... nu stiu care suma......)...
si inca o intrebare... daca nu aveam voie sa mai fac asigurari... ce se intampla?
multumesc
Pe perioada cat sunteti in CIC nu puteti realiza venituri profesionale supuse impozitului pe venit , intrucat plata indemnizaţiei se suspendă începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul realizează asemenea venituri.
Veniturile obtinute in baza contractului prin care faceati RCA intra in categoria acestor venituri.
si aunci ce se intampla? voi primi o decizie prin care trebuie sa platesc indemnizatiile inapoi? nu am nici o alegere? chiar nu am de unde sa le platesc inapoi! de prin iulie 2008 nu mai fac asigurari...
nu trebuia sa primesc deja o astfel de decizie??