avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu calculul cheltuielilor intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu calculul cheltuielilor intretinere

Buna ziua,
locuiesc intr-un bloc vechi, de 4 etaje, in care exista apartamente mari (pana la 220-250 mp) si cateva mai mici, de 45-60-70 mp. Intr-unul mai mic locuiesc si eu. Problema este ca persoana care calculeaza cotele pt intretinere e aceeasi de peste 15 ani si s-a obisnuit sa calculeze mai mult pe nr. de persoane. Inclusiv salariul admin., al femeii de serviciu, cheltuielile pt articolele de curatenie (astea din urma fiind intr-o luna, de pilda, de 200 lei, in alta de 100 lei - in conditiile in care exista un hol, un subsol si o scara destul de ingusta - pana la et. 4). Persoana care face calculele locuieste intr-un apt. cu supraf mare, deci n-are niciun interes sa socoteasca per supraf.
Am fost cu normele pt legea 230/2007 sa-i arat ca nu e corect sa socoteasca salariile pt. admin., curatenie pe nr. de pers. si efectiv s-a ratoit la mine ca legea asta e o tampenie, ca nu plateste mai mult pt femeia de serv. doar pt ca are sup. mai mare, ca doar nu-i intra si-n casa sa-i faca curat. Pana la urma, vazand ca ii dau inainte cu legea, intr-o semi-scarba, de parca hai, mi-a facut o favoare, a zis ca va socoti salariul admin. tinand cont de supraf. Dar pe al femeii de serviciu, Doamne fereste !
Daca va continua sa nu calculeze corect, iar eu refuz sa platesc asa, si calculez si platesc doar partea mea - acolo unde socoteala chiar treb. facuta pe supraf, ce se intampla cu banii care imi sunt trecuti - pe nedrept - in carca si care raman neacoperiti ? Dupa parerea lor, imi vor fi trecuti ca restanta si vor aduna penalizari.
Ce este de facut in astfel de situatii - frecvente - in care administratorii de bloc & co. fac ei legea cum li se pare lor mai corect si efectiv iti rad in nas sau te trimit la plimbare cand le atragi atentia ca nu procedeaza cf legii. De fapt, cum facem ca astfel de persoane sa nu mai faca legea intr-un bloc....
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:07, 5 Noiembrie 2011
A, si mai e ceva - nu exista salarii pt casier, presedinte (nu stiu exact cine trebuie sa aiba sau nu salariu din comitetul asoc.) etc. Ei fac asta cica benevol fiindca si asa costurile sunt ridicate in acest bloc vechi, cu apart. avand supraf. preponderent mari. Din septembrie a.c., exista salariu pt admin (netrecut totusi ca atare pe lista de intretinere - salariul admin si al femeii de serv sunt trecute ca "Salarii", fara a se specifica nimic altceva, la categoria calcule pe nr de pers). Totusi, calculele trebuie facute corect, chiar daca persoana care le face nu incaseaza nimic pt asta ca asa a vrut. Sau poate crede ca, daca nu percepe bani pt ce presteaza, poate sa nu tina cont de lege....
Ca sa fiti in ordine ar trebui sa va faceti flotant. In felul acesta v-ati putea inscrie si in cartea de imobil....si de-aici inainte ati putea sa faceti presiuni asupra persoanelor in cauza.

Oricine isi plateste intretinerea are dreptul sa puna intrebari si sa atraga atentia asupra respectarii legii. Nu exista drept capatat pe criterii de "vechime in bloc" si nici macar de a fi neaparat proprietar. Atata timp cat achiti o intretinere, fie si in numele cuiva (sa zicem ca prietena ar fi plecata in strainatate si dv. ati veni - adica nu ati locui in apartament - si ati plati aceasta intretinere) ai dreptul sa pui orice intrebare si sa pretinzi respectarea legii.

Da, comportament de argat. Dar exista ac si de cojocul lor!

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
elga50, moderator
@elga50
Scuze, poate nu m-am facut bine inteleasa - admin si persoana care calculeaza cotele de intretinere nu sunt unul si acelasi. Admin are salariu (mai nou), contabilul, nu (face benevol calculele). Cum nici casierul nu are (la fel face benevol, cel putin asa declara). De discutat, nu cred ca se poate discuta cu contab. si nici cu admin. din cauza gradului ridicat de ostilitate si de obtuzitate. Eu din start n-am dreptate, "ce tot vreau", vin sa le schimb ordinea in bloc etc. Asa ca nu stiu cum as putea cere sa vad daca femeia de serv, admin au contracte... Cred ca trebuie sa ma adresez direct in alta parte, nu in bloc... Deci, in bloc toti cei care sunt implicati in comitet sunt cam intelesi intre ei. Unde merg sa ma plang dincolo de aceasta minunata asociatie/comitet de bloc si cu ce dovezi ? Mii de multumiri.
Mi-as face viza de flotant, dar prietena mea nu e in tara si pana in vara viitoare nu vine. Am buletinul ei - i l-am ridicat de la politie cu procura, ca ii expirase. As putea lua si actul de casa (al ei) cu mine sa-l prezint, dar am vazut ca e neaparat necesara prez. ei. Asa ca nu stiu cum mi-as putea face repede... Fara viza de flotant, nu ma pot plange la primarie de abuzuri, avand totusi chitantele de intretinere pe numele meu ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
elga50, moderator
Legea 230/2007 este o lege a proprietarilor. In ea nu se specifica niciun drept al chiriasilor acestor proprietari, dar va puteti prevala de acest articol, asa cum si ele se fac ca nu inteleg despre ce e vorba in aceasta lege si in normele ei de aplicare.
Va puteti duce sa reclamati la primarie, la biroul de relatii cu asociatiile de proprietari. Nu stiu cata intelegere veti obtine si acolo...:(
Nu stiu ce sa va spun. V-ar trebui sprijinul proprietarei acestui apartament si ma tem ca nu-l aveti, fiind plecata din tara.
Incercati sa faceti presiuni si sa le amenintati cu ANAF si ITM. Am un feeling ca se vor inmuia!
Si, daca de luna viitoare, calculeaza la fel ca si pana acum ? Fiindca desi a spus ca va calcula salariul admin. pe supraf. (asa, intr-o marinimie netarmurita...), se poate razgandi pana atunci. Daca eu nu le mai platesc decat partea mea (e simplu de calculat), ei totusi imi vor face chitanta cu suma mai mare (calculata incorect) si, daca parte din ea ramane neachitata, mi-o vor trece tot mie la restante etc (conform logicii lor). Nu stiu efectiv ce sa fac, ca tot nu m-as lasa pacalita cu buna-stiinta...:((

Alte discuții în legătură

Calcul pausal... si nu exista asociatie de propietari istanmoni istanmoni Dragi oameni buni, M-am mutat de curand (1 oct 2010) intr-un bloc cu 2 scari si cu cate 6 apartamente pe scara (deci in total 12 apartamente). Blocul are 2 ... (vezi toată discuția)
Salarii reprezentanti asociatie propr boyzone boyzone buna ziua.locuiesc cu chirie intr-un bloc din rahova.de cate ori vine factura la intretinere, raman masca, am platit apa calda si cu 120 mii mcub.In sfarsit, ... (vezi toată discuția)
Salariu femeie de serviciu meeri_m meeri_m Buna seara, Daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu un raspun la aceasta intrebare: Salariul femeii de serviciu se imparte la numarul total de ... (vezi toată discuția)