avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum mai pot adauga un alt motiv de recurs?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum mai pot adauga un alt motiv de recurs?

va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri, daca se poate.
am facut recurs , pentru un litigiu de munca si am avut primul termen pe 15 octombrie, dar s-a amanat deoarece instanta a dispus suplimentarea probatoriului.
am un motiv foarte bun sa-i atac, dar nu l-am invocat in cererea de recurs. cum pot face sa-l introduc in actiune inainte de primul termen care este pe 15 noiembrie?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 8 Noiembrie 2011
iulianamandrescu a scris:

Recursul se declara si se motiveaza in materie civila in termen de 15 de la luarea la cunostinta a sentintei atacate.Incercati sa invocati motivul respectiv cand puneti concluziile.

In litigiile de munca recursul se declara si se motiveaza in termen de 10 zile de la primirea comunicarii motivate a sentintei.
Numai in cazuri exceptionale si bine motivate, acest termen poate fi depasit.
Am avut un caz cand instanta de fond a "hotarat in......numele legii"....cu drept de recurs in 15 zile.
Noi bazandu-ne pe 'hotararea instantei" (sau cum hotaraste instanta.....#-o) l-am declarat in a douasprezecea zi si ni s-a respins ca nefiind declarat termen.
Cu alte cuvinte instanta a hotarat prost si noi am pierdut ca am respectat decizia incompetentilor .
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
rosu gheorghe, utilizator
rosu gheorghe a scris:

Noi bazandu-ne pe 'hotararea instantei" (sau cum hotaraste instanta.....#-o) l-am declarat in a douasprezecea zi si ni s-a respins ca nefiind declarat termen.
Cu alte cuvinte instanta a hotarat prost si noi am pierdut ca am respectat decizia incompetentilor .

Dvs. ce avocat ati avut? Era specializat pe litigii de munca? Eu am vazut hotarari in care se scria doar cu recurs, altele, cele mai multe, in care se specifica si termenul de recurs. In cererea de recurs ati specificat ca este introdusa in termenul inscris pe decizia tribunalului X? Daca ati avut contract cu avocat, spuneti situatia la baroul local.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
emil6702, utilizator
david - adrian1 a scris:

va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri, daca se poate.
am facut recurs , pentru un litigiu de munca si am avut primul termen pe 15 octombrie, dar s-a amanat deoarece instanta a dispus suplimentarea probatoriului.
am un motiv foarte bun sa-i atac, dar nu l-am invocat in cererea de recurs. cum pot face sa-l introduc in actiune inainte de primul termen care este pe 15 noiembrie?
va multumesc

Dispozitiilor art.132 alin.1 C.pr.civ. statueaza ca, pâna la prima zi de înfatisare se poate modifica cererea de investire a primei instante de judecata.

Desi dispozitiile în discutie vizeaza judecata în prima instanta ele se aplica atât în fata instantei de apel, conform dispozitiilor art.298 C.pr.civ., cât si a celei de recurs, conform dispozitiilor art.316 C.pr.civ.

Prin urmare, la prima zi de infatisare, puteti modifica cererea de recurs prin adaugarea acelui motiv ....

Potrivit art.134 C.proc.civ., este socotită ca prima zi de înfăţişare aceea în care părţile, legal citate, pot pune concluzii.
Deci, pentru a exista prima zi de înfăţişare trebuie îndeplinite cumulativ două
condiţii : părţile să fie legal citate şi să poată pune concluzii. De aceea acest moment procedural nu poate fi confundat cu primul termen de judecată.

freeelis a scris:
Dispozitiilor art.132 alin.1 C.pr.civ. statueaza ca, pâna la prima zi de înfatisare se poate modifica cererea de investire a primei instante de judecata.

Desi dispozitiile în discutie vizeaza judecata în prima instanta ele se aplica atât în fata instantei de apel, conform dispozitiilor art.298 C.pr.civ., cât si a celei de recurs, conform dispozitiilor art.316 C.pr.civ.

Prin urmare, la prima zi de infatisare, puteti modifica cererea de recurs prin adaugarea acelui motiv ....

Nu, imi pare rau, nu este asa.

Art. 316 Cod procedura civila prevede ca "dispozitiile de procedura privind judecata in apel se aplica si in instanta de recurs, in masura in care nu sunt potrivnice celor cuprinse in acest capitol." In mod asemanator dispune si art. 298 Cod procedura civila.

Dispozitiile "cuprinse in acest capitol" sunt cele prevazute la art. 299-art. 316 sub titlul Recursul. Este evident ca dispozitiile art. 132, alin. (1) Cod procedura civila sunt dispozitii potrivnice celor cuprinse la art. 303, alin. (1) si art. 306, alin. (1) Cod procedura civila.

Pe de alta parte, a aprecia ca dispozitiile art. 316 Cod procedura civila pot fi folosite pentru a justifica modificarea motivelor de recurs in temeiul art. 132, alin. (1) Cod procedura civila ar insemna o ignorare a deosebirilor de natura si regim juridic dintre judecata inaintea primei instante si recurs si extinderea, prin analogie, a unor institutii incompatibile cu etapa procesuala a recursului.
Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Te contrazic, cu jurisprudenta existenta in materie care sustine ceea ce am afirmat eu in sensul ca dispozitiile art.132 nu sunt potrivnice celor cuprinse in art.316 C.proc.civ. ... C.A. Iasi, Secţia minori şi familie, decizia civilă nr. 02/08.01.2009,

Alte discuții în legătură

Cerere precizatoare a motivelor de recurs liamic43 liamic43 Admisibilitate cerere precizatoare la motivele de recurs depuse şi motivate în termen. Aceste motive trebuiesc un pic detaliate. Cererea se referă strict ... (vezi toată discuția)
Recurs la iccj gabyteo gabyteo Buna ziua Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns urgent. Am avut un proces judecat in prima instanta la Curtea de Apel. Am pierdut si vreau sa fac ... (vezi toată discuția)
Recurs tardiv motivat. Brokeru22 Brokeru22 Buna seara. Am invocat exceptia motivarii tardive a recursului potrivit art. 303 alin 1 vechiul cod de procedura civila. Am solicitat instantei sa constate ... (vezi toată discuția)