avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mi-a intrat in casa!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mi-a intrat in casa!

Am angajat muncitori ca sa renovam apartamentul.......sparg gresie, faianta.....gauri in pereti pentru prize....zgomot... Insa le-am spus sa lucreze doar in afara programului de liniste. Noi, proprietarii, nu mai locuim acolo, deci am lasat doar muncitorii. La usa a venit vecina,la ora 19, care este Presedintele Asociatiei de Locatari si le-a spus sa o lase sa vada cat au spart...din pereti, ca are acest drept! A intrat in casa si s-a uitat...si le-a zis sa inceteze cu zgomotele. intrebarea mea : Este legal sa intre in casa noastra atata timp cat noi proprietarii nu eram acasa? Are presedintele Asociatiei acest drept.....sa controleze casele?
Sa fim seriosi!
Daca se afecteaza proprietatea comuna, din neatentie muncitorii sparg sau rup vreo coloana comuna, acestia o vor repara singuri, ca doar n-o sa lase proprietarul cu tevile rupte, fara sa fie nevoie sa vina "inspectoarea sefa" a blocului sa vada daca muncitorii n-au prejudiciat averea asociatiei.
Naravurile astea sunt nascute din curiozitate morbida si dintr-un scop bine determinat, ca mai tarziu sa aiba oarece motive de artag cu proprietarul in cauza daca nu sta la locul lui. Nu-i cere nimeni parerea! Cat priveste zidurile comune cu uscatoria sau cu holurile interioare ale scarii, cred ca nu va ganditi ca vreunuia care-si amenajeaza un apartament ii trece prin cap sa-si extinda locuinta, spargand zidurile de rezistenta!

Si se rezolva chiar asa, cu drepturi si obligatii, ca daca nu facem limitarea acestora, ne putem trezi ca avem asemenea inspectii de cate ori se trezeste administratorul sau presedintele sa deranjeze oamenii in casele lor!

in situatia mentionata de dvs,demersul presedintelui de asociatie depaseste limitele de competenta legal prevazute
Interventiile pentru care au fost angajati meseriasii,inlocuit faianta,gresie,executat traseu si montat prize,nu afecteaza proprietatea comuna astfel incat .prevederea mentionata art 12 L nr 230/2007 nu poate fi invocata,in fapt norma vizand cazurile cand este necesar verificarea/inspectia proprietatii comune
Ar fi un abuz daca ar fi intrat cu forta, dar reiasa ca accesul a fost permis in acel apartament.:((:training::tooth:
Corect! Ar putea cineva interpreta ca abuz daca s-ar fi intrat cu forta dar din mesajul initial se intelege altceva.
Avand in vederte ca legislatia, asa cu a fost citata mai sus, permite ca un reprezentant al asociatiei sa inspecteze apartamentul unui membru al asociatiei (motive sunt destule), mi se pare ca totul e in regula.
Si-apoi amintiti-va ca aproape pentru orice modificare constructiva ce se efectuiaza in apartament trebuie cel putin acordul asociatiei si-n unele cazuri si prezentarea unui proiect si autorizare de catre "autoritatea publica locala".
Pai cine altcineva este mai indreptatit sa verifice daca se respecta sau nu proiectul aprobat, daca nu presedintele asociatiei sau alta persoana delegata de acesta!?
Ori nu cred ca presedintele isi incheie misiunea dupa ce si-a pus semnatura si-a dat acordul ca proprieatrul sa faca modificarile si gata. Trebuie sa constate, sa verifice daca modificarile constructive se fac asa cum au fost stabilite in proiect si conform autorizarilor.
Iar proprieatrul care-si face treaba in limitele autorizate, de ce ar ascunde acest lucru!?
Cu ce este deranjat atat timp cat nu el suporta zgomotul si vibratiile asa cum i se intampla acelui presedinte ce locuieste dedesupt?
Iata ce spune legea 230/2007 la capitolul Drepturile si obligatiile proprietarilor

Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.
Art. 12. - Zidurile dintre apartamentele sau spatiile alaturate, care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii si din proprietatea comuna, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spatiilor respective, pe baza autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala si cu instiintarea asociatiei. Zidurile dintre apartamente sau spatii si proprietatea comuna care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, in baza hotararii majoritatii proprietarilor si a autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala.

Asadar ce face omul in propria casa il priveste personal si ii trebuie numai autorizatia primariei, asa cum vedem la art 11 (1) si de-abia daca muta ziduri comune cu proprietatea comuna ii trebuie si acceptul asociatiei.
Am postat si art.12 pentru a se vedea in ce caz e nevoie de instiintarea asociatiei sau chiar de acordul conducerii, dar nu este cazul de fata si in general proprietarii isi modifica zidurile din interiorul locuintei.
Si eu nu stiu de vreo atributie a presedintelui asociatiei de a verifica ce face omul pe proprietatea lui privata, altceva decat afectarea proprietatii comune, or aici nu era cazul. Niste muncitori faceau zgomot cu bormasina.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie in bloc: necesita acordul vecinilor? locatar11 locatar11 Buna seara, Locuiesc la bloc si impart un hol lung cu un vecin. El doreste sa isi mute usa la aproximativ 2 metri mai in lateral, dar tot pe peretele lui. ... (vezi toată discuția)
Daramare perete care nu afecteaza structura de rezistenta dislexic dislexic Buna ziua, Am inteles ca a aparut o reglementare relativ noua conform careia orice modificare in apartament trebuie avizata/autorizata etc., sub sanctiunea ... (vezi toată discuția)
Pereti de rezistenta sau nu? m.belu m.belu Ce caracteristici poate avea un zid din incinta apartamentului de bloc, care separa bucataria de balcon, pentru a recunoaste daca este zid de rezistenta sau ... (vezi toată discuția)