avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mi-a intrat in casa!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mi-a intrat in casa!

Am angajat muncitori ca sa renovam apartamentul.......sparg gresie, faianta.....gauri in pereti pentru prize....zgomot... Insa le-am spus sa lucreze doar in afara programului de liniste. Noi, proprietarii, nu mai locuim acolo, deci am lasat doar muncitorii. La usa a venit vecina,la ora 19, care este Presedintele Asociatiei de Locatari si le-a spus sa o lase sa vada cat au spart...din pereti, ca are acest drept! A intrat in casa si s-a uitat...si le-a zis sa inceteze cu zgomotele. intrebarea mea : Este legal sa intre in casa noastra atata timp cat noi proprietarii nu eram acasa? Are presedintele Asociatiei acest drept.....sa controleze casele?
Proprietarul ce face modificari constructive in apartament trebuie sa se conformeze si HG 1588/2007 ce precizeaza:
Art. 13. -
(1) Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor construcţiei, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale.
(3) Orice modificare a proprietăţii individuale se va aduce la cunoştinţa asociaţiei pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică a construcţiei, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de recepţie şi a schiţelor.

Asadar prtoprietarul aduce documentatia la asociatie si trebuie sa respecte autorizatia... Este normal ca cei din conducerea asociatiei sa poata verifica daca se respecta ceea ce este in autorizatie, daca nu se darama si alti pereti ce ar putea afecta structura de rezistenta, daca se modifica instalatiile comune ce trec prin apartament...
Intr-o asociatie unde relatiile dintre oameni sunt normale, vecinii se mai consulta intre ei, isi mai cer scuze pentru deranjul cauzat de zgomot, sunt ingaduitori unii cu altii pentru ca oricare poate, in timp, sa fie in locul celuilalt in conducerea asociatiei sau nu, sa-si faca reparatii mai mari sau mai mici in apartament...

Va relate un caz din asociatia noastra.
Un nou proprietar a doua apartamente usa in usa, aducand la asociatie o autorizatie fara proiect (motivand ca o sa-l aduca saptamana viitoare), s-a apucat de renovat (daramat).
Proprietarul nu locuieste acolo si-a lasat o echipa sa lucreze. Zgomotul puternic a fost sesizat de vecini care-au reclamat in scris la asociatie. Au reclamat ca le crapa peretii, cade zugraveala..., lucruri constatate si de presedintele asociatiei mergand in aceste apartamente (mai ales la cei de dedesubt). Presedintele impreuna cu un vecin au mers la usa lor. Muncitorii au deschis dar nu i-au lasat inauntru.
Atunci s-a inaintat din partea asociatiei o sesizare la serviciul de urbanism solicitand ca specialistii sa verifice daca acestia respecta legislatia... La aparitia acesora (2-3 zile), echipa a incetat lucrul si apartamentele au ramas in stadiul de daramaturi in care a fost surprin atunci. De jumatate de an e liniste totala iar politia ne-a transmis ca, din informatiile lor, proprietarul ar fi in strainatate... Intre timp proprietaru a ajuns pe la asociatie si-a cerut scuze, si-a platit cotele de intretinere si-a spus ca deocamdata incearca sa obtina autorizatii pe baza unui proiect... Ne-a invitat in apartamente si a promis ca va remedia crapatutile ivite in apartamentele de dedesupt. Toate acestea se puteau si fara a apela la autoritati, daca ne lasa sa vedem ce face, daca discuta cu vecinii si tinea legatura cu asociatia...

Acum fiecare este liber sa aleaga intre a rezolva problemele la nivelul asociatiei, ca intre vecini sau a le rezolva apeland la altii din afara asociatiei.
Aveti dreptate in legatura cu HG 1588/2007. M-am limitat la legea 230/2007.
Nu stiu de ce, dar parca as mai "gresi" o data si as zice ca doamna presedinta nu cred sa stie de acest punct 3 al articolului 13.
Nu vreau sa am dreptate, dar lucrurile nu stau peste tot asa ca la dv., asta cred ca intelegeti!

Cand un presedinte de bloc spune ca "vrea sa vada, ca el are dreptul", am mari indoieli ca stie ceva despre lege. In plus de asta lucrarile nici nu se terminasera, proprietarul nu stim daca a daramat sau nu ceva in apartament ca sa fie obligat sa aiba autorizatie.....nu stim decat ca muncitorii faceau zgomot. Pai zgomot fac ei si daca nu darama peretii. Asta nu-l indreptateste pe presedinte sa navaleasca in casa omului.

Proprietarul este obligat, in caz ca modifica ceva, sa instiinteze asociatia si sa prezinte autorizatia de la primarie, bun, dar asta se poate pune la punct si intr-o convorbire la sediul asociatiei cu ocazia platii intretinerii.... nu neaparat sa fie inspectat de presedintele asociatiei.
Altii au aceasta misie, ai de dau autorizatia.

:offtopic: Anul 2007, anul buzunarelor dodoloate, la mine in bloc a fost un calvar de locuit. S-au amenajat apartamentele de ziceai ca se construieste blocul din nou. Multe ziduri s-au daramat atunci, la noi in asociatie nu s-au cerut autorizatiile pentru ca nici n-ar fi avut in ce sa se inscrie aceste modificari, dar imi pun o intrebare, cred ca legitima: daca tot se dau autorizatiile pentru daramarea peretilor, asa, pe banda rulanta, atunci de ce se mai cer?
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
elga50, moderator
elga50 a scris:

daca tot se dau autorizatiile pentru daramarea peretilor, asa, pe banda rulanta, atunci de ce se mai cer?


Se obtin 2 lucruri, ambele la fel de importante:
- toate cererile genereaza costuri pentru petent, respectiv venituri pentru birocrati
- se consuma inutil din timpul cetateanului, pe care altfel l-ar putea irosi gandind (doamne fereste)

Asta a fost raspunsul glumet.
Cel rational e aici: daca un lucru simplu poate fi complicat, atunci persoanele raspunzatoare il vor face sa fie complicat.
Se dau autorizatii pentru demolare/modificare pereti pentru ca asa este prevazut in legislatie, iar lipsa acestora poate duce la sanctionari asa cum sunt mentionate si in alte legi.
Este pacat ca perceperea respectarii obtinerii avizelor de catre locatari privind aceste demolari se rezuma in marea majoritate a cazurilor doar la legislatia asoc prop.
Una din atributiile presedintelui, daca mai este si mentionata in contractul de mandat, este de a constata legalitatea acestor modificari si de a face demersurile care se impun pentru a intra in legalitate atunci cand este cazul.
Amiabil poate cere informatii iar daramarea peretilor lasa urme, doar se cara moloz si se vede.
Poate devine tot mai clar, in urma acestui dialog, faptul ca presedintele are dreptul sau chiar obligatia sa cunoasca, sa verifice, sa solicite respectarea legislatiei, inclusiv in cazul modificarilor constructive din apartamente.

Iar, fara a discuta de prevederile legale, consider ca este mai normal ca proprietarul ce face amenajari in apartament sa discute cu vecinul sau care este presedinte, sa-l invite in casa, sa-i ceara un sfat..., in loc sa-l umple de injurii si sa-l ia la fuga. De ce?
Pentru ca in primul rand asa ajung dusmani si-apoi peste 3 zile (daca nu chiar in aceeasi zi) in acel apartament va intra politia care nu prea poate fi oprita la usa. Eu as prefera presedintele si nu politia.

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie in bloc: necesita acordul vecinilor? locatar11 locatar11 Buna seara, Locuiesc la bloc si impart un hol lung cu un vecin. El doreste sa isi mute usa la aproximativ 2 metri mai in lateral, dar tot pe peretele lui. ... (vezi toată discuția)
Daramare perete care nu afecteaza structura de rezistenta dislexic dislexic Buna ziua, Am inteles ca a aparut o reglementare relativ noua conform careia orice modificare in apartament trebuie avizata/autorizata etc., sub sanctiunea ... (vezi toată discuția)
Pereti de rezistenta sau nu? m.belu m.belu Ce caracteristici poate avea un zid din incinta apartamentului de bloc, care separa bucataria de balcon, pentru a recunoaste daca este zid de rezistenta sau ... (vezi toată discuția)