avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiunea unilaterala, act unilateral?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiunea unilaterala, act unilateral?

In noul Cod Civil, promisiunea unilaterala (art. 1327) este trecuta la sectiunea Actul juridic unilateral, ori de fapt aceasta este act bilateral si contract unilateral. Chiar n-au fost atenti redactorii noului cod, ori au urmarit ceva ce-mi scapa mie? :D
Daca e pur si simplu o greseala, atunci e una grosolana, pentru care un student la Drept ar fi "ars" la nota...
Ulpianus a scris:

alvarolipo:
Cred ce este legat de exemplu de cel care anunta recompensa pentru anumite rezultate. A cauta un cachel, o persoana, s.a.m.d.

Promisiunea publica de recompensa e la art. 1238 NCC.

Da, dar una este publica si alta poate fi privata dar expresa. Acesta mai generica si ceilalta mai concreta. La alin. (2) vorbeste de destinatarul -unul singur-.
Ulpianus a scris:

In noul Cod Civil, promisiunea unilaterala (art. 1327) este trecuta la sectiunea Actul juridic unilateral, ori de fapt aceasta este act bilateral si contract unilateral. Chiar n-au fost atenti redactorii noului cod, ori au urmarit ceva ce-mi scapa mie? :D
Daca e pur si simplu o greseala, atunci e una grosolana, pentru care un student la Drept ar fi "ars" la nota...

ar trebuie sa citesti si diferenta intre act juridic unilateral si contract unilateral. e o chestiune de parte la intreg, au invers (cum vrei sa analizezi). evident ca nu e o greseala! Uneori insa, chiar inscrierea intr-un anumit capitol/sectiune/titlu ne lamureste asupra interpretarii care ar trebui dat unui anumit articol
...problema pusa de ulpianus se poate reduce la urmatorul rationament:toata lumea accepta faptul ca promisiunea unilaterala este un contract...atunci cum poate fi reglementat un contract in capitolul dedicat actului juridic unilateral?...si nu-mi spuneti "de unde deduci ca promisiunea e contract?"...Art. 1.669. -
(1) Când una dintre părțile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă toate celelalte condiții de validitate sunt îndeplinite
(2) Dreptul la acțiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat
(3) Dispozițiile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz
(4) În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligația promitentului se consideră stinsă. ...deci art 1669 vorbeste de parti cand se refera la promisiune unilaterala ...
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
ContSters4579, utilizator
ovi_dragomir a scris:

si nu-mi spuneti "de unde deduci ca promisiunea e contract?"...Art. 1.669. -

Art 1669 este o aplicatie speciala in materia vanzarii a promisiunii de a contracta reglementata in art. 1279 (teoria generala).

Promisiunea din art 1669 este intr-adevar contract (antecontract).

Dar promisiunea reglementata in art. 1327 pare alt DRAC, alta mancare de peste. (alta natura juridica, ca sa ne exprimam mai academic)
Nu degeaba am botezat-o pe pagina 2 a acestui topic promisiune "de piei de closca" (pentru ca nu prea sunt convinsa ca pricep ce dracu vrea sa fie)

Pare mai aproape de oferta.
Dar in timp ce oferta exprima intentia ofertantului de a se obliga in cazul acceptarii., promisiunea din 1327 e facuta cu intentia de a se obliga independent de acceptare. :-/

romascanu, moderator
eracles a scris:

evident ca nu e o greseala!

Asa spun si eu. Plasarea art 1327 sub titlul "Actul juridic unilateral" nu e o greseala.

Dar totusi nu reusesc sa-mi imaginez o situatie in care cineva (destinatarul din alin 2) ar putea sa devina titularul/creditorul "dreptului astfel nascut" (alin2) din promisiunea/obligatia/angajamentul asumat de autor (alin1) inainte ca destinatarul sa fi acceptat acel drept :-/

Art. 1.327. - (1) Promisiunea unilaterală făcută cu intenţia de a se obliga independent de acceptare îl leagă numai pe autor.
(2) Destinatarul actului poate să refuze dreptul astfel născut.
(3) Dacă autorul actului nu a stipulat expres un termen, promisiunea se consideră făcută pentru o anumită durată, potrivit cu natura obligaţiei şi cu împrejurările în care a fost asumată.

romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Promisiunea de a contracta maite21 maite21 Cand vorbim despre o promisiune de a contracta, ne referim atat la promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare cat si la promisiunea unilaterala de vanzare sau ... (vezi toată discuția)
Intentia de vanzare liliana liliana Am si eu o nelamurire...intentia de vanzare poate fi asimilata cu antecontractul de vanzare cumparare???? (vezi toată discuția)
Obligatia de a face in noul cod civil ConstantinNASTA ConstantinNASTA Faţă de vechiul cod civil,în accepţiunea dvs., cum este tratată în noul cod civil \" obligaţia de a face\" ? (vezi toată discuția)