avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... datorii la administratie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

datorii la administratie

Buna ziua. Socrii mei au o datorie de aproximativ 4900 lei care dateaza de aproximativ 3 ani dupa calculele mele. Le-a fost sistata apa calda din martie sau aprilie si caldura nu le mai da deloc. Si anul trecut au fost datorii insa totusi li s-a dat caldura. Care este suma minima la care pot fi dati in jucecata pot recuperarea datoriei si la ce suma minima iti este executat silit apartamentul. Precizez ca:1) s-a facut anunt media: daca asociatia plateste 10% din valoarea datoriei catre raan se va da caldura si 2) toata scara lor au datorii /ap de la minim 1500 la maxim 5800. Nu cunosc datoriile pe alte scari la nivel de administratie. Mai precizez ca nu lucreaza decat socrul meu care are un salariu de 500 lei si are un credit de 300 lei. Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
ContSters114672, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 21:19, 9 Noiembrie 2011
Asociatia de proprietari poate lua imprumut de la banca cu acordul tuturor proprietarilor, conform legii 230/2007:
Art. 43. - Pentru lucrări majore cu privire la exploatarea, întreţinerea, repararea, consolidarea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune, asociaţia de proprietari poate angaja, în numele proprietarilor şi cu semnătura lor individuală, credite bancare sau orice alte forme de creditare, conform prevederilor legale.

Ca asociatia are sau nu are datorii catre furnizori, restante..., acestea se analizeaza de catre banca. Sigur ca banca, pe langa acordul sau cererea prin semnatura individuala a proprietarilor, va solicita si alte documente ce vor forma un dosar consistent si va aproba sau nu imprumutul in functie de riscurile creditului.
Aveti dreptate, o asociatie de proprietari poate contracta un credit, daca acesta va fi folosit in scopul imbunatatirii proprietatii comune, si daca asociatia, prin membrii sai, face dovada ca isi poate achita la timp obligatiile.
Aici discutam de credite care sa acopere alte datorii.. Daca restantierul nu a putut sa achite cotele de intretinere la timp, cum o sa poata achita cotele curente + o rata la banca (care implica dobanzi, comisioane etc.) + eventuale costuri de acordare, deloc neglijabile? Si sa fim intelesi: nu poti imputa aceste costuri si proprietarilor bun platnici, pentru singura "vina" ca au 15 vecini restantieri. Inteleg ca se poate garanta creditul cu bunurile restantierilor (proces complicat, cred), dar interesul bancii nu este sa execute, ci ca produsul de creditare sa fie unul sanatos.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2011
Happyend, utilizator
Happyend a scris:

Aici discutam de credite care sa acopere alte datorii.

Asta e, in esenta, destinatia creditelor de refinantare.

Daca restantierul nu a putut sa achite cotele de intretinere la timp, cum o sa poata achita cotele curente + o rata la banca (care implica dobanzi, comisioane etc.) + eventuale costuri de acordare, deloc neglijabile?


1. Prin credit pe termen mediu - adica reesalonarea unei obligatii de plata ajunsa la scadenta. Nu mai am de platit 3000 de lei pana luna viitoare cand pot fi / voi fi executat, ci in urmatorii (sa spunem) 3 ani, 5 ani.
2. Daca interesul bancii este ca instrumentul de credit sa fie sanatos, va elimina din draftul de contract aberatiile de tip "comision de acordare", "asigurarile de viata incluse" si toate celelalte matrapazlacuri ascunse in fine print. Cu alte cuvinte, banca ar trebui sa puna la dispozitie un instrument de cdreditare care despovareaza, nu unul care impovareaza. Daca nu face asta, putem deduce ca isi doreste sa execute fortat, nu sa ofere un credit sanatos.
In principiu nu este nimic ilogic in ceea ce spuneti, dar pentru situatii de genul acesta exista credite de nevoi personale, pe care le acorda orice banca, in anumite conditii. Eu nu inteleg de ce trebuie sa implic asociatia (toti proprietarii) pentru ca in asociatie sunt unii proprietari restantieri (eu personal nu mi-as da niciodata acordul pentru asa ceva). Proprietarii cu restante pot lua individual un credit ca sa-si achite datoriile.
Happyend a scris:

Eu nu inteleg de ce trebuie sa implic asociatia (toti proprietarii) pentru ca in asociatie sunt unii proprietari restantieri

1. Pentru ca *un* credit este mai ieftin decat 20 de credite. Pentru ca virgula cheltuielile (legitime) ocazionate de *un* credit sunt substantial mai mici decat cele pe care le implica 20 de credite. Asta e valabil atat pentru banca, cat si pentru cel creditat.
2. Pentru ca Asociatia are datorii la furnizor, nu restantierul.
3. Pentru ca e mai logic sa incerci sa oferi solutii celor pe care ii reprezinti, decat sa le tai craca de sub picioare.


Stiu ca nu e nimic ilogic. In fapt, acest proiect s-ar impiedica in contraargumente de tip "fugi dom'le de-aici, esti nebun. Nu stii ca suntem in Romania?" Adica nici nu are rost sa gandim o solutie, cata vreme 'institutia' falimentului este mult mai la indemana.

Alte discuții în legătură

Nelamurire plata esalonare apa nova bsb1975 bsb1975 Buna ziua, Blocul in care locuiesc are o esalonare a restantelor la Apa Nova ce se intinde pe o perioada de 12 luni. Mai sunt de plata acum 5 si odata cu ... (vezi toată discuția)
Esalonarea datoriilor la furnizorul de utilitati tomasso tomasso Esalonarea datoriilor unei asociatii de proprietari fata de regia autonoma de distributie a energiei temice se aproba numai in conditiile asumarii unui ... (vezi toată discuția)
Blocuri debransate datorita restantelor asociatiei Petre Buju Petre Buju În Suceava,SC TERMICA SA a luat măsura(şi a transpus-o în practică)debranşării de la căldură şi apă caldă întreaga asociaţie de ... (vezi toată discuția)