Interesant dialogul cu privire la posibilitatea contractarii unor credite bancare de catre asociatie si sigur ca practicienii, cei care se ocupa practic de asociatiile de proprietari, se pot lamuri astfel ca accesul la credit pentru acoperirea debitelor la utilitati este imposibil.
Legea, asa cum am aratat, permite apelarea la credit pentru realizarea unei imbunatatiri majore, a unei repatatii costisitoare si nu pentru plata restantelor la apa sau caldura.
Chiar si pentru asemenea cheltuieli mari se poate incheia contract cu executantul prin care plata sa se faca in rate. Am facut anul acesta doua contracte a cate 250 mil lei vechi, total 500 mil lei pe care asociatia o sa-i achite in 12 rate catre executant. De ce sa imprumut de la banca?
Sa revenim la mesajul initial avand in vedere si intreaga discutie de pana acum:
cristina_trincu a scris:
Socrii mei au o datorie de aproximativ 4900 lei care dateaza de aproximativ 3 ani dupa calculele mele. Le-a fost sistata apa calda din martie sau aprilie si caldura nu le mai da deloc. Si anul trecut au fost datorii insa totusi li s-a dat caldura. Care este suma minima la care pot fi dati in jucecata pot recuperarea datoriei si la ce suma minima iti este executat silit apartamentul. Precizez ca:1) s-a facut anunt media: daca asociatia plateste 10% din valoarea datoriei catre raan se va da caldura si 2) toata scara lor au datorii /ap de la minim 1500 la maxim 5800. Nu cunosc datoriile pe alte scari la nivel de administratie. Mai precizez ca nu lucreaza decat socrul meu care are un salariu de 500 lei si are un credit de 300 lei.
Solutia evidenta, avand in vedere propunerea de a plati 10%..., este esalonarea restantelor stabilita intre furnizor si asociati. Pentru adeptii creditului bancar cu orice pret, le sugerez sa constate ca si aceasta esalonare duce la plata datoriei in rate ca si la banca. De ce sa ne imprumutam la banca atat timp cat putem plati ratele la furnizor fara garantii, verificari...
Apoi, sa avem in vedere ca banca va analiza in amanunt posibilitatile de rambursare a creditului, pe cand furnizorul nu o face. Asta inseamna ca banca va solicita actele de proprietate, dovezi ale viniturilor... Ori credeti ca exista vreo banca in lume care sa acorde imprumut unei asociatii de proprietari care prezinta o situatie a 20-30 de proprietari din 100 care sa au 500 lei venit/luna din care 300 lei rate la alta banca, asa cum se arata in mesaj!?
Asa ca solutiile in acest caz concret ar fi:
- esalonarea stabilita cu furnizorul pentru o perioada cat mai lunga
- actiuni din partea conducerii asociatiei in scopul inacsarii mai accelerate a restantelor prin:
a) adunare generala in care sa se discute si sa se incerce lamurirea restantierilor si marirea fondului de rulment
b) sedinte de comitet sapatamanale in care sa se analizeze incasarile si actiunile
c) notificare restantierilor
d) instituirea de privilegii imobiliare
e) incheierea de contracte de esalonare si angajamente de plata individuale intre asociatie si fiecare restantier
f) actionarea in instanta a restantierilor care nu respecta angajementele
Si lista ramane deschisa invitandu-i pe cei care se lovesc practic de asemenea probleme, sa o completeze.