Buna ziua. Socrii mei au o datorie de aproximativ 4900 lei care dateaza de aproximativ 3 ani dupa calculele mele. Le-a fost sistata apa calda din martie sau aprilie si caldura nu le mai da deloc. Si anul trecut au fost datorii insa totusi li s-a dat caldura. Care este suma minima la care pot fi dati in jucecata pot recuperarea datoriei si la ce suma minima iti este executat silit apartamentul. Precizez ca:1) s-a facut anunt media: daca asociatia plateste 10% din valoarea datoriei catre raan se va da caldura si 2) toata scara lor au datorii /ap de la minim 1500 la maxim 5800. Nu cunosc datoriile pe alte scari la nivel de administratie. Mai precizez ca nu lucreaza decat socrul meu care are un salariu de 500 lei si are un credit de 300 lei. Va multumesc anticipat!
@cga43
Sunteti un idealist si sincer va invidiez. :)
Problema cu creditele pentru restantieri este ca in 95% din cazuri nu facem altceva decat sa prelungim agonia. Si atunci, contractul fiind in numele asociatiei, credeti ca banca va scuti reprezentantii acesteia de noi drumuri, tone de documente, raportari, liste si explicatii?
Practic, deznodamantul este acelasi, numai ca se munceste de doua ori.
Eu cred ca cea mai buna solutie pentru a reduce numarul situatiilor de genul acesta consta intr-o atitudine proactiva din partea reprezentantilor asociatiilor. Nu inteleg cum unii proprietari pot acumula restante ani la rand, inainte sa se sesizeze cineva (de multe ori proprietarul bun platnic care se trezeste din senin fara apa calda).
Am un singur raspuns izvorat din experienta mea la doua asociatii:
- pentru ca inceputul este greu. Ma refer la a invata, ca presedinte de asociatie, sa intocmesti o cerere la judecatorie pentru emiterea unei somatii de plata conform OG 5/2001, pentru ca, apoi, nu esti prea priceput in a intocmi intregul dosar de dus la judecatorie, pentru ca uneori, adeseori, iti lipseste timpul disponibil ca sa te ocupi de asemenea problema, destul de stressanta, zic eu, chiar ajutandu-te si cu administratorul, pentru ca te temi sa nu gresesti, pentru ca te gandesti sa apelezi la un avocat, dar te temi ca o sa coste mult si nu ai bani disponibili pana ii recuperezi prin hotarare judecatoreasca, pentru ca de multe ori presedintii de asociatie tin conflicte pe alte teme cu proprietarii si nu mai au disponibilitate pentru rezolvarea problemei restantierilor, pentru ca uneori se schimba conducerile asociatiilor destul de des, pentru ca unii presedinti sunt comozi sau prea ocupati si nu li se pretinde in mod constant de membrii asociatiei sa se ocupe de aceasta problema, pentru ca nu sunt ajutati, ci dimpotriva admonestati continuu si trece timpul.....si se aduna lunile ....si anii......
Cand, insa, ajungi in sfarsit la judecatorie si vezi ca incepi sa-i cunosti cotloanele si naravurile, atunci incepi sa inveti, incepi sa te pricepi si....inveti sa si faci.