avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calculul orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calculul orelor suplimentare

Buna ziua.

Imi cer scuze daca repet un topic deja prea mult abordat, insa nu gasesc o formula simpla de calcul in care sa se vada clar cum se calculeaza orele suplimentare. Am intrebat in multe parti dar nimeni nu stie exact cat e minimul care se da pe ora in zilele libere.
Mentionez ca lucrez 5 zile, 8 ore pe zi (vine vorba...de fapt mai mult insa nu am cerut niciodata sa mi se plateasca orele suplimentare din timpul serviciului). Dar uneori lucrez si Sambata sau Duminica pentru diverse evenimente (sunt organizator). Problema e ca nimeni, inclusiv angajatorul nu stie cat trebuie sa ma plateasca.
Eu am inteles ca se face ceva de genul de ex. la salar 1500 ron: 1500 / 21 zile = 71,42 ron / 8 ore = 8,92 x 75% = 15,61 ron pe ora. Adica 15,61 ron pe ora trebuie sa imi plateasca Sambata si Duminica. Este corect? Daca nu este , imi spuneti va rog formula corecta?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 16:30, 1 Octombrie 2008
Nu am CCM.
Este o firma mica care ma are pe mine ca angajat la birou si inca 4 la atelier. Plus are angajati cu contracte de cesiune si interpret in toate tara. Practic sunt singura in subordinea Dir. Gen.
HR Managerul este de la firma lui sotul dir.gen. Suntem ambele firme in aceeasi cladire....
Toate le fac eu: contracte, facturi, relatii cu clientii, relatii cu angajatii, relatii cu colaboratorii etc.
Ce vreau sa subliniez este faptul ca nu am CCM ci doar CIM si vreau sa stiu daca se aplica sporul de 100% si in cazul meu.
Multumesc.
Si daca se poate sa imi citati din CIM si Codul muncii v-as fi recunoscatoare. Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2008
teodora22, utilizator
Contractul individual de munca trebuie actualizat cu noile prevederi din Contractul Colectiv de Munca la Nivel National .
Se aplica sporul de 100% si in cazul tau .
teodora22 a scris:

Si daca se poate sa imi citati din CIM si Codul muncii v-as fi recunoscatoare. Multumesc.


CCMUN precizeaza la Art.41 alin.3) punctul c) - " pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza", ceea ce au subliniat mai sus si consultantii care v-au raspuns.
1. Prevederile din Contractul individual de munca (CIM) se modifica de cate ori se modifica legislatia sau un Contract coectiv de munca la nivel superior.
2. Contractul colectiv de munca (CCM) nu se incheie cu fiecare salariat (de aceea ii zice "colectiv") ci cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor.
3. Dvs. nu aveti CCM dar trebuie sa aveti Regulament intern in care sunt incluse si prevederi din CCM (fiindca nu aveti asa ceva).
4. Daca va foloseste la ceva, va redau tot articolul 41 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 (CCMUNN) care este obligatoriu pentru toti angajatorii si salariatii din tara:
ART.41. - (1) Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
(3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de baza;
b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza;
f) pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite; cazurile in care se aplica aceasta prevedere si cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.
(4) Sporurile prevazute la alin.3, lit. a) si b) nu se includ in salariul de baza si nu se mai acorda dupa normalizarea conditiilor de munca in conformitate cu dispozitiile art. 25 din prezentul contract.
(5) Prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati si unitati pot fi negociate si alte categorii de sporuri (spor de izolare, spor pentru folosirea unei limbi straine, daca aceasta nu este cuprinsa in obligatiile postului etc.).
In rest, colegii mei v-au raspuns foarte bine si documentat.

Alte discuții în legătură

Sporuri nelugigi nelugigi As dori sa stiu de ce sporuri si mai ales daca am dreptul la anumite sporuri. Lucrez intr-o banca si am cerut sau mai bine am intrebat contabila daca nu cumva, ... (vezi toată discuția)
Calcul tarif / ora suplimentara leonora leonora Buna ziua. Am cateva nelamuriri referitoare la calculul orelor suplimentare si va rog,daca se poate,sa ma ajutati cu un raspuns.Ma aflu intr-un proces in care ... (vezi toată discuția)
Spor pentru lucru peste program normal cristin28 cristin28 Buna ziua, trebuie sa eliberez o adeverinta pentru spor pt lucru efectuat peste orele de program normal, aceasta adeverinta serveste la dosarul de pensie. ... (vezi toată discuția)