avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calculul orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calculul orelor suplimentare

Buna ziua.

Imi cer scuze daca repet un topic deja prea mult abordat, insa nu gasesc o formula simpla de calcul in care sa se vada clar cum se calculeaza orele suplimentare. Am intrebat in multe parti dar nimeni nu stie exact cat e minimul care se da pe ora in zilele libere.
Mentionez ca lucrez 5 zile, 8 ore pe zi (vine vorba...de fapt mai mult insa nu am cerut niciodata sa mi se plateasca orele suplimentare din timpul serviciului). Dar uneori lucrez si Sambata sau Duminica pentru diverse evenimente (sunt organizator). Problema e ca nimeni, inclusiv angajatorul nu stie cat trebuie sa ma plateasca.
Eu am inteles ca se face ceva de genul de ex. la salar 1500 ron: 1500 / 21 zile = 71,42 ron / 8 ore = 8,92 x 75% = 15,61 ron pe ora. Adica 15,61 ron pe ora trebuie sa imi plateasca Sambata si Duminica. Este corect? Daca nu este , imi spuneti va rog formula corecta?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 16:30, 1 Octombrie 2008
Multumesc tuturor din toata inima!=D>
Apreciez foarte mult toate raspunsurile primite, pentru ca m-ati ajutat foarte mult.

Cu deosebit respect va urez numai bine si toate cele bune! O zi frumoasa sa aveti.
teodora22 a scris:

Eu am inteles ca se face ceva de genul de ex. la salar 1500 ron: 1500 / 21 zile = 71,42 ron / 8 ore = 8,92 x 75% = 15,61 ron pe ora. Adica 15,61 ron pe ora trebuie sa imi plateasca Sambata si Duminica. Este corect? Daca nu este , imi spuneti va rog formula corecta?
Multumesc anticipat.

Buna ziua,
Nu sunt economist/contabil de profesie dar din cunostintele mele, plata orelor suplimentare nu are legatura cu numarul de zile lucratoare dintr-o luna, ci cu media orelor lucratoare stabilita , in medie, pe luna intr-un an. Conform CCMUNN, incepand de la 1 ian.2007 media lunara pentru un program complet de lucru este 170 ore, iar pana in prezent nu am gasit informatii ca s-ar fi modificat aceasta medie. Pe baza acestei medii se stabileste inclusiv salariul minim pe economie (Art.40, alin (4), CCMUNN).

Astfel mergand mai departe pe exemplul dvs, calculul orelor suplimentare se face astfel:
La un salariu de 1500 lei brut:
1500/170 *1.75*numar ore suplimentare lucrate sau 1500/170*2*nr.ore suplimentare lucrate , in functie de cand se efectueaza aceste ore (se aplica sopul de 75% sau cel de 100% - vedeti articolele din lege citate de colegii de forum anterior.

Exemplu concret: salariu 1500 lei brut, 10 ore suplimentare lucrate intr-o luna, sambata.

calcul: 1500/170*2*10= 8.82*2*10= 17.64*10= 176.4 lei resprezinta orele suplimetare.
1500lei+176.4= 1676.4 lei brut pentru luna in care s-au efectuat cele 10 ore suplimentare.

Daca sesizati vreo greseala, va rog sa ma corectati!
Pentru crimson:
Calculul orelor suplimentare se face in fiecare luna, cu raportare la numarul de ore lucratoare din luna respectiva. Calculele precedente, exemplificate de colegii mei, sunt cele bune.
Sunt putin confuza acum :(
As vrea sa ma ajutati sa inteleg, va rog.
Primim aceiasi suma de bani lunar(salariul), indiferent cate zile lucratoare are luna respectiva (20 - 23) dar calculul orelor suplimentare se face in functie de numarul de zile lucratoare dintr-o luna? Dupa o simpla analiza rezulta ca in unele luni suntem avantajati cand lucram ore suplimentare, in altele nu.
Nu ar fi mai onest ca acest calcul sa se faca raportat la o medie?

Recunosc ca nu am aprofundat domeniul dar o sa ma interesez.
Va multumesc!

Primim aceiasi suma de bani lunar(salariul), indiferent cate zile lucratoare are luna respectiva (20 - 23) dar calculul orelor suplimentare se face in functie de numarul de zile lucratoare dintr-o luna?

Dupa cum v-au spus si colegii mei, asa este.

Cum ar fi mai corect sau mai avantajos pentru angajat sa se plateasca orele suplimentare...este mult de discutat.

Alte discuții în legătură

Sporuri nelugigi nelugigi As dori sa stiu de ce sporuri si mai ales daca am dreptul la anumite sporuri. Lucrez intr-o banca si am cerut sau mai bine am intrebat contabila daca nu cumva, ... (vezi toată discuția)
Calcul tarif / ora suplimentara leonora leonora Buna ziua. Am cateva nelamuriri referitoare la calculul orelor suplimentare si va rog,daca se poate,sa ma ajutati cu un raspuns.Ma aflu intr-un proces in care ... (vezi toată discuția)
Spor pentru lucru peste program normal cristin28 cristin28 Buna ziua, trebuie sa eliberez o adeverinta pentru spor pt lucru efectuat peste orele de program normal, aceasta adeverinta serveste la dosarul de pensie. ... (vezi toată discuția)