avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie unica vs custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie unica vs custodie comuna

Care ar putea fi motivele invocate pentru ca instanta sa admita custodia unica a mamei?Dupa noul cod civil, am inteles ca regula ar fi custodia comuna iar custodia unica ar putea fi admisa doar in anumite situatii.Care ar putea fi acestea?Multumesc
Cel mai recent răspuns: iuliah , utilizator 13:22, 9 Februarie 2012
Pentru copil insa ar fi un echilibru emotional. Dar asta e secundar, din pacate, pentru majoritatea mamelor care contribuie in a le induce tatilor sentimentul ca ei sunt doar platitori de pensie de intretinere... catre mama.
Ca aud rarissim ca tatal nu i-a achitat pensia copilului, dar extrem de des ca "tatal nu mi-a virat pensia".
In conditiile in care multi parinti transmit acest mesaj, nu e nedrept sa ii blamam pe ceilalti ca il recepteaza ca atare?

Cat despre relatiile dintre parinti, alea iremediabil vatamate, cat timp nu vad de barna di propriul ochi ca sa observe nevoia de bine a copilului lor, eu nu le-as da copilul sa locuiasca cu ei.
Daca as avea un parinte care ar permite mentinerea legaturilor cu celalalt si unul care nu ar intelege asta... as trimite copilul la primul.

Sigur ca inca suntem la inceputul custodiei comune si cazurile in care ea nu va functiona nu vor produce, initial, efecte majore. Dar sper ca se va ajunge la hotarari similare celor din alte tari unde judele ii obliga pe parinti sa se inghita sau pierd copilul. Simplu, scurt, fara comentarii.

Doar pentru ca nu s-a ocupat de copil nu inseamna ca nu poate primi custodie, comuna sau intreaga. Abuzurile asupra mamei sau altei persoane nu indica faptul ca e un parinte prost.

Cat despre intrebarea initiala, nu am raspuns pentru ca e pur teoretica. E nevoie de o situatie practica de la care sa plec pentru a arata cum se aplica legea si nu pot pleca de la lege ca sa ce? Sa creez o situatie practica la care sa se aplice???
Probele nu ar rezista atunci, ar fi pro causa si ar fi desfiintate usor.
Buna ziua. In urma cu ceva timp am postat si eu un subiect si am cerut sfaturi. Atunci, la momentul respectiv, nu avusesem inca nicio infatisare la procesul de reincredintare, eu fiind parata. Acum, dupa doua infatisari, stiu cum stau lucrurile. Fostul sot cere custodie exclusiva iar eu cer custodie comuna. Binenteles ca situatiile difera de la caz la caz dar eu, in situatia mea, sub nicio forma nu sunt de acord cu custodia exclusiva, deoarece eu nu mi-am neglijat copilul niciodata, am facut tot ce am putut sa-i fie bine, m-am ocupat de educatia ei, chiar si acum, cand nu mai locuieste cu mine( deoarece a ales sa se mute la tatal ei pentru ca m-am recasatorit si nu a fost de acord), avand avantajul de a fi contabil chiar la scoala la care invata fetita mea, cu toate ca ea nu prea mai tine cont de sfaturile mele, incerc din toate puterile sa fiu cat mai aproape de ea si sa ma implic in viata ei. Tatal ei face cea mai mare greseala si anume, pentru a o atrage de partea lui, ii permite aproape orice, lucruri pe care eu i le-as fi interzis si nu realizeaza ca, in dorinta sa de a-mi face mie rau, ii face rau propriului sau copil. De aceea doresc custodia comuna, pentru a ma putea implica in viata copilului meu, pe care l-am crescut cu mare drag dar si cu multe greutati. Pe 8 decembrie avem un nou termen la care ne vom prezenta cu martori, cu inscrisuri si va fi audiata si fata. Sper si ma rog la bunul Dumnezeu ca justitia sa fie corecta si sa nu-mi ia dreptul de a fi mama din toate punctele de vedere.
AVLIL a scris:

Cat despre intrebarea initiala, nu am raspuns pentru ca e pur teoretica.

Exact.

Nu se intelege nici macar daca @Cristianna vorbeste despre copilul său ori al altcuiva. (daca intreaba pentru altcineva).
Copilul din mesajele dnei. @Cristianna este ...subinteles, este pus pe planul patru: dupa mama, tata (subiectul subinteles al propozitiei despre violenta) si o ruda!

Schimbati punctul de vedere daca doriti sa convingeti pe cineva! (mai ales instanta).
Priviti lucrurile DINSPRE COPIL spre dvs., dragi parinti, oricare ati fi: mame sau tati!

Suparati-va pe mine @Cristianna! :tomato:
Dar ar fi preferabil sa cititi de vreo 3 ori cele 2 mesaje pe care le-ati postat aici ca sa intelegeti ca nu puteti cere instantei sa VADA ca interesul superior al copilului ar fi in sensul pe care il doriti dvs, cata vreme dvs... pierdeti copilul cu totul din VEDERE.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
romascanu, moderator
Nu ma voi supara pe nimeni,dimpotriva.Apreciez opiniile tuturor.Nu,nu este vorba de copilul meu,este copilul unei prietene,care din pacate este in aceasta situatie.Am explicat de asemenea,faptul ca tatal a fost violent cu ea,de fata cu copilul,ba mai mult a fost violent cu o ruda, care de altfel a si depus plangere penala.Este evident ca acest individ este violent,violenta pe care o exercita si de fata cu propriul copil si ma interesa daca acest fapt,in opinia instantei poate duce la acordarea de catre instanta a custodiei unice.Va multumesc inca o data tuturor.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
Cristianna, utilizator
poate raspunsul dnei emila ar trebui sa va dea de gandit...legea sau codul nu reprezinta intotdeauna ceea ce este mai bine pentru o persoana.fiecare caz este unic si trebuie analizat cu chibzuinta de un judecator,nu este fair-play din partea dvs.sa dati pur si simplu raspunsuri cu da sau nu fara sa va ganditi la particularitatea cazurilor.
cateodata trebuie sa mai gandim si uman...

Alte discuții în legătură

Drepturile tatalui asupra unui copil provenit dintr-o relatie de concubinaj diana.andreea diana.andreea Buna ziua!Viitorul meu sot a avut o relatie cu o domnisoara, din care a rezultat un copil.ei nu au fost casatoriti, dar copilul este trecut in certificat pe ... (vezi toată discuția)
Hotărâre irevocabila camelilazar camelilazar Sunt divorțată și am custodia exclusiva a celor 2 minori și cupla exclusiva a ex soțului. Hotărârea este irevocabila.Acum după 4 ani fostul soț a ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizitare minori adina_antonio adina_antonio Buna ziua ! Am divortat in urma cu 1 an, divort cu doi minori incredintati mie, custodie comuna, cu drept de vizitare al tatalui, cu ridicarea minorilor de la ... (vezi toată discuția)