avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie unica vs custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie unica vs custodie comuna

Care ar putea fi motivele invocate pentru ca instanta sa admita custodia unica a mamei?Dupa noul cod civil, am inteles ca regula ar fi custodia comuna iar custodia unica ar putea fi admisa doar in anumite situatii.Care ar putea fi acestea?Multumesc
Cel mai recent răspuns: iuliah , utilizator 13:22, 9 Februarie 2012
@emila
Stimata Doamna, ratiunea noilor schimbari este aceea de a reusi sa responsabilizeze parintii. Adica de a evita ca manifestarile, certurile, violentele, antipatiile (uneori chiar ura) dintre parinti sa se manifeste cu efecte pentru copil. Adica, ceea ce am afirmat eu este ca legea este corecta si custodia comuna este cel mai bun lucru pentru copil. O decizie buna a instantei, care sa lamureasca clar limitele si intinderea custodiei comune, face ca toate tertipurile parintilor, jignirile, faptele violente, etc. etc.etc. dintre ei, sa nu mai se rasfranga asupra copilului.
Vedeti dvs., punctul de vedere al unei mame, va diferi in marea majoritate a cazurilor, de cel al tatalui. Daca insa, veti face un exercitiu de imaginatie, si, va veti gandi la binele copilului (doar atat), veti observa ca intodeauna este bine pentru copil sa aiba ambii parinti aproape.
Stiu din experienta profesionala si personala (destul de mare, zic eu) ca niciodata numai unul dintre parinti este vinovat. Chiar si reactia celuilalat, gresita sau nu, e de cele mai multe ori, o manifestare reactionala la faptele celuilalt. In situatia in care insa se reglementeaza expres custodia comuna, dar nu ca o expresie intr-o sentinta (gen :"se acorda custodie comuna") atunci se evita ca sentimentele dintre parinti, sau rectiile unul fata de celalalt sa afecteze copilul sau sa se manifeste si fata de acesta. Am comentat si exemplificat intr-un alt articol modalitatea de custodie comuna in alte tari.
sigur, nu comentez cazurile extreme, cu deviatii comportamentale grave (atat la mame cat si la tati) in care efectele fata de copil sunt dezastruase. Acolo trebuie sa intervina instanta cu custodia unica. In rest, sfatuiesc toti parintii- maturizati-va!

Interventie moderator
Am sters citatul care continea intregul comentariu caruia i se da replica. Era suficienta indicarea utilizatorului sau a unui pasaj relevant din comentariul acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
klewos, utilizator
@luminutza
gresiti total Stimata Doamna. Am sa va raspund in seara asta de ce consider eu asa! pensia de intretinere este un venit al copilului nu al mamei pentru copil. Mama doar ar trebuie sa administreze acesti bani. Insa in cele mai multe dintre situatii, acestia bani sunt folositi pentru viata mamei si a copilului. pensia este pentru copil si in totalitatea ei ar trebui sa fie folosita doar pentru copil. Iar contributia trebuie sa fie comuna.
Am observat la parintii carora le-a fost incredintat copilul ca ei percep pensia de intretinere ca o suma care trebuie platita de fostul sot pentru sine. Nu neaparat pentru copil.
cand se va realiza institutia custodiei comune, si fiecare parinte va fi obligat sa achite catre celalalt parinte pensie de intretinere pentru copil, veti vedea atunci ca nu veti mai fi asa de pornita.
repet: ganditi-va la binele copilului nu la cel al dvs. asta e esenta custodiei comune!

Interventie moderator
Am sters citatul care continea intregul comentariu caruia i se da replica. Era suficienta indicarea utilizatorului sau a unui pasaj relevant din comentariul acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
klewos, utilizator
@romascanu
Mai mult decat atat, psihologic, copii resimt ca pe o vina a lor faptul ca parintii nu se inteleg. Copii nu vad realitatea ca noi, insa uitam mereu acest lucru si ne comportam fata de copii ca niste maturi ce suntem si asteptam de la ei acelasi lucru.
Custodia comuna ajuta copilul sa nu perceapa divortul ca pe o vina a lor, ajuta copilul sa treaca peste efectele grave ale divortului fata de el (sau macar sa le atenueze), ajuta si parintii sa vada nevoile copilului ci nu distrugerea realatiei dintre ei. ajuta parintii sa nu mai folosesca copilul ca pe o arma intre relatiile si sentimentele distruse dintre ei.

Interventie moderator
Am sters citatul care continea intregul comentariu caruia i se da replica. Era suficienta indicarea utilizatorului sau a unui pasaj relevant din comentariul acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
klewos, utilizator
justitia in romania :
fostul sot a solicitat pentru prima oara in ultimele 6 luni sa-si vada copilul ( cu ocazia zilei de nastere a celui mic) ; in ultimele 6 luni nu a dat nici macar un telefon ; ce-i drept nici eu , de teama sa nu interpreteze , ca in trecut , ca il caut pe el , nu ca incerc sa-l tin la curent cu viata lui Ionut ; imi raspundea la telefon prietena lui din acea perioada si-mi spunea ca incerc sa reinnod relatia folosindu-ma de copil ; convesatiile erau mai mult decat umilitoare , dar e si va fi tatal copilului , desi mie acum mi-ar fi rusine sa merg cu el pe strada .
m-am oferit si i-am dat copilul cateva ore in duminica aceea - legea nu ma obliga ; toata ziua nu am gandit decat ca nu o sa-l aduca la mine la timp , ca de bucurie o sa se imbete si .....
mi l-a adus bine ; am riscat , dar ce sa fac , e tati ; poate or sa treaca mai putin de 6 luni data viitoare cand o sa vrea sa-l vada
ii plateste pensia luna de luna , 112 ron ; isi indeplineste obligatiile asa cum a considerat justitia romana ; si nu comentez , muncesc 10-11 ore pe zi ( 8 ore la locul de munca , inca 2-3 ore noaptea, acasa printr-un VPN , multumita sefelor mele foarte intelegatoare )
si nu ma plang
am copilul sanatos , nu mai vede certuri , nu ma mai vede suparata , desi incercam si la domiciliul comun sa-i ascund violentele - mai mult verbale , psihice ;
v-as mai povesti , ca sa putem comenta legea pe caz concret dar trebuie sa fug la gradinita . e 5 !!
custodie comuna ? risc si fug intr-o tara non-ue
daca reusesc pana atunci sa-mi legalizaz hotararea de divort #-o
judecatoria cornetu , dehhh
@florysoricioaica
tocmai ca va plangeti de ce nu face fostul sot pentru copil, ca nu-la vazut etc. dovedeste ca aceasta dispozitie legala a custodiei este corecta. Cusotidia comuna inseamna nu numai drepturi dar si obligatii a celuillat parinte. Iar daca nu va dori in continuare sa isi vada copilul, nu va schimba cu nimic custodia comuna. Adica exista cusotdie comuna, iar daca unul dintre parinte doreste sa se comporte indiferent fata de viata copilului sau, aceasta nu se va schimba (desi ar trebui). Observ ceea ce spuneam mai sus, ca va raportati la aprecierile despre custodia comuna, la ce simtiti dvs., ce credeti dvs., ce astepatari aveti dvs.Or, custodia comuna are rolul de a va gandi la copil nu la dvs.
Asi putea sa va dau un exemplu similar insa tatal fiind cel care suporta magariile fostei sotii si indiferenta acesteia fata de copil. insa nu asi face decat sa perpetuez greseala dvs. Custodia comuna trebuie vazuta prin plusurile pe care le aduce COPILULUI - psihic, fizic, moral, intelectual, afectiv, etc. si prin minusurile pe care practica ni le va arata. Insa, pentru copil, plusurile sunt evidente. pacat ca vedeti acest avantaj pentru copil ca un drept mai putin al dvs. asupra copilului.!

Interventie moderator
Am sters citatul care continea intregul comentariu caruia i se da replica. Era suficienta indicarea utilizatorului sau a unui pasaj relevant din comentariul acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
klewos, utilizator

Alte discuții în legătură

Drepturile tatalui asupra unui copil provenit dintr-o relatie de concubinaj diana.andreea diana.andreea Buna ziua!Viitorul meu sot a avut o relatie cu o domnisoara, din care a rezultat un copil.ei nu au fost casatoriti, dar copilul este trecut in certificat pe ... (vezi toată discuția)
Hotărâre irevocabila camelilazar camelilazar Sunt divorțată și am custodia exclusiva a celor 2 minori și cupla exclusiva a ex soțului. Hotărârea este irevocabila.Acum după 4 ani fostul soț a ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizitare minori adina_antonio adina_antonio Buna ziua ! Am divortat in urma cu 1 an, divort cu doi minori incredintati mie, custodie comuna, cu drept de vizitare al tatalui, cu ridicarea minorilor de la ... (vezi toată discuția)