avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatie interesanta ... va rog sa cititi!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatie interesanta ... va rog sa cititi!

Buna ziua,

Se da urmatoarea problema pe care va rog sa o analizati si sa imi dati un raspuns.

Prin urmare, avem urmatoarele date:

- familia 1 (X) - ambii soti sunt decedati; sotul a decedat acum 15 ani iar sotia acum 3 ani.
- familia 2 (A) - sotul este in viata iar sotia a decedat acum 6 luni;
- familia 3 (B) - sotul a decedat acum 1 an iar sotia este in viata;
- familia 4 (C) - ambii soti sunt in viata;
- familia 5 (D) - ambii soti sunt in viata dar sunt divortati.

Familia 1 (X) reprezinta parintii pentru baiatul din familia 2 (A) si cele 3 fete din familiile 3, 4 si 5 (B, C si D).
Familiile 2, 3, 4 si 5 au descendenti, respectiv copii si nepoti, in viata.

Familia 1 (X) are o proprietate la tara unde au locuit pe timpul vietii.
Familia 2 (A) locuieste in aceeasi proprietate cu familia 1 (X) de mai bine de 15 ani pana in prezent. Actualmente, in aceasta proprietate mai locuieste doar sotul aflat in viata respectiv singurul baiat al familiei defuncte 1 (X). Sotul supravietuitor din familia 2 (A) impreuna cu urmasii acestuia au avut grija pe tot parcursul acestor ani de intretinerea gospodariei si plata impozitelor catre stat. Si la ora actuala, sotul supravietuitor impreuna cu copii sai platesc impozitele si au grija de gospodaria sotilor defuncti ai familiei 1 (X).
Familiile 3, 4 si 5 (B, C si D) au locuit si locuiesc in alte proprietati (sotiile acestor familii fiind fiicele familiei 1 (X) dupa casatorie si-au schimbat domiciliul) si nu au participat la intretinerea casei familiei 1 (X).

Titlul de proprietate este pe numele familiei 1 (X).

Care sunt caile legale si etapele pe care trebuie sa le urmeze sotul supravietuitor din familia 2 (A) pentru a intra in posesia proprietatii parintilor sai defuncti (familia 1 (X) ).

Sper ca nu v-am obosit cu atatea informatii si va rog sa imi raspundeti la solicitarea de mai sus.

Multumesc!

Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
ionut.tanase, utilizator
ID a scris:

Citeste precizarile de la site-ul urmator.

[ link extern ]


Am citit şi eu, din curiozitate.
Am găsit acolo, printre actele enumerate ca fiind necesare dezbaterii succesiunii, următoarea precizare:

Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici).

Eroarea este cît Casa Scînteii. Odată, pentru că nu intră în atribuţiile Camerei să elibereze astfel de certificat. A doua oară, pentru că nu există un astfel de certificat. A treia oară, pentru că singurul certificat care atestă deschiderea succesiunii este certificatul de deces, dacă moartea nu a fost declarată judecătoreşte, deoarece, potrivit Codului civil, succesiunile se deschid prin moarte.

Liviu S.Bordaş


veti face un proces pentru iesirea din indiviziune cu deschiderea succesiunii binenteles pentru bunici daca nu s-a facut pina acum si se va incerca inlaturarea celorlalti meostenitori prin invocarea neacceptarii succesiuniinici exprese nici tacite
ionut.tanase a scris:

Cei patru succesori ai familiei defuncte 1 pot sa renunte in favoarea mea (nepot) ?
Daca unul dintre succesori moare intre timp (de exemplu bunicul meu) si nu este facuta succesiunea, descendetii lui (tatal meu, eu ...) mai au drepturi la acea proprietate sau masa succesorala va fi impartita la cei trei succesori aflati in viata?


În primul rînd ei nu mai pot renunţa. Dreptul de renunţare, ca şi cel de acceptare a succesiunii, se prescrie în 6 luni de la decesul celui despre a cărui succesiune este vorba. Dacă nu şi-au exercitat dreptu, sunt străini de succesiune.

În al doilea rînd, renunţarea nu poate fi decît necondiţionată. Ea nu poate fi în favoarea cuiva. Renunţătorul nu poate stabili, prin actul de renunţare, cui urmează să profite renunţarea sa.

Dacă unul dintre moştenitori moare, cota lui va fi culeasă de moştenitorii săi legali sau testamentari (dacă a acceptat succesiunea care i se cuvenea).

Liviu S.Bordaş
Daca nu participa toti mostenitorii la prima dezbatere, se da un alt termen. Apoi, in functie de situatie - cauza pentru care nu s-au prezentat cei absenti - notarul va decide. In orice caz, daca trec 6 luni de la citare si nu se prezinta, acel mostenitor este considerat ca a renuntat la mostenire (termenul de care facea vorbire "consilier juridic") si succesiunea se face intre ceilalti mostenitori.
Costurile sunt in functie de valoarea masei succesorale (averea mostenita) si cat de scump lucreaza notarul. Vezi ca la site-ul care ti l-am dat e si un calcul. Taxa catre stat e prvazuta in codul fiscal, iar cea notariala la notar.
Nu, titlul il primeste mostenitorul de drept. Pentru a ajunge la alta persoana trebuie incheiate alte acte. Acestea trebuie sa confere siguranta de a nu fi atacate.
Nu pot sa renunte in favoarea ta, deoarece nu ai vocatie de mostenitor. Pot renunta doar in favoarea bunicului, sau sa-ti faca act de vanzare. Actul de donatie este atacabil de mostenitorii de drept.
Da, daca bunicul tau moare, dreptul la mostenire revine copiilor lui.
ID a scris:

Daca nu participa toti mostenitorii la prima dezbatere, se da un alt termen. Apoi, in functie de situatie - cauza pentru care nu s-au prezentat cei absenti - notarul va decide. In orice caz, daca trec 6 luni de la citare si nu se prezinta, acel mostenitor este considerat ca a renuntat la mostenire (termenul de care facea vorbire "consilier juridic") si succesiunea se face intre ceilalti mostenitori.


Asta e ceva cu totul nou în dreptul civil român.

Notarul public, învrednicit de lege să înlăture un moştenitor pentru neînfăţişare la sediul biroului în urma citării de către domnia sa.

ID, de unde aţi preluat informaţia?

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters48919 ContSters48919 in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire danceform danceform Buna ziua , In momentul in care se da in fata notarului o declaratie de renuntare la mostenire ( succesiune ) , care este autentificata de catre notar , ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune/ termen- acceptare mostenire CYBORG CYBORG Buna seara! Mama mea decedat in august 2015.M-a avut numai pe mine.Nu am tata, frati, surori, nici rude etc 1.Acum o luna am fost la un domn notar care ... (vezi toată discuția)