avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatia acoperisului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatia acoperisului

Buna seara!
As dori sa ma ajutati si pe mine cu niste raspunsuri legate de izolatia acoperisului.
Am sa incep printr-o povestioara scurta ca sa ma fac mai bine inteleasa, apoi am sa pun si intrebarile.
In vara anului 2010, s-a afisat la avizier o instintare de plata pentru repararea acoperisului. Toate bune si frumoase, doar ca suma ce revenea fiecarui apartament era ENORMA. Arunci m-am hotarat sa caut o oferta convenabila si care sa ofere garantie si am dus-o administratorei. De atunci a trecut 1 an si ceva si nu s-a mai intamplat nimic, pana ieri cand am primit o hartie de la presedinte prin care ni se impune constituirea fondului de reparatie necesar, cu suma aceea ENORMA pentru urgentarea lucrarii.
Eu vreau sa stiu cam ce am de facut in situatia asta? Daca exista stiupulat undeva ca suntem obigati sa platim doar cei de pe coloana?
Cel mai recent răspuns: silviu_n , utilizator 20:26, 25 Noiembrie 2011
Mie mi se pare o prostie faza asta cu platitul acoperisului, mai ales ca acum daca isi fac ei singuri, sunt scutiti de la impozit 7 ani. Si apoi ei cand au cumparat apartamentul au stiu cu ce probleme se confrunta, plus ca apartamentele de la ultimul nivel sunt mai ieftine. Dar asta e legea in romania....
Multumesc pentru raspunsuri!!
Scutirea de impozit este o nimica toata fata de costul reparatie. Hidroizolatia unei terase deasupra unui apartament cu o camera a costat vreo 8000 lei (80 mil lei vechi). Ori impozitul pentru acel apartament este de 80 lei/an, adica in 7 ani este scutit proprietarul de 560 lei, dupa ce proprietarul este ingropat in birocratie pentru obtinerea acestei scutiri de impozit.
Iar faptul ca apartamentele de la ultimul etaj sunt mai ieftine, nu are relevanta. Asa sa-l punem pe cel de la ultimul etaj sa suporte singur si reparatia liftului ca tot urca cel mai sus si-are apartamentul mai ieftin.
Aceste compensari seamana cu munca unora care pleaca mai devreme de la serviciu pentru ca au venit mai tarziu#-o

pai cum sa coste 8000 de lei? dar ce isi mai fac un etaj deasupra :)
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
Adriantot, moderator
i_andreea2005 a scris:

Mie mi se pare o prostie faza asta cu platitul acoperisului, mai ales ca acum daca isi fac ei singuri, sunt scutiti de la impozit 7 ani. Si apoi ei cand au cumparat apartamentul au stiu cu ce probleme se confrunta, plus ca apartamentele de la ultimul nivel sunt mai ieftine. Dar asta e legea in romania....
Multumesc pentru raspunsuri!!


Dle moderator, nu aveți, similar butonului de aplauze, și unul pentru huiduieli? Ar fi bun în unele situații...

Stimată i_andreea2005, uitați cum trebuiesc privite lucrurile:
- au cumpărat la ultimul etaj pentru că atâția bani au avut la momentul respectiv;
- apartamentele de la ultimul etaj sunt mai ieftine dar sunt mai friguroase. În plus, la blocurile cu 4 etaje te saturi de cărat butelii, ca să nu mai pomenim când vii încărcat de la socri și trebuie să faci 6-7 ascensiuni cu saci de cartofi, ceapă, mere, putinici cu gogonele, șamd;
- cu toate aceste dezavantaje, ar fi culmea să li se pretindă să-și plătească singuri lucrările de hidroizolație. Pe acest principiu v-ar putea inunda în fiecare săptămână spunându-vă că „așa este când locuiești la un etaj inferior, oricând poți fi inundat de cel de deasupra!”;

Lucrurile stau așa cum stau în România și pentru că nu se respectă legile, fiecare ar vrea ca, în cazul lui personal să nu se aplice nici legea asociațiilor de proprietari, nici cea a ordinii publice, nici cea a disciplinei în construcții nici Codul rutier.

Pentru că totuși am dorit să vă ajutăm, informați-vă ce fel de lucrare intenționează președintele să angajeze.

Cu plăcere.
i_andreea2005 a scris:
pai cum sa coste 8000 de lei? dar ce isi mai fac un etaj deasupra :)

Daca nu ati facut niciodata o asemenea lucrare este normal sa nu stiti. Dar puteti sa va informati cautand oferte sau solicitand ofertele firmelor care au site-uri pe internet, ca sa nu cheltuiti cu adrese, telefoane, faxuri...
Majoritatea firmelor au pretul unui singur strat de hidroizolatie in jur de 30 lei metrul patrat.
Dar sunt multe situatii cand sunt necesare doua straturi (cateodata chiar trei), sunt necesare corectii de panta, şape de ciment, aerisiri de schimbat, capace, gratare, burlane de scurgere, aticuri de reparat, reparatii ale zidariei...
Am realizat o lucrare de hidroizolatie a unei terase ce a costat 40 lei/m.p. si in aceeasi luna la alta terasa ne-a costat 80 lei/m.p.
Iar suprafata iar este o mare necunoscuta pentru cei fara practica. De exemplu daca apartamentul de la ultimul etaj are 60 m.p. , aproape sigur suprafata de hidroizolat va depasi 100 m.p. Daca nu intelegeti va pot explica.
Cat priveste garantia unei lucrari de hidroizolatie, firmele adevarate nu dau garantie mai mare de 3 ani pentru lucrare si 10 ani pentru materiale, in conditiile in care nu se circula pe terasa (altfel iese din garantie).
Asa ca in 7 ani cat ar fi cineva scutit de impozit ar mai trebui facuta lucrarea inca odata.
Dar, asa cum dumnaevoastra apreciati Romania, poate ca este ţara tuturor posibilitatilor si in acest sens puteti sa realizati pe cheltuiala dumnaevoastra lucrarea si sa va recuperati banii din impizitul pe apartament. Eu nu cred ca o reglementare in Romania poate rezista mai mult de trei zile fara a i se aduce modificari, schimbari, amanari, suspendari...
Dar cine stie, ca asa cum bubuie bugetul statului (ca economia deabia rasufla), poate in anii urmatori vom plati impozit pe apartament de zece ori mai mare daca in prezent si-atunci, poate in 7 ani se pot recupera banii bagati in hidroizolatie dar cu ei va puteti cumpara anual cate o inghetata.

Alte discuții în legătură

Acces acoperis bloc lawyer2016 lawyer2016 Daca presedintele si administratorul nu-mi asigura accesul la acoperisul blocului unde ma pot adresa ? Este aplicabil art 256 Ncp pt tulburare de posesie ... (vezi toată discuția)
Stau la ultimul etaj si imi ploua in casa criserb criserb Buna ziua, Dupa cum spune si titlul, stau la ultimul etaj si imi ploua in casa. A inceput sa ploua tarziu in toamna, nu am mai avut timpul necesar ... (vezi toată discuția)
Greseala sau furt ? CFI75 CFI75 In anul 2010 am devenit presedintele unei asociatii....prelund arhiva si toate actele.In urma cu 2 saptamani a trebuit sa reinoiesc contractul cu regia de apa ... (vezi toată discuția)