avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz Asociatie de Propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz Asociatie de Propietari

Buna ziua,
Am o mare problema cu asociatia de locatari. In anul 2009 s-a descoperit ca administratorului blocului ii lipseau din gestiune 100 000 lei. Noul administrator l-a dat in judecata pe cel vechi, dar procesul este cumva interminabil in timp ce procesul Administratiei cu RAM s-a terminat si suntem buni de plata noi, locatarii.In urma unei adunari generale a locatarilor s-a stabilit ca aceasta datorie sa fie platita procentual, in functie de datoriile pe care le aveam la data la care au fost descoperite lipsurile din gestiune. Mentionez ca pe mine m-au dat cu o restanta de 3000 de lei cu 2 luni inainte la RAM si am platit cu tot cu penalizari 5000 de lei. Acum se pare ca trebuie sa platesc din nou o datorie pe care eu de fapt am platit-o la RAM. Ajutati-ma va rog cu un sfat. De asemenea mentionez faptul ca noul administrator nu ne tine la curent cu ceea ce se intampla cu procesul pentru fostul administrator si se pare ca au ceva de ascuns, in sensul ca el a intrat abuziv in sediul asociatiei in momentul in care a preluat gestiunea
Cel mai recent răspuns: eugenoctavian1968 , utilizator 08:33, 13 Octombrie 2023
Luna pentru care mi-au trimis adeverinta ca ma dau in judecata este iulie 2011.
Contestați suma de 50 de lei!
Doar după împlinirea termenului de 90 de zile de la data scadenței întreținerii pe luna iulie (scadență care este de 20 de zile de la data afișării) aveau dreptul de a acționa pentru recuperarea debitului.

Dle @adriantot, cu toată stima pentru opiniile juste pe care le exprimați pe forum, nu se poate accepta ca asociația să angajeze un avocat pentru debite care sunt în termenul de 90 de zile. Mi se pare un abuz! Așa ar putea să-i avizeze pe toți cei care nu au plătit în termenul de 20 de zile și să „îmbogățească” un avocat pentru faptul de a fi scos o 1/2 de pagină la imprimantă, pe care a trimis-o recomandată la toți restanțierii.

Pentru astfel de cazuri pui un anunț la avizier, îi dai un telefon, te duci până la el la ușă (în ultimă instanță)... nu angajezi repede avocat ca să-l pui la plată!
@silviu_n,
Stima este reciproca. De aceea va rog sa cititi subiectul cu atentie de la inceput si discutam. Poate reusiti dumneavoastra sa raspundeti la nedumeririle mele pe care le-am exprimat tocmai pentru a ne lamuri, dar la care @EmiM nu a raspuns, nu a adus nici o clarificare.:help:

Vedeti ca notificarea formulata cu ajutorul avocatului este trimisa pentru restante ce incep din anul 2009:
Aseara am gasit acasa un plic trimis de o avocata angajata de el(fara sa ne consulte in privinta alegerii acestuia) prin care eram anuntata ca voi fi data in judecata pentru datoriile din 2009 pana in 2011

Poate sunteti de acord cu mine ca din anul 2009 pana in noiembrie 2011 sunt ceva mai mult de 90 de zile, nu!?
Apoi utilizatorul spune ca nu a platit intretinerea pentru iulie afisata in august, dar nu ne spune ca ar fi primit notificarea pentru restanta, ci pentru restantele din 2009 pana in 2011. Pot crede ca are restante din 2009 pana in 2011, asa cum singur spune, iar din iulie 2011 pana in noiembrie 2011 nu a mai platit la asociatie. Poate ca pana in iulie 2011 a mai platit cate ceva. Este firesc, in aceste conditii ca asociatia sa-l notifice sau nu?
Dar sa presupunem ca citim pe diagonala si n-am observat aceste amanunte.
Cert este ca proprietarul este restantier fata de asociatie si nu asociatia fata de proprietar.

Adaptez un pic datele furnizate la un caz concret. In asociatia noastra lista pentru iulie 2011 s-a afisat pe 18 august 2011 cu termen scadent la 7 septembrie 2011 si-un apartament are de plata suma de 230 lei pentru iulie (nu are restante).
Pe 18 septembrie pe lista figureaza cu 190 lei intretinerea pe august si restante de 230 lei (din iulie), adica restante pentru o luna (noi le trecem pe o coloana separat).
Pe lista din 18 octombrie figureaza cu 210 lei cheltuieli intretinere pentru septembrie si restante de 230+190= 420 lei (iulie + august), adica restante pentru 2 luni.
Pe lista din 18 noiembrie figureaza cu suma de 280 lei cheltuielile lunii octombrie si restante de 230+190+210= 630 lei (iulie + august + septembrie), adica restante pe trei luni, toate ajunse la scadenta pentru ca scadenta listei afisata in 18 octombrie a fost 7 noiembrie.
Asadar acum in noiembrie 2011, presedintele (si nu administratorul) poate sa introduca actiune in instanta. Un avocat angajat pentru o asemenea actiune ar fi incasat un onorariu cel putin de zece ori mai mare decat aceasta suma modica platita pentru ca notificare sa fie intocmita profesional, sa poata fi apoi folosita si in instanta si sa aiba un impact serios asupra destinatarului.

Referitor la cele 90 de zile prevazute in lege, iar va rog sa cititi corect si sa constatati faptul ca dupa 90 de zile asociatia are dreptul sa actioneze in instanta, ori aici nu este o actiune in instanta ci doar o notificare.
Formularea unei notificari nu este conditionata legal de trecerea unei perioade de 90 de zile de la termenul stabilit pentru plata.
Iar aceasta notificare, dupa cum vedeti, se refera, asa cum spune utilizatorul la restante pentru perioada 2009 - 2011, dar nu era in afara legii chiar daca notificarea s-ar fi referit doar la restantele din iulie pana in noiembrie, fiind, asa cum am aratat trei luni neplatite, iar pe 18 noiembrie apare pe lista cea de-a patra luna.
Aveti dreptate, situatia nu este foarte clară:
EmiM a scris:

Acum se pare ca trebuie sa platesc din nou o datorie pe care eu de fapt am platit-o la RAM.


Mentionez ca nu am platit intretinerea din iulie 2011, aceasta s-a afisat in august, deci ar avea termen de plata septembrie. E corect?

Fata de situatia prezentata de dumneavoastra, puteti actiona in instanta (cu alte cuvinte puteti apela la asistenta juridica) debitorul incepand cu data de 7 decembrie (3 luni de la data scadentei, 7 septembrie). De la aceasta data puteti angaja jurist/avocat fara a consulta debitorul, dupa cum ati observat foarte corect, insa pana atunci veti notifica debitorul pe caile pe care le-am aratat anterior.
Nu costa nimic pe presedinte sa-i bata la usa datornicului (insotit de administrator, eu am fost de cateva ori) sau sa-l atentioneze la avizier. In orice caz, 50 de lei este foarte mult pentru conceperea unei simple notificari.

Nu sunt pentru incurajarea datornicilor insa am chiar pe scara doi restantieri - un tanar, chirias, si un somer, niciunul peste 90 de zile. Tanarul datora in primavara 1300 de lei (erau intretinerile de iarna), am discutat cu el, mi-a spus ca face eforturi sa ajunga la zi, dar are salariul mic. Acum datoreaza 900 de lei. Celalalt a ramas fara serviciu peste vara. Lucra paznic, nu l-au platit, peste vara nu a mai gasit de lucru. L-am abordat saptamana trecuta, mi-a spus ca s-a angajat de cateva zile... Ce-ar fi sa angajez un avocat sa le ia cate 50 de lei pentru o notificare? Ce as rezolva decat sa le fac situatia mai grea? Sunt situatii si situatii...
Aveti si dumneavoastra dreptate si va asigur ca si-n asociatia noastra avem restantieri, discutam cu ei direct, le mai dam cate un telefon, cate un email prietenesc, asa ca intre vecini. Dar mai sunt si vecini care nu vor sa discute, sa inteleaga si-atunci nu avem incotro si apelam la alte metode.
Am apelat inainte de a actiona in instanta la notificare (cu 5 lei/buc), la instituirea privilegiului imobiliar (100 lei). la mediatori (cu doar 50 lei) si din 5 restantieri, 3 au venit la asociatie si-au platit, dupa ce incercasem 4-5 luni sa-i determin macar sa treaca pe la asociatie. Doi, totusi, nu au inteles nici dupa incercarea cu mediatorul (nu au vrut sa vina la intalnirea cu mediatorul) si-a trebuit sa intentam actiune in instanta.
Intr-un caz in care nu am apelat la avocat, ca de obicei dealtfel, a mers presedintele in instanta. La primul termen restantierul a inceput sa aduca invinuiri presedintelui si-n afara instantei l-a amenintat cu proces penal... Atunci asociatia a angajat un avocat platind onorariul si solicitand cheltuielile de judecat in instanta. Daca se purta omeneste macar nu platea decat debitele catre asociatie dar asa a trebuit sa plateasca si cheltuielile de judecata, atunci cand a pierdut eroic dupa vreo 5 luni.
Intr-un an din 10 restantieri notificati ajungem la mediator doar cu cinci (cinci vin si platesc in urma notificarii) iar in proces doar cu doi (trei vin si platesc dupa mediere) si angajam avocat doar pentru unul (unul acceptand fara avocat hotararea judecatoreasca).
Din '89 pana acum am executat silit si s-a vandut la licitatie doar un singur apatament dupa ce ne-am judecat cam 10 ani.
Asa ca facem eforturi si incercam pe toate caile sa recuperam debitele cu cheltuieli cat mai mici si mai usor suportabile de catre restantieri. Exceptie fac unii cu care nu se poate discuta si care uita unde-i sediul asociatiei.
Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2011
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari DimitriP DimitriP Bună seara, Ca să prezint pe scurt problema stă cam așa: -asociație de proprietari cu președinte, comitet executiv, administrator, cenzor, ... (vezi toată discuția)
Somatie recuperare sume restante intretinere khostea khostea Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit o somatie pt recuperarea sumelor restante la intretinere. Eu muncesc de dimineata pana seara si nu prea ajung la ... (vezi toată discuția)
Este legal sau nu? hadrys hadrys daca ai fost dat in judecata de asociatia de locatari, iar in timpul procesului ai achitat suma restanta, iar ca drept urmare procesul a fost anulat este ... (vezi toată discuția)