avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor vechime CCM ramura comert
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor vechime CCM ramura comert

In CCM ramura comert scrie:

Art. 40
(3) Sporurile minime ce se pot acorda in conditiile prezentului contract sunt:
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;


Din octombrie 2011 am facut 3 ani vechime, insa angajatorul a tacut chitic si nu mi-a acordat acesti 5%

Trebuia sa mi-i acorde?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:30, 17 Decembrie 2011
Cei de la ministerul muncii (relatiicupublicul@mmuncii.ro) n-au raspuns,
asa ca am inaintat sesizarea catre:
petitii@inspectiamuncii.ro
itmbucuresti@itmbucuresti.ro

Mai este vreo autoritate care are jurisdictie pe aceasta problema si pe care o pot sesiza?
masayoshi a scris:

Cei de la ministerul muncii (relatiicupublicul@mmuncii.ro) n-au raspuns,
asa ca am inaintat sesizarea catre:
petitii@inspectiamuncii.ro
itmbucuresti@itmbucuresti.ro

Mai este vreo autoritate care are jurisdictie pe aceasta problema si pe care o pot sesiza?


La orice sesizare adresata unei institutii publice se va raspunde in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei ...
Am mai trimis la vreo 2 AJOFM-uri, dupa domiciliul meu si locul de munca sa fiu sigur.
Sa vedem ce se intampla. Ceva-mi spune ca apropierea unui an electoral capteaza toata atentia functionarilor... va anunt cand primesc raspuns.
AJOFM-ul nu cred ca va va raspunde in aceasta privinta , ci isi va declina competenta in favoarea Inspectiei Muncii sau a Ministerului Muncii ....
Raspunsul lor a fost:
[ link extern ]

Raspunsul meu a fost:

Interpretarea dvs a legii este defectuoasa. Demonstratie:

1. Articolul de lege nu restrictioneaza perioada la 12 luni fix, deci este posibila prelungirea lui in conformitate cu prevederile legale.
Dovada:
a)"perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni"
si existenta
b) Art. 23. (2) din 130/1996
(1) Contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni, sau pe durata unei lucrari determinate.
(2) In cazul prevazut la art. 3 alin. (2), partile pot hotari prelungirea aplicarii in continuare a contractului colectiv de munca, in conditiile in care acesta a fost incheiat sau in alte conditii ce vor fi convenite.

Aceasta exprimare nu ar exista daca n-ar fi in conformitate cu:

CCM ramura comert 2010

Art. 4. - (1) Prezentul contract se incheie pe o perioada de un an, cu posibilitatea revizuirii.

(2) Daca niciuna dintre parti nu denunta contractul cu 30 de zile inainte de expirarea perioadei pentru care a fost incheiat, valabilitatea acestuia se prelungeste pana la incheierea unui nou contract .



2. In CCM se specifica, asa cum vad ca citati deci ati luat cunostinta, in cazul in care nu exista CCM nou, ultimul CCM in vigoare se prelungeste determinat cu 12 luni (era varianta veche dar s-a retras fiindca art. 23 din 130/1996 deja are prevederea celor cel putin 12 luni), sau pana la aparitia unuia mai nou, ceea ce e tot o perioada determinata fiindca:

Aparitia unui CCM nou este obligatorie in lipsa unei legi care specifica contrariul, si-n consecinta este vorba tot de o perioada determinata, altfel nu mai avem de ce sa platim taxe si sa tinem ministerul muncii si un guvern incompetent si corupt.

Un CCM specifica drepturile de baza pe care le poate avea un cetatean contribuabil la incheierea unui contract la care participa si statul de drept, de aceea se specifica:
Art. 8 din 130/1996
(3) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.



3.
Art. 3 din 130/1996
(1) Negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie
(5) Initiativa negocierii apartine patronului.
(6) In cazul in care patronul nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in termen de 15 zile de la formularea cererii.

Fiindca nimeni nu a denuntat CCM (intre partile contractante, eu si angajator), acesta isi face efectul conform legii pana la renegociere (denuntul unei parti), sau pana la aparitia unui nou CCM.



4.
Art. 24 din 130/1996
(2) Nulitatea clauzelor contractuale se constata de catre instanta judecatoreasca competenta, la cererea partii interesate.

Nu sunteti instanta judecatoreasca ca sa anulati articolul cu prelungirea CCM



5. Nu faceti parte din corpul legiuitor ca sa va pronuntati in privinta valabilitatii unei legi.
Va sugerez sa ridicati problema parlamentului Romaniei.



6. Dl Serghei Mesaros a raspuns oficial prin nr.156/DDS/14.03.2011 prin care spune ca CCM a fost prelungit pana la 11.02.2012. (in atentia DNA) Ar fi cazul sa investigam daca unele persoane juridice primesc raspuns in functie de mita/trafic de influenta si alte persoane nu ca sa aplice CCM sau nu pentru avantaje ilicite din drepturile angajatilor? Sau respectam principiul ca dreptul este unitar?

etc.

Daca insistati in ilegalitate prin hartuirea cetatenilor contribuabili, eu sunt chitit ca acestia sa inteleaga ca platesc taxe de protectie mafiei bugetare, nu unui stat de drept. Ma intreb daca multi din acei ~53% din cei care nu lucreaza la negru, vor lucra la negru ca urmare a constatarii schimbarii afiliatiei institutiilor statului de la stat de drept la mafie bugetara, oare vor mai ajunge banii pentru toti bugetarii din taxele platite pe importul si exportul de banane?
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
masayoshi, utilizator

Alte discuții în legătură

Este sporul de vechime obligatoriu? Gabriel Vladucu Gabriel Vladucu Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime TeoSaf44 TeoSaf44 Buna seara si [i]La Multi Ani[/i]! Am si eu o intrebare: Angajatorii - firme private sunt obligati sa acorde sporul de vechime dupa aceleasi legi/reguli cu ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel de ramura comert mary67 mary67 Buna ziua. Ma intereseaza valabilitatea C.C.M. pe ramura comert. Unii specialisti spun ca in anul 2011 nu am fi avut acest contract, altii, ca este valabil ... (vezi toată discuția)