avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... asociat unic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

asociat unic

in calitate de asociat unic al societatii pot sa-mi fac si angajare la aceasi societate?
mentionez ca societatea este un SRL mic cu 6 angajati.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 9 Octombrie 2008
nikol.ilea a scris:

Inspectoarea de acolo a cerut ca la angajator sa fie trecuta contabila societatii.

Asta este o absurditate. Atata timp cat legea imi permite mie ,asociat unic ,sa fiu propriul meu salariat nu vad cum un inspector ITM poate avea pretentia ca CIM sa fie semnat de alta persoana. Niciunde in lege nu scrie ca trebuie sa deleg atributia de a face angajari pentru a mi semna contractul la care legea imi da dreptul. Care ar fi ratiunea? Negociez salariul cu contabila?...................are aceasta calitatea de a ma concedia?.................
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2008
adelaida_07, utilizator
Mie mi s-a spus de la ITM ca asociatul unic poate semna si in calitate de angajat si in calitate de angajator. Altfel, ma intreb, ce face asociatul unic daca este si singurul angajat sau daca contabilitatea este tinuta de o firma externa?
Ma supara din ce in ce mai mult ca ITM-urile nu lucreaza unitar. Inspectia Muncii doarme!
Este intr-adevar o absurditate ceea ce mi-a cerut inspectoarea de la ITM si am fost sie eu destul de indignata, dar atata timp cat doar pe hartie sau de de fatada inspectorii ITM raspund in fata superiorilor, pe cine sa tragi la raspundere pentru faptul ca te plimba dupa cum au chef?
Conform proverbului ........Inspectia muncii nu doarme, ci mediteaza.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2008
Nicoleta Ilea, Consultant resurse umane
florentina albu a scris:
Dvs. exercitati atributiile AGA , dar intr-adevar, la incheierea contractului individual de munca nu puteti semna si in calitate de angajator, si in calitate de angajat.ITM-ul are dreptate sa solicite ca la angajator sa fie trecuta alta persoana cu responsabilitte de conducere in firma.

Nu vad absolut niciun temei pentru cele expuse! Daca o persoana are mai multe calitati, la aceeasi persoana juridica sau nu, poate semna ca reprezentant al fiecarei parti pentru ca semneaza in alta calitate. Tot asa cum un avocat care vrea sa isi infiinteze cabinet la el acasa face contract cu sine insusi si nu e nimic ilegal.

Cu atat mai mult, in ce calitate sa reprezinte societatea o contabila?!? Reprezentarea societatii e un lucru destul de clar: numai administratorii pot face asta, sau in lipsa lor asociatii.
Referitor la acuzatiile aduse Inspectiei Muncii ;)
Nu stiu cati dintre voi cunoasteti faptul ca dupa aparitia in M.Of. a OUG nr.82/2007 de modificare si completare a Legii nr.31/1990, Inspectia Muncii a emis catre toate ITM-urile din tara o adresa prin care se aducea precizari la posibilitatea asociatului unic de a fi salariat al societatii la care este asociat unic.
De asemenea, se preciza ca raportul juridic de munca este incheiat intre societatea comerciala reprezentata prin asociatul unic sau administrator si asociatul unic in calitate de salariat.

Prin urmare, nu cred ca in majoritatea cazurilor acuzatiile la adresa ITM-urilor sau Inspectiei Muncii sunt fondate.
Putem insa sa punem in cumpana buna sau reaua-credinta a unor inspectori ITM, dar nu la toti. :)

Alte discuții în legătură

Asociatul unic care este si administratorul srl se poate angaja cu contract de munca la aceasta societate? monique monique Buna ziua, Va rog foarte mult lamuriti-ma si pe mine cu problema aceasta : Sunt asociat unic si administratorul unui SRL. Se poate ca sa ma angajez cu carte ... (vezi toată discuția)
Asociat unic si angajat yorgos yorgos Am infiintat recent o firma de servicii de protectia muncii la care sunt asociat unic si administrator. Am intocmit dosarul pentru abilitare si l-am depus la ... (vezi toată discuția)
Nelamurire! stanceni stanceni Poate sa-mi spuna si mie cineva daca pana la urma urmelor, cu toate modificarile Legii31/1990 este posibil ca asociatul unic/administratorul sa fie salariat ... (vezi toată discuția)