avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legitima aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legitima aparare

Intrebare: Pentru a fi in legitima aparare (dupa dreptul romanesc), respectiv:

"Legitima apărare
(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare.
(2) Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.
(2^1) Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
(3) Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul."

1) In cat timp de la atacul material direct, imediat si injust pot savarsi fapta (riposta) pentru a fi in legitima aparare.

2) Dupa cat timp fapta devine legitima razbunare?

3) Se admite premeditarea legitimei aparari in ambele cazuri?



Cel mai recent răspuns: OvidiuT25 , utilizator 23:45, 9 Decembrie 2011
Multumesc tuturor celor care au raspuns. Sau au vizualizat. Subiectul ramane incitant si au ramas doua categorii:
1) Cei care sunt dispusi sa se apere singuri (inclusiv sa-si apere drepturile).
2) Cei care asteapta ca Statul sa-i apere, cu cine si cu ce, daca vrea sau poate.

Cu mentiunea ca Statul a fost definit initial ca uniunea barbatilor liberi pentru aparare comuna.

Cati au mai ramas liberi? :duh: Exclud "mercenarii".
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
ContSters184021, utilizator
Cred totusi ca sunt cel putin patru categorii:
1) Cei care nu se pot apara (fizic vorbesc).
2) Cei care se apara dar care nu rezolva mare lucru.
2) Cei care se apara "eficient" si se opresc la timp incat sa ramana sub protectia legii.
3) Cei care se apara si nu stiu cand sa se opreasca, devenind astfel infractori.

Nu cred ca cineva pe lumea asta, cand e lovit, se roaga ca statul sa-l apere. Inainte sau dupa, e timp de filozofie, dar in timpul atacului sunt alte probleme...

Initial am pus doar 3 categorii si am introdus ulterior al doilea rand. Luat cu altele aparute pe ecran, am uitat sa modific. Imi cer scuze.
N-as amesteca lucrurile, n-as analiza evenimentele militare folosind dreptul civil. Pana la urma l-a impuscat chiar armata, care a urmat niste ordine. Nu stiu cine raspunde in cazul ordinelor militare (cine le da, cine le executa, amandoi...). Nu prea vad legatura cu legitima aparare din codul civil. Se aplica peste tot?

Aia cu legea se potriveste de minune la ce spun. Ca nu exista reactiune fara actiune si ca ele exista doar simultan. Reactiunea nu poate aparea nici inainte si nici dupa actiune. Si niciodata nu este mai mare ca actiunea.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
OvidiuT25, utilizator
@OvidiuT25
"Reactiunea nu poate aparea nici inainte si nici dupa actiune. Si niciodata nu este mai mare ca actiunea."

Pot sa va contrazic? Reactiile de avalansa... Ciclotronul... Si orice fenomen viu cum ar fi diviziunea si multiplicarea celulara.
Probabil ca printre "drepti" functioneaza (si multe) principii "moarte". :tooth:

P.S. Legile fizicii, legile naturii, ba chiar si legile date lui Moise in urma cu ceva mii de ani nu sunt facute (sau contrafacute) de oameni. Desi nu sunt accesibile intelegerii tuturor, ele au existat, exista si vor exista si functioneaza (indiferent si independent de perceptia, constienta sau "parerile" unora dintre noi care doresc doar puterea oarba).

Gresesc? :)

P.S.2 Legitima aparare nu este din codul civil (ci din cel penal, desi acum apare cate ceva si in noul cod civil).
Da. Legile universului functioneaza si se aplica peste tot, doar oamenii mai "cred" ba ca pamantul este plat, ba ca legile nu s-ar aplica peste tot... ba ca au descoperit (inventat) coada la pruna :rofl:
Dreptul la credinte (si eventual si la iluzii) este garantat constitutional, nu? Ca si cel la exprimare si/sau opozitie. Pe unii asta ii deranjeaza rau. :console:
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
ContSters184021, utilizator
"
Sau daca doriti, in fizica, este Legea a 3-a a dinamicii, legea actiunii si reactiunii. "

Puteti sa ma contraziceti cat doriti, nu ma deranjeaza deloc. Cu atat mai mult nu ma deranjeaza libertatea dumneavoastra constitutionala de exprimare. Nu le stiu pe toate de aceea nu sunt asa categoric in tot ce spun. Doar ca n-am gasit cuvantul "opozitie" in Constitutie. A fi liber sa te exprimi e una si a fi mereu in opozitie e cu totul altceva (am vrut sa scriu ca e "de-a dreptul neplacut", dar am renuntat). Imi cer scuze pentru tentativa...

Parca imi aduc aminte, legea a 3-a la care faceti referire este un principiu al mecanicii Newtoniene. Raman totusi la ideea de a nu amesteca lucrurile, la a nu amesteca mecanica newtoniana cu cea cuantica, cu biologia sau ce o mai fi insirat pe acolo.
Ce am zis privitor la reactiune sigur este corect si sigur nu amestec reactiunile mecanice din principiul III al mecanicii, cu REACTIILE de orice fel ar fi ele sau cu fenomenele biologice.

Nu stiu ce legi a "dat" Moise dar daca e cum spuneti ca "nu sunt facute (sau contrafacute) de oameni" atunci nici nu le-ar trebui atribuite. Oamenii cel mult le descopera. Poate omul spera la un avantaj prin a le intelege, dar totdeauna va ramane ceva neinteles pentru fiecare dintre noi. Partea buna este ca nimeni nu moare daca NU intelege legile naturii, daca din instinct le respecta.

Am un obicei ciudat: cand gresesc, recunosc. Aveti dreptate, din neatentie (poate nestiinta sau oboseala) am scris civil in loc de penal. Eram atent la alt aspect. Nu stiam ca articolul dezbatut in subiectul asta se aplica in actiunile organizate ale armatei. Aveam o intrebare in sensul asta, chiar nu stiu. Plus ca tare imi este neclara situatia din Romania din decembrie 1989. S-au dat ordine ilegale nefiind declarata starea de necesitate si unele ordine au fost date ilegal dupa declararea ei. Cum ziceam, n-am nici o idee despre domeniul cu pricina si nu are rost sa ma bag unde nu ma pricep.
Ne-am luat de Stefan cel Mare, am trecut prin Baltagul, urmarim forte ostile in interiorul unei tari, ajungem la revolutia din '89, amestecam RG2-ul cu ce ne pica la mana, suntem pasionati de ciclotron, apoi ne intoarcem la Moise. Sunt curios ce mai urmeaza =D>

Sa auzim numai de bine!
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
OvidiuT25, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea autoapararii exista? kuky666 kuky666 Buna Ziua, saptamana trecuta am fost agresat intr-un bar de catre o persoana, m-am aparat l-am lovit si pe urma m-am dus acasa linistit, dupa doua zile am ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare sau nu? ovidiu_6751 ovidiu_6751 Buna ziua. Am si eu o mare problema si nu stiu cum o pot rezolva. in seara de 25.05 2011 in timp ce imi duceam niste prieteni acasa cu masina personala, o ... (vezi toată discuția)
Depasirea limitelor legitimei aparari cryingangel cryingangel Imi poate da cineva, va rog, un exemplu pentru depasirea limitelor legitimei aparari si pentru depasirea limitelor starii de necesitate.Multumesc anticipat.:\"> (vezi toată discuția)