avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legitima aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legitima aparare

Intrebare: Pentru a fi in legitima aparare (dupa dreptul romanesc), respectiv:

"Legitima apărare
(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare.
(2) Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.
(2^1) Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
(3) Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul."

1) In cat timp de la atacul material direct, imediat si injust pot savarsi fapta (riposta) pentru a fi in legitima aparare.

2) Dupa cat timp fapta devine legitima razbunare?

3) Se admite premeditarea legitimei aparari in ambele cazuri?



Cel mai recent răspuns: OvidiuT25 , utilizator 23:45, 9 Decembrie 2011
Din fericire discutiile sunt pur teoretice, nu exista nici un cioban si nici un pistol la mijloc. Eu tot spun ca e complicat sa ramai in legitima aparare daca nu cunosti bine legea, daca nu te controlezi ca un om pregatit pentru situatii "extreme". Concluzia mea ar fi ca doar din intamplare un om simplu poate beneficia de facilitatile acestui articol, cazurile sunt exceptionale si nimeni nu are timp sa se gandeasca la lege, la articole sau la ce avocat ar putea gasi pentru ce urmeaza sa faca, in momentul cand este atacat. Mori sau nu mori si reactionezi in consecinta.

Din ce observ nu au intervenit specialisti in drept pentru a lamuri sau tempera discutiile noastre exagerate.
Nu stiam de detaliile privind starea de ncesitare dar am citit cate ceva. Lucrurile se complica si mai rau. Adica eu cand ma apar trebuie sa ma mai gandesc daca nu cumva pricinuiesc urmari mai grave decat cele care s-ar fi putut produce, daca pericolul nu era inlaturat. Logic ca anii de viata m-au invatat cate ceva, dar lucrurile se intampla si fara sa le controlez eu.

Desi optez pentru mare prudenta in a reactiona la un atac sperand ca legitima aparare ma ajuta in orice conditii (ca text de lege), nu pot ignora realitatea ca situatiile sunt extrem de diverse, ca oamenii nu sunt identici si nu raspund la fel.
Pana la urma instinctul de conservare predomina inteligentei.
La un atac periculos, variantele ar fi:
1. sa mori cu speranta ca cel care te-a atacat va suporta consecintele legii;
2. sa ripostezi calculat si limitat (daca poti) sperand ca vei beneficia de clementa legii (legitima aparare, stare de necesitate, si ce o mai exista in domeniu)
3. sa ripostezi in orice conditii asumandu-ti orice raspundere pentru urmari, pe ideea ca mai bine sa planga mama lui.

Rau este ca pentru partea de mijloc, legea nu ajuta prea mult si oamenii nu sunt pregatiti pentru aceaasta situatie. E ca in viata de toate zilele, toata lumea vede un stingator de incendiu pe care este indemnat sa-l foloseasca in caz de incendiu, dar NICIODATA nu se pregateste fiecare om in a folosi asa ceva. Ca o paranteza, cati dintre noi (neprofesionisti) au pus mana pe un stingator de incendiu, sa-l foloseasca in situatii de simulare a unui incendiu? Absolut nimeni.
lupul905 a scris:

... un act inamical de agresiune JUSTIFICA o actiune in forta de respingere a acestuia. S,i intamplator apararea aici, implica si urmarirea agresorului chiar in interiorul propriilor granite si nimicirea lui, pana la obtinerea unei garantii de renuntare pe viitor la orice act ostil.



rationamentul expus lasă loc de interpretări, și ar trebui nuanțat deoarece ar putea încălca prevederile legitimei apărări prin aceea că simpla presupunere (''garanții de renunțare pe viitor la orice act ostil'') ca agresorul va ataca nu ne dă dreptul la legitimă apărare.
Pe de-o parte pauzele scurte între secvențele atacului, de care agresorul ar avea nevoie pentru a se reînarma sau alte asemenea, sunt incidente conditiilor de exercitare ale legitimei apărări.
Pe de altă parte însă mi se pare absurdă o ''obtinere a unei garanții'' că pe viitor aceeași persoană nu va mai recurge la ostilități. asta ar presupune o imobilizare totală și permanentă, sinonimă cu moartea.
în cele din urmă, departe de orice îndoială, aceste explicații sunt pur teoretice, în viața reală totul se petrece spontan, rapid, și reacționăm mai degrabă sub influența înstinctului și a stării de moment, Însă înțelegând corect anumite noțiuni, e probabil să acționăm cât de cât corect la momentul respectiv. Este adevărat intervin și alte variabile (cu atât mui mult cu cât trăim in România) care pot influența cursul procesului penal dar consider că tot ce putem face pentru noi este să avem o conduită cât mai apropiată de morală și etică (de unde izvorăște dreptul însuși) și măcar așa ne mărim șansele să nu ieșim șifonați dintr-o situație în care am fost nevoiți să recurgem la măsura extremă a legitimei apărări.
Toate bune!
.... Eu as recomanda sa NU ripostati( doar daca nu sunteti expert in arte martiale sau alte tehnici de lupta), viata reala e total alta decat in filme si cu legile noastre interpretabile aveti mari sanse sa ajungeti in spatele gratiilor, mai ales daca nu aveti relatii suspuse, .... "Fuga este rusinoasa, dar ceea mai sanatoasa"... un sfat daca se poate : "antrenativa" zilnic sa va mentineti in forma :)...
@easy ride

Nu inteleg de ce mai peste tot romanii amintesc si iau ca exemplu America. In cazul dvs. ar fi bine sa reaklizati ca va aflati in Europa si ca aici portul de arma este reglementat si nu un drept statuat in Constitutie . Cat despre legea talionului pe care o invocati ma ganndesc ca nu sunteti fericit deoarece trebuia sa va fi nascut pe vremea lui Tepes sau a lui Baiazid. Ati intarziat putin. Asta insa nu este un motiv sa ganditi in termeni primitivi. Pretindeti ca sunteti educat. Oare in ce cadru? Ca sa nu mai spun ca in buna noastra traditie razbunarea este arma .... (nomine odiosa)

Ma mir ca moderatorii nu cenzureaza frazele dvs demne de alta epoca.
@Corsin
... este arma ... autoritatii, aveti dreptate :) Nomine odiosa, just.

Alte discuții în legătură

Legea autoapararii exista? kuky666 kuky666 Buna Ziua, saptamana trecuta am fost agresat intr-un bar de catre o persoana, m-am aparat l-am lovit si pe urma m-am dus acasa linistit, dupa doua zile am ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare sau nu? ovidiu_6751 ovidiu_6751 Buna ziua. Am si eu o mare problema si nu stiu cum o pot rezolva. in seara de 25.05 2011 in timp ce imi duceam niste prieteni acasa cu masina personala, o ... (vezi toată discuția)
Depasirea limitelor legitimei aparari cryingangel cryingangel Imi poate da cineva, va rog, un exemplu pentru depasirea limitelor legitimei aparari si pentru depasirea limitelor starii de necesitate.Multumesc anticipat.:\"> (vezi toată discuția)