avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legitima aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legitima aparare

Intrebare: Pentru a fi in legitima aparare (dupa dreptul romanesc), respectiv:

"Legitima apărare
(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare.
(2) Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.
(2^1) Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
(3) Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul."

1) In cat timp de la atacul material direct, imediat si injust pot savarsi fapta (riposta) pentru a fi in legitima aparare.

2) Dupa cat timp fapta devine legitima razbunare?

3) Se admite premeditarea legitimei aparari in ambele cazuri?



Cel mai recent răspuns: OvidiuT25 , utilizator 23:45, 9 Decembrie 2011
@reflexleg
De acord cu dvs., cei mai multi tineri aleg calea cea mai usoara pt a realiza ceva, dar omit faptul ca aceasta cale este de multe ori cea grasita si pt a obtine ceva trebuie sa munceasca mai mult si sa nu urmeze intotdeauna calea cea mai simpla sau sa urmeze modelele corupte din jur.
Este putin dificil sa cerem tinerilor sa faca precum cei 10% (sper ca procentul sa fie mai ridicat) dintre oamenii corecti din aceasta tara, dar nu e imposibil, trebuie doar sa aiba mai multa vointa si sa se gandeasca putin mai departe, nu doar la beneficiile obtinute pe moment deoarece si copiii lor vor trai in aceeasi societate pe care o urasc daca nu vor sa schimbe ceva in sistem.

In ceea ce priveste sistemul penitenciar, in fiecare inchisoare din Romania exista o multitudine de programe educative, detinutii isi pot continua scoala si pot obtine diplome de absolvire, au la dispozitie biblioteci, cadre didactice si tot ce le trebuie pt reeducare.
Intrebarea este, vrea cineva sa profite de ce le ofera sistemul penitenciar sau prefera sa stea toata ziua in inchisoare si sa astepte sa se libereze pt a savarsi o noua infractiune? Multi prefera a doua varianta, dar sunt destui care urmeaza si aceste programe, incurajati de faptul ca daca invata, pt fiecare an absolvit primesc 30 de zile considerate executate plus ca se pot libera conditionat. Sa stiti ca penitenciarele din Romania s-au modernizat foarte mult, intr-adevar, in multe privinte, din caza condamnarilor primite la CEDO, dar de retinut este faptul ca de cele mai multe ori detinutii devin recidivisti din cauza lor nu din cauza vietii din penitenciar.
PS: :D Nu am prins prea multe "vremuri", am numai 22 de ani.

@george_puchiu
Inainte de toate
încă n-am fost curios să aflu persoanele care au contribuit la adoptarea noului cod penal dar e o varză totală în codul ăla. După ce că infractorii primesc sancțiuni de parcă negociază cu instanța, doctorii și cercetătorii în dreptul penal s-au gândit ei că pedepsele sunt prea mari și trebuie reduse ( dom președinte le-o fi sugerat să mai reducă din deținuții din pușcării, poate așa s-ar mai reduce niște cheltuieli din buget). le ofer eu o altă soluție, să adopte (și să se aplice unde este cazul) pedeapsa cu moartea pentru anumite fapte penale și poate s-ar gândii unii de două ori înainte să întreprindă ceva necugetat sau, pe alocuri, de ce nu, să moară.

Pedepsele au fost reduse doar pt unele infractiuni si s-a ales acest lucru pt ca niciodata nu s-au aplicat acele pedepse maxime prevazute de actualul cod, s-au redus avand in vedere practica judiciara. Niciodata pt un furt simplu nu se va da 12 ani, e absurd si nicio tara din Europa nu are asemenea pedepse in Codurile penale.
De asemenea, nu prea vor fi eliberati detinutii deoarece pt a fi eliberati trebuie ca pedeapsa lor sa depasesasca maximul special din Noul cod penal pt infractiunea savarsita si astfel pedeapsa va cobori la acel maxim si va spun sigur ca prea putini detinuti au o condamnare atat de mare incat sa depaseasca noile maxime prevazute in Noul Cod penal.
La fel, trebuie sa ne gandim la pedeapsa cu inchisoarea ca o ultima alternativa pt persoana care a savarsit infractiunea, nu toti cei care savarsesc infractiuni trebuie sa ajunga in inchisoare. O persoana poate fi reeducata/resocializata aplicand alte pedepse, neprivative de libertate, astfel pastram pedepasa cu inchisoarea doar pt infractiunile foarte grave.
olimpia_ilie a scris:


'' De asemenea, nu prea vor fi eliberati detinutii deoarece pt a fi eliberati trebuie ca pedeapsa lor sa depasesasca maximul special din Noul cod penal pt infractiunea savarsita si astfel pedeapsa va cobori la acel maxim si va spun sigur ca prea putini detinuti au o condamnare atat de mare incat sa depaseasca noile maxime prevazute in Noul Cod penal.

La fel, trebuie sa ne gandim la pedeapsa cu inchisoarea ca o ultima alternativa pt persoana care a savarsit infractiunea, nu toti cei care savarsesc infractiuni trebuie sa ajunga in inchisoare. O persoana poate fi reeducata/resocializata aplicand alte pedepse, neprivative de libertate, astfel pastram pedepasa cu inchisoarea doar pt infractiunile foarte grave. ''


în legătură cu primul paragraf mă refeream la viitorii potențiali deținuți, totuși, apreciez mentiunea dvs dar vă mai recomand să citiți și prevederile art 15 C penal.
în altă ordine de idei, nu am spus că toți infractorii trebuie să înfunde pușcăria și sunt de acord că există alte mijloace de reintegrare în societate a delicvenților însă, pentru anumite infracțiuni ca de exemplu violul, infracțiunile în urma cărora a rezultat moartea vreunei persoane, infracțiunile privitoare la viați sexuală săvârșite asupra minorilor, frauda de proporții etc, se impun limite foarte ridicate de pedepse privative de libertate (ținând cont de contextul ratei infracționalității și, de ce nu al recomandărilor U:E) și aplicarea cu rigurozitate a acestora, pentru ca funcțiile ( de exemplaritate, constrângere, reeducare și eliminare a pedofililor violatorilor și altor asemenea) pedepselor să-și atingă finalitatea. Cu toate astea, noul cod civil , care nu cred ca va apuca să intre în vigoare, se încăpățânează să nu adopte măsurile care se impun. Vi se pare corect ca minimul pedepsei pentru infracțiunea de viol în forma în care a avut ca urmare moartea victimei să fie de 7 ani ?
În orice caz, este doar un schimb de păreri și sunt dator să vă respect opinia
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
george_puchiu, utilizator
Buna seara,

Astazi urmarind stirile am aflat ca acel fiu de bancher a fost eliberat din arest preventiv dupa ce in stare de ebrietate ruland cu mare viteza un autoturism BMW a omorat 2 oameni si a ranit un al 3 lea.. a omorat 2 oameni.. ei nu mai sunt printre cei dragi ca acest baiat cu studi superioare in afara tarii in loc sa stea sa se autoeduce a ales sa consume cantitati mari de alcool intr-un club de "fitze" in capitala ... scurt si la subiect am meditat asupra acestui lucru si m-am autoeducat in aceasta privinta, doamne fereste daca o persoana de rang 1 din familia mea era printre acele victime aplicam principiul dinte pentru dinte si de urgenta inchiriam un autoturism si incercam pe cat posibil la iesirea din arest sa lovesc in plin acel gunoi social asigurandu-ma sa nu fie victime colaterale altele decat cele din familia din care face parte acel gunoi social.. daca din mai multe motive tehnice nu puteam efectua aceasta operatiune numita "dinte pentru dinte" in ziua respectiva nu o demaram dar stateam la panda pana cand consideram ca sansele imi sunt 100% favorabile sa o indeplinesc.
Primeam cat? 3-4 ani cu suspendare? Nu eram sub influenta alcoolului era accident intamplator datorita vremii nefaste (carosabil umed,vizibilitate redusa.. etc etc).. hai in cel mai rau caz luam condamnare cu executare? si? eram cel mai impacat sufleteste detinut ca SA FACUT DREPTATE.. da la un moment dat refulezi si ajungi sa gandesti asa....

P.S: am omis un mic amanunt ... mi-as dori ca intr-un viitor nu prea indepartat soarta si destinul sa produca urmatoarea coincidenta:copilul magistratului care a pus in libertate criminalul sa fie lovit de acelasi criminal care sa conduca noul model de bmw seria 5.

o dorinta absurda si rea.. dar ce dracu e dorinta mea




"pe cine am omorat bo$$? uite ala mi-a dat un pumn in gura"
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
reflexleg, utilizator
[ link extern ]

Get Up Stand Up!

si

[ link extern ]

... in legitima aparare :D
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
ContSters184021, utilizator
Am mai vazut discutii legate de conditiile legitimei aparari, dar nu prea am gasit informatii despre cum se dovedeste legitima aparare in practica. Daca cunoasteti asemenea cazuri reale, va rog sa imi spuneti cum se desfasoara ele:

1. Nu exista martori la agresiune. In acest caz, victima nu poate sa dovedeasca legitima aparare, iar agresorul nu poate sa dovedeasca ca a fost vatamat de victima. Corect?
Lasand la o parte situatii evitabile, ca acelea in care victima lasa la locul agresiunii tuburi de cartus cu probele sale biologice pe ele sau care pot fi legate de pistolul sau. (Nu stiu daca pot fi luate amprente balistice de pe gloante de cauciuc).

2. Nu sunt martori dar sunt camere de supraveghere. Pot acestea proba legitima aparare sau vatamarea agresorului?

3. Exista martori. In acest caz, de cati martori e nevoie pentru a proba legitima aparare? Pot martorii sa fie prieteni sau rude ale victimei? Daca nu e intrunit acest numar, nici agresorul nu poate proba ca a fost vatamat de victima. Corect?

4. Agresorul aduce martori mincinosi care declara ca el este victima. In acest caz, cu cat mai multi martori trebuie sa aduca victima ca sa contracareze declaratiile mincinoase?

5. Nu exista martori la agresiune dar exista alte probe care implica victima (martori care au vazut-o in zona inainte sau dupa agresiune, pozitia telefonului inregistrata, probe biologice ale victimei pe agresor). Sunt acestea suficiente pentru a proba vatamarea agresorului de catre victima?
Daca ambii sunt vatamati, in acest caz ambii pot fi condamnati? In acest caz, agresorul nu ar avea interesul sa raporteze la politie incidentul, pentru ca ar intra si el la puscarie.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
Boa, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea autoapararii exista? kuky666 kuky666 Buna Ziua, saptamana trecuta am fost agresat intr-un bar de catre o persoana, m-am aparat l-am lovit si pe urma m-am dus acasa linistit, dupa doua zile am ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare sau nu? ovidiu_6751 ovidiu_6751 Buna ziua. Am si eu o mare problema si nu stiu cum o pot rezolva. in seara de 25.05 2011 in timp ce imi duceam niste prieteni acasa cu masina personala, o ... (vezi toată discuția)
Depasirea limitelor legitimei aparari cryingangel cryingangel Imi poate da cineva, va rog, un exemplu pentru depasirea limitelor legitimei aparari si pentru depasirea limitelor starii de necesitate.Multumesc anticipat.:\"> (vezi toată discuția)