Am acumulat o restanta la intretinere de 2400 Lei si penalizari de 1600 Lei.
Recunosc aceasta datorie, dar fiind in somaj, am fost in imposibilitatea de a restitui restanta la timp. Acum am fost reclamat de asociatia de proprietari si somat sa achit acesti bani. Ce risc ? Pot sa-mi pierd apartamentul ?
inainte de orice, ar fi bine sa cereti o expertiza; de asemenea, consultati Legea 175/01.07.2010 care scuteste de plata penalitatilor persoanele cu venit mai mic de 1000 lei pe luna, daca isi achita datoria de baza (adica cheltuielile la intretinere). dupa expertiza, puteti solocita plata esalonata datorita situatiei financiare precare. Verificati s probele depuse la dosar de asociatie; daca nu dispuneti de venituri, puteti solicita ajutor judiciar pentru expertiza 9care in aceste cazuri are o valoare modica) precum si un avocat din oficiu. solicitati toate documentele legale care sa ateste modul in care au fost calculate penalitatile ...
Legea 175/2010 a avut termen de aplicare iulie 2010 - iulie 2011 si se punea in aplicare la cererea persoanei si cu conditia ca aceasta sa-si fi platit in aceasta perioada toate cotele restante, ceea ce nu este cazul in discutia de fata.
In primul rand, va multumesc
In al 2-lea rand, stiu ca Legea 175/2010 intai ca a fost neaplicabila, apoi a expirat.
In a 3-lea rand, am solicitat ajutor public judiciar, dar mi s-a respins: daca aveam orice avocat, mi-ar fi spus de importanta probelor si solicitam expertiza.
O sa fac recurs, evident si o sa solicit expertiza, reducerea penalizarilor si esalonarea platilor
Procentul de penalizare 0.2% este maxim si este legal.
Asociatia nu a solicitat cheltuieli de judecata.
Cred ca este mai bine sa discutati cu presedintele asociatiei si sa incheiati conflictul. Avand in vedere ca asociatia nu a cerut cheltuieli de judecata, aveti de plata doar debitele catre asociatie.
Daca nu achitati debitele catre asociatie, aceasta va apela la executor care-si va face treaba dar va trebui sa i se plateasca un onorariu pe care tot dumneavoastra o sa-l suportati.
Recursul trebuie motivat conform legii, iar din ceea ce ati scris aici pe forum, nu aveti motive legale de recurs. Sunt 9 motive legale care pot indreptati pe cineva sa faca recurs la o hotarare judecatoreasca si acestea nu cred ca se pot invoca de dv.
Ati avut dreptul in prima instanta sa prezentati dovezi, sa solicitati expertiza...
Un avocat care ar studia atent hotararea si intregul dosar de la Judecatorie ar putea sa va spuna daca se poate face recurs sau nu, adica daca sunt motive ca instanta sa accepte recursul, daca sunt sanse s.a.m.d. Dar aceasta probabil ca va costa si va face si mai dator.
Asa ca revin la prima afirmatie: discutati cu presedintele, incheiati un contract de esalonare, platiti conform acestuia si ramaneti prieten cu vecinii dumneavoastra.
- Daca as fi putut discuta cu Presedintele, as fi facut-o pana acum.
- Eu am detaliat in cele doua intampinari facute motivele pentru care am acumulat restantele. Acestea se refera la erori la calculul listelor de intretinere.
- Instanta nu a tinut cont de acestea, a luat de bune cele prezentate de asociatie si a decis sa fac plata debitului.
- Am evitat angajarea unui avocat si solicitarea unei expertize, deoarece se incarca, nu se diminueaza suma de plata.
- Cine este in masura sa faca o esalonare a platilor si daca accept plata, cum mai pot eu sa contest corectitudinea calculelor?
**Mentionez ca in toata aceasta perioada, eu am achitat 60% din suma calculata de asociatie