avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Demonstrarea intentiei de a plati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Demonstrarea intentiei de a plati

Am fost actionata in instanta de catre asociatia de proprietari pentru neplata unei sume de bani care reprezinta restanta la placarea blocului. Detin suma respectiva dar nu doresc sa o achit pana nu mi se dau lamuriri in legatura cu modul de calcul si suprafata pentru care s-a calculat. Am contestat lista de intretinere si am cerut explicatii referitoare la suma respectiva in scris si posed confirmarea de primire din partea asociatiei. Desi conform Legii 230/2007 si HG 1588/2007 trebuia sa mi se raspunda in 7 zile de la primire, nu am primit nici un raspuns, dar a fost afisat un anunt prin care sunt informata ca am fost actionata in instanta pentru neplata sumei respective.
Cum sa procedez pentru a avea castig de cauza? Sa deschid un cont la banca in care sa depun suma restanta pentru a-mi demonstra intentia de a plati?
Ce ma sfatuiti?
Multumesc
in ce baza v-au placat jumatatea cealalta cei care au lucrat acolo? ati avut contract cu ei? intelegere verbala? poate cu presedintele? v-ati inteles inainte cit va costa?
sau au avut ei dupa aceea pretentii? chiar nu exista niciun fel de acte? munca la negru?
tot nu am inteles, ad.generala a hotarit ceva sau nu? de ce tot spuneti ca datorati asociatei?
oricare ar fi situatia, in instanta trebuie sa vina cu acte
daca dvs. considerati ca datorati cuiva pt.jumatatea placata platiti la valoarea pe care o recunoasteti, tot la cec daca direct nu vor
pentru diferenta sa mearga sa dovedeasca in instanta
chipurici a scris:

Am simtit o satisfactie in afirmatia dv. ca acestia nu dau sanctiuni...


Este dreptul dvs sa aveti anumite simtiri
Nu am intentionat sa transmit niciun sentiment de satisfactie sau insatisfactie fata de prestatia autoritatilor care detin competenta sa se implice si eventual sa solutioneze problemele curente cu care se confrunta proprietarii in raport si fata de reprezentantii asociatiei de proprietari


eugen82 a scris:

in ce baza v-au placat jumatatea cealalta cei care au lucrat acolo? ati avut contract cu ei? intelegere verbala? poate cu presedintele? v-ati inteles inainte cit va costa?
sau au avut ei dupa aceea pretentii? chiar nu exista niciun fel de acte? munca la negru?
tot nu am inteles, ad.generala a hotarit ceva sau nu? de ce tot spuneti ca datorati asociatei?
oricare ar fi situatia, in instanta trebuie sa vina cu acte
daca dvs. considerati ca datorati cuiva pt.jumatatea placata platiti la valoarea pe care o recunoasteti, tot la cec daca direct nu vor
pentru diferenta sa mearga sa dovedeasca in instanta


Pentru partea placata de asociatie, singurul act despre a carui existenta stiu, este o declaratie scrisa data de sotul meu, prin care s-a angajat sa plateasca jumatate din suma la inceperea lucrarii si jumatate la finalizare. Nu este trecuta acolo nici o suma, iar declaratia a fost data fortat de imprejurari. Nu vroiau sa incaseze banii pe intretinerea curenta daca nu plateam si niste rate pentru placare incluse in lista de intretinere, placare care inca nu se facuse la apartamentul meu. De mentionat ca sotul nu este proprietar, apartamentul fiind obtinut de mine prin mostenire.
chipurici a scris:

Cred ca ati procedat perfect, conform legii! Daca aveti proba prin care ati contestat lista de intretinere , adica ; contestatie in dublu exemplar, data si nr. de inregistrare, cred ca aceste probe sunt suficiente in instanta pentru a dovedi reaua credinta din partea administratiei si modul in care sunt sfidati locatarii...


Nu am un exemplar al contestatiei cu data si nr. de inregistrare de la asociatie, dar Am un exemplar simplu, chitanta postala si confirmarea de primire cu stampila asiciatiei si data postei.
chipurici a scris:

chiar vreti sa va tirguiti cu ei? mergeti pe calea legala si veti cistiga. Daca va vor pune la dispozitie facturile cerute in adresa si sunteti multumita, puteti plati, daca nu, mergeti in instanta,nu au cum sa cistige,eventual angajati un aparator veti vedea ca banii si cheltuielile de judecata vor fi "donati"de asociatie.

Nu vreau sa ma targuiesc deloc, dar ma tem sa nu fiu nevoita sa platesc si suma ceruta de ei si cheltuielile de judecata.
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
elga50, moderator
Actul semnat de sotul dvs. este lovit de nulitate deoarece:
in primul rind nefiind proprietar nu avea dreptul sa semneze, administratorul sau cel din conducere care i-a cerut sa semneze stia bine acest lucru privind sotul, ca nu este proprietar
in al doilea rind v-am mai scris, faptul ca "a fost obligat" altfel nu primeau intretinerea este un abuz, santaj, viciu de consimtamint etc.
in al treilea rind daca nu s-a precizat nicio suma atunci la ce s-a angajat? trebuia neaparat precizata suma, conducerea nu a facut deviz inainte?

Pe urma, de ce ati fost nevoita sa angajati dvs. pe altcineva pt. prima jumatate ? Nu a venit cel angajat de asociatie la timp? Atunci este vina lor, nu mai au de ce sa ceara bani pt. ceva ce nu au executat.
Pt.a doua jumatate executata de ei ati semnat vreun deviz inainte? adica un act din care sa reiasa ce pret veti plati? daca nu, inca un minus pt.ei. In acest caz platiti valoarea pe care o considerati justa (pretul pietei, costurile pt.jumatatea dvs.). Restul nu il platiti, l-ati contestat deja. Ratele deja achitate acopera suma corecta aceea care considerati ca li s-ar cuveni?
Daca nu, mai platiti doar diferenta pina la suma corecta. Daca nu o primesc o depuneti la fel la cec.

Despre proces: ca sa va ceara cheltuieli de judecata trebuie sa fie culpa dvs. procesuala.
In situatia de fata culpa procesuala le apartine lor, pt. ca va cer plata si va cheam in judecata fara acte justificative, este reaua lor credinta.
Pt.diferenta in litigiu daca nu au niciun act justificativ (deviz, factura, dovada platii de catre asociatie a executantului) vor pierde procesul.
Mai depuneti o adresa la asocaitie in care sa le aratati ca nu va opuneti platii daca ei va prezinta acte justificative asa cum le cere legea 230/2007, ca dvs. nu contestati decit suma x (diferenta) si ca solicitati stingerea pe cale amiabila a litigiului.

Despre serviciul de la primarie care raspunde de asociatii, daca depuneti o sesizare cum ca nu vor sa prezinte acte , vor veni in control sa verifice actele contabile si va vor raspunde, dar foarte mare ajutor nu va pot acorda.
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
eugen82, utilizator
Pentru siguranta dv. contactati un avocat, pe forum nu veti gasi decit doua tabere(pro si contra)care nu vor face altceva decit sa va sa mareasca si mai mult neincrederea in sansele dv.si sa renuntati de frica unor eventuale "despagubiri" cerute de administratie in instanta. Puteti reveni cu o cerere( in doua exemplare cu nr. de inregistrare) catre administratie .

Alte discuții în legătură

Placare in regie proprie in locul reabilitarii termice Livia Costescu Livia Costescu Dupa ce am semnat intr-un tabel ca sunt de acord cu reabilitarea termica a blocului, am fost anuntati de conducerea asociatiei de proprietari ca nu s-au strans ... (vezi toată discuția)
Refuz incasare cote intretinere Livia Costescu Livia Costescu Buna seara, Am vrut sa platesc intretinerea pe luna mai si cei de la asociatie au spus ca mai intai trebuie sa platesc placarea si apoi intretnerea. Am trimis ... (vezi toată discuția)
Am contestat, în luna aprilie, două cheltuieli efectuate de asociație pe care nu le-am plătit. În luna iulie mi-au fost aplicate penalizări pentru neplata acelor cheltuieli, sunt legale? doar_dana doar_dana In luna aprilie 2018, in lista afisata pt plata intretinerii au fost doua cheltuieli respectiv reparatii lift si reparatie interfon pt care am facut ... (vezi toată discuția)