ClaudiaN a scris:
Laura Ciobeica a scris:
ClaudiaN a scris:
Este vorba de contracte de prestari servicii de consultanta in baza carora se taie factura.
Din moment ce emiteti facturi, inseamna ca aveti si CUI (cod de identificare fiscala), deci trebuie sa fiti inregistrata la ONRC sau la Administratia Financiara...
Ce forma de organizare aveti?PFA,II?
L.C.
Vad ca nu ati inteles, forma de organizare este "liber profesionist" inregistrat la Administratia financiara si am CIF.
Ma intereseaza ce declaratii fiscale trebuie sa depun si cu ce periodicitate si de asemenea, ce obligatii fiscale am.
Daca codul CAEN al activitatii desfasurate nu este in lista activitatilor cu norma de venit, eu as putea opta pentru o astfel de impozitare?
Am inteles putin pentru ca ati oferit detalii insuficiente. Pentru a primi un raspuns corect la ceea ce intrebati trebuie sa oferiti cat mai multe date despre activitatea pe care o desfasurati. In caz contrar primiti informatii de ordin general. Fiecare activitate, in functie de legea care o reglementeaza are mai multe sau mai putine obligatii fiscale si declarative.
Profesia liberala sau liber profesionist tot ca PFA este considerata din punct de vedere fiscal.
Contributiile sociale obligatorii:
- sanatate - 5,5% din venitul net. Detalii aici:
[ link extern ]
- pensii - 222 ron/luna [nu se achita daca nu atingeti venitul de 8.088/an]- Detalii aici:
[ link extern ]
Contributia la somaj este facultativa.
Declaratii :
- Declaratia 220 – Declaratie privind venitul estimat (la infiintare sau in cazul in care se estimeaza un venit inferior anului precedent)
- Decaratia 200 – Declaratie privind veniturile realizate din Romania (se depune pana la data de 25 mai a fiecarui an)
- Declaratia privind obligatiile de constituire di plata la FNUASS (reprezinta contractul de asigurare, se depune anual pentru regularizare sume)
- Declaratia individuala de asigurare sociala CAS (reprezinta contractul de asigurare, se depune anual pentru regularizare sume)
- Declaratia 392A - Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul precedent (conform Jurnal de vanzari/cumparari pentru platitori de TVA) - se depune pana la data de 25 februarie a fiecarui an
- Declaratia 392B- Declaratie informativa privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul precendent (conform Jurnal de vanzari/cumparari pentru neplatitori de TVA) - se depune pana la data de 25 februarie a fiecarui an
[ link extern ]
[ link extern ] /
[ link extern ] /
Evidenta contabila in partida simpla:
[ link extern ] /
Cititi si OUG nr 28/1999 pentru a vedea daca aveti obligatia de a utiliza casa de marcat.
L.C.
Daca sunteti platitor de TVA consultati topicul de discutii aici:
www.avocatnet.ro/content/for...