avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Cel mai recent răspuns: dteo13 , utilizator 10:53, 27 Noiembrie 2009
MARA2009 a scris:

Ma regasesc in urmatoarea situatie: trebuie sa nasc in aprilie 2009 si din cele 12 luni necesare de cotizare in luna mai 2008 am beneficiat de indemnizatie crestere copil pana pe data de 06.05.2008 inclusiv si am inceput serviciul de pe data de 09.06.2008 pana cand nasc. M-ar interesa cum se iau in considerare lunile de cotizare. Daca nasc de exemplu pe data de 07.04.2009, inseamna ca in luna 07.05.08 - 05.06.08 nu am nici un venit si nu primesc indemnizatia de crestere copil? (la fel si daca nasc pe 8 sau 9 aprilie)
Specific ca prezumtia de nastere este pe 23.04.2009.
Inca o intrebare: se iau in calcul veniturile nete dupa scaderea impozitului pe veniturile din salarii sau cele inaintea impozitarii?

Multumesc anticipat.

Daca veti naste in jurul datei de 23.04.2009, perioada care se ia in calcul pentru stabilirea indemnizatiei pentru CIC este 23.04.2008 - 23.04.2009.
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita,precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Veniturile care se iau in calcul sunt veniturile nete.

@dgpopescu
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.
Indemnizatia de maternitate (prenatal si postnatal) nu este un venit impozabil.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Ultima modificare: Duminică, 18 Ianuarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Intrebarea mea era daca cumva se intampla sa nasc mai devreme, in perioada 7-9 aprilie, pentru luna a 2-a din cele 12 luni nu as avea nici un venit, atunci mai beneficiez de indemnizatie? Aceasta daca luna a doua se considera 07.05.-06.06.2008 in cazul in care nasc pe 07.04.2009.

Multumesc.
In calculul celor 12 luni va intra si perioada in care ati beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii. In speta, fiind vorba despre indemnizatia de maternitate. Prin urmare, perioada in care ati beneficiat de aceasta indemnizatie se va lua in calcul pentru stabilirea indemnizatiei pentru CIC.
Buna seara,

Referitor la aceasta indemnizatie, ma intereseaza sa aflu ce inseamna venit net. Primele (bonusurile) si tichetele de masa sunt incluse in veniturile nete?

De exemplu, eu in ultimele 12 luni anterioare nasterii (martie 2007 - februarie 2008) am avut ca venit salariul lunar, tichetele de masa si primele de Craciun Si Paste. Toate acestea se iau in considerare cand mi se calculeaza 85% din media veniturilor profesionale pe ultimell 12 luni anterioare nasterii?

Multumesc.:)
Veniturile din salarii care se iau in considerare la stabilirea bazei pentru calculul indemnizatiei pentru CIC, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.

Tichetele de masa nu se iau in considerare la stabilirea bazei de calcul pentru indemnizatie.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu anamarianastase anamarianastase Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cami250786 cami250786 salutare, Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? yoli yoli Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 ... (vezi toată discuția)