Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Am retinut o fraza dintr-o discutie pe un post de televiziune: "statul sprijina primele trei nasteri". Eu am 3 copii din 2nasteri. Ce inseamna fraza de mai sus, ca la o eventuala alta nastere nu as mai beneficia de indemnizatie?
Si inca o intrebare: la recalcularea indemnizatiei intra in cazul meu si 4luni in care am beneficiat de indemnizatia de crestere a primului copil, respectiv 600ron lunar. La aceasta suma se aplica 85% sau suma luata in considerare este egala cu indemnizatia?
Buna ziua,
sunt insarcinata in 7 saptamani si nu stiu daca voi beneficia de aceasta indemnizatie. Ma putei ajuta, va rog, cu un raspuns sau cu un sfat?
Eu am incheiat contractul de munca la firma la care am lucrat pe data de 12 decembrie 2009 si contractul la noua firma s-a deschis pe data de 15 decembrie. Cei de la resurse umane nu au putut sa-mi deschida cartea de munca cu data de 13 pentru ca s-au dus in ianurie sa inregistreze contractul de munca. La locul de munca anterior am avut o vechime de aproape 7 ani. Deci, in cartea mea de munca, exista o pauza de 2 zile. Imi puteti spune, va ror, daca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? Daca raspunsul este negativ, cum pot rezolva aceasta situatie pentru ca este vorba de doar 2 zile.
Va multumesc mult si astept rapsuns!
1. Ca sa beneficiati de indemnizatia pentru CIC, trebuie sa aveti realizate in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
2. În calculul celor 12 luni prevăzute de OUG nr.148/2005 se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute de lege.
Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut mai sus.
Prin urmare, beneficiati de indemnizatia pentru CIC.
Intre timp am aflat singura raspunsul la intrebarea legata de calcularea a 85% din cei 600ron(adica indemnizatia primita pentru primul copil cateva luni din cele 12 anterioare celei de a doua nasteri). Da, se calculeaza 85% din ei, conform functionarului de la ghiseul la care am depus azi dosarul pentru recalculare. Vi se pare logic? Adica, daca minimum se primesc oricum 600ron, de ce sa se mai scada ceva din ei?
Daca din calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei - art.19 ind.1 alin.8 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006
Indemnizatie
cami250786
salutare,
Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)