avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Cel mai recent răspuns: dteo13 , utilizator 10:53, 27 Noiembrie 2009
Va multumesc din suflet pentru raspunsuri si promtitudine.Sunteti de un real folos.Ma bucur ca existati!!!:worthy:
Am si eu o intrebare: perioada cat dureaza indemnizatia pentru cresterea copilului se considera vechime in munca deci stagiu de cotizare.
Eu ma aflu in urmatoarea situatie : inainte de 1989, mai exact in 1982 dupa 3 luni de la nastere, mi-am intrerupt activitatea timp de 7 luni , pentru cresterea copilului , conform art 9 lit k din lg. nr1/1970 -citez :
"Salariatul cu contract de munca pe durata nedeterminata, care s-a incadrat in termen de 90 de zile de la incetarea motivului pentru care nu a mai lucrat , beneficiaza de vechime neintrerupta in aceasi unitate in urmatoarele cazuri:
k) In aceleasi conditii beneficiaza de vechime neintrerupta in aceeasi unitate salariata care a incetat activitatea fiind gravida sau pentru a-si creste un copil pina la implinirea virstei de 7 ani. "
Intrebarea mea este daca cele 7 luni de intrerupere mi se cunsidera vechime in munca deci stagiu de cotizare desi in aceasta perioada nu am primit nici o indemnizatie cum se acorda acum.
Cele 7 luni sunt considerate vechime in munca numai daca v-ati incadrat in termen de 90 de zile de la data incetarii motivului pentru care ati intrerupt activitatea.
Legea nr.1 din 26 martie 1970 a fost abrogata prin Legea nr.53/2003 - Codul muncii.
In prezent, potrivit art.18 alin.7 din OUG nr.148/2005 , perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
sandagina a scris:

Buna seara!

Am si eu o nelemurire legata de acordarea indemnizatiei de crestere copil.
Sunt angajata din luna iulie 2008 pana in prezent.In luna noiembrie(toata luna) am fost in concediu fara plata.As dori sa stiu daca o sa primesc aceasta indemnizatie de crestere copil in cazul in care raman insarcinata.Ma afecteaza cu ceva acea luna de concediu fara plata?

Buna seara,iar va stresez.......in luna noiembrie, am lucrat normal dar domnul contabil, din greseala, m-a trecut in concediu fara plata, pe statul de plata aparand in dreptul sumelor - 0 - dar eu nu am semnat acest act si am aflat la un control de la finante de acest lucru, in luna respectiva eu luand salariu normal. Pe mine ma interesa f mult sa fac acele luni necesare intrarii in crestere copil si mentionez ca din acest motiv inca nu pot ramane insarcinata. Ce as putea sa fac: sa-l dau in judecata pentru a putea reintra in drepturi pe luna noiembrie, sau poate chiar acest contabil sa fac o cerere la ITM si sa refaca greseala?
Va multumesc

Daca in luna noiembrie nu aveti venituri impozabile iar aceasta luna face parte din cele 12 luni anterioare nasterii copilului nu veti beneficia de CIC. In cazul in care ati lucrat si nu apareti corect in statul de plata faceti o reclamatie la ITM si solicitati in scris angajatorului sa rectifice gresala si sa refaca statul de plata. In cazul in care nu va este satisfacuta cererea puteti apela la instanta pentru rezolvarea acesteia.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu anamarianastase anamarianastase Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cami250786 cami250786 salutare, Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? yoli yoli Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 ... (vezi toată discuția)