avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... avocatii sint nevoiti sa ceara acordul vecinilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

avocatii sint nevoiti sa ceara acordul vecinilor?

Va rog o lamurire, ma adresez in special acelora dintre dvs. care sinteti presedinti de bloc, administratori , dar nu neaparat.
A venit vreodata vreun avocat sa ceara acordul vecinilor si al asociatiei pentru a inregistra cabinet individual in locuinta personala , locuinta fiind apartament in bloc?
Intreb pt. ca am citit ca avocatii nu ar trebui sa ceara acest acord.
Eu care vreau sa-mi inregistrez sediul social al srl-ului meu cu activitate de birou fara angajati si fara clienti care sa vina la mine, nu pot sa fac acest lucru fara acordul vecinilor si al asociatiei pt. ca mi se cere la reg.com. formularul.
In cazul meu se schimba destinatia spatiului (o camera din apartament)? In cazul avocatilor nu se schimba?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:44, 23 Decembrie 2011
Am pus intrebarea initiala cu scopul de a ma lamuri pt. care motiv avocatilor nu li se cere la barou acordul vecinilor, m-am gindit ca poate prin faptul ca este o activitate de birou se considera ca nu se schimba destinatia spatiului, deasemenea s-ar prezuma ca nu deranjeaza vecinii, fapt care este valabil in egala masura si pt.sediile sociale ale soc.com. si ar trebui ca nici la reg.com. sa nu se ceara acest acord pt.sediu social cu act.birou.
Vad ca s-a ajuns la altceva,nu am niciun avocat in bloc, desi m-as fi bucurat sa fi avut, nu am nimic cu avocatii, asa cum am scris mai sus am doar un vecin dus cu mintea cu care nici macar nu pot discuta, dar am nevoie de semnatura lui.
Discutia era asupra faptului daca un birou in locuinta cuiva schimba sau nu destinatia spatiului, eu as zice ca nu , sa citim mai cu atentie art.42:
"Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte...",
reiese din articol ca schimbarea destinatiei spatiului presupune o schimbare fata de proiectul initial, o schimbare de baza a constructiei.
Daca la parterul unui bloc de exemplu se modifica structura unuia sau mai multor apartamente pt. a se reamenaja magazin sau altceva , atunci este o schimbare a proiectului cladirii..
Dar daca intr-o locuinta o camera care este biblioteca sau birou devine cabinet de avocat sau sediu social, se pastreaza biblioteca, biroul,calculatorul, etc... cu ce se schimba proiectul cladirii? Cu nimic, asta era discutia.
La reg.com. se exagereaza.In care lege se spune ceva despre "spatiu cu destinatie sediu social"? (asta scrie adm.financiara in certificatele pe care le elibereaza pt.reg.com. ).

@avocat L... : m-ati uimit, as intelege sa sustineti ca cererea ar putea fi respinsa ca neintemeiata, dar ca inadmisibila??? cum asa?
In special pt. dvs. reproduc mai jos din Decizia nr.83/1999 a Curtii Constitutionale (faptul ca am nimerit peste ea il datorez tot acestui forum, un topic mai vechi in care cineva a pomenit de Fr.Deak):
În ceea ce priveşte acordul vecinilor în legătură cu schimbarea destinaţiei spaţiului locativ, acesta se dovedeşte a fi necesar şi util, întrucât o asemenea modificare poate presupune organizarea unor activităţi producătoare de zgomot ori de alte noxe greu de tolerat sau chiar insuportabile pentru ceilalţi locatari-proprietari.
Atunci când refuzul asociaţiei de proprietari de a aviza favorabil schimbarea destinaţiei locuinţei are scop şicanator sau este chiar abuziv, cei îndreptăţiţi se pot adresa instanţei de judecată de drept comun, a cărei hotărâre va înlocui, dacă este cazul, refuzul respectiv
.

cum ramine deci cu inadmisibilitatea? dar cu abuzul de drept, dar cu art.15 C.civ cel Nou?
@Adam Grecu
Sa intelegem ca "cine imparte, parte isi face"?
De ce pentru un sediu social, unde nu desfasor nici o activitate, nu ma viziteaza nici un client, nu-mi deranjez vecinii, este nevoie de acordul asociatiei si in situatia in discutie nu?
Intrare separata? Cate blocuri au intrare separata prevazuta "din proiect" ca intrare pentru cabinete de avocatura? Intrarile acelea separate nu s-au obtinut cu acordul asociatiei?
Intrebarile initiale se refereau necesitatea acordului dat de vecini si asociatie, pentru functionarea unui cabinet de avocatura si/sau a unui SRL...

Oricine vrea sa desfasoare o activitate profesionala trebuie sa se conformeze, in primul rand, cerintelor activitatii respective.
Mai concret, pentru a obtine autorizatiile de functionare, unui administrator de societate comerciala i se solicita de catre Registrul Comertului sa prezinte acordul vecinilor si-al asociatiei daca desfasoara activitatea intr-un bloc de locuinte. Asadar nu asociatia impune acest acord, ci Registrul Comertului.
Pentru functionarea unui cabinet de avocatura, nu se trece pe la Registrul comertului, iar Baroul de avocati nu solicita ca avocatul ce-si deschide cabinet sa prezinte acordul asociatiei.
In ambele situatii, cei care au nevoie de acord o sa-l solicite de la vecini si asociatie. Care nu au nevoie de acord, nu au de ce sa solicite asociatiei sau vecinilor asa ceva.

Dar, indiferent ca a fost sau nu nevoie de acordul asociatiei, ca este cabinet de avocatura, medical, de contabilitate, matrimonial, societate comerciala..., asociatia de proprietari, in baza legii 230/2007 si HG 1588/2007, poate incheia conventii cu acestia prin care sa stabileasca modul de desfasurarea a activitatii conform regulilor asociatiei, sa stabileasca anumite contributii suplimentarea fata de ale proprietarilor de apartamente...
@adriantot: intrebarea mea nu are legatura cu incheierea de conventii cu asociatia, aceste conventii constituie o discutie distincta (mai cautati pe forum exista in acest sens discutii mai vechi,) de obtinerea acordului asociatiei si al vecinilor de la art.42, la acest acord m-am referit eu, dar ca o necesitate ca urmare a schimbarii destinatiei spatiului.
Cind se schimba destinatia si cind este necesar acordul? de ce desi atit pt.avocati cit si pt.sediile sociale ale soc. com. dpdv al deranjului vecinilor situatiile sint identice, totusi pt.unii se cere la reg.com. pt.altii nu se cere la barou, asta era intrebarea si discutia, va rog recititi mesajul meu anterior.

Va citez; "Care nu au nevoie de acord, nu au de ce sa solicite asociatiei sau vecinilor asa ceva.". Tocmai asta este problema, ca reglementarea "nevoii de acord" este discriminatorie, baroul nu, reg.com.da, situatii identice.
De ce baroul nu? Poate are baroul dreptate si reg.com. greseste.

Eu sustin ca nu se schimba destinatia spatiului "conform proiectului..." nici pt. cabinete nici pt.sedii sociale birou, astept opinii.

Astept si opinia d-lui av.Lascoschi la mesajul meu anterior.
Ma intreb, cum ar putea asociatia sa ceara cabinerului de avocatura sa incheie o conventie pentru plata de cheltuieli suplimentare, daca acest cabinet nu are nevoie de niciun acord al asociatiei.
Practic ce poate sa-i faca asociatia acestui cabinet daca nu vrea... ? Nu punem in discutie buna credinta sau bunavointa....

Alte discuții în legătură

Destinatie spatiu sediu social activitate birou eugen82 eugen82 vreau sa inregistrez sediul social pe o camera intr-un apartament de bloc firma are activitate birou ( consultanta , munca la calculator, fara angajati si ... (vezi toată discuția)
Aviz schimbarea destinației locuințelor. frasier frasier Aviz schimbarea destinației locuințelor. Comitetul executiv din cadrul asociației de proprietari este obligat să acorde acest aviz scris (prevăzut la art ... (vezi toată discuția)
Vecinul refuza sa-si dea acordul pt infiintare cabinet avocatura fldan fldan Ce pot sa fac in situatia in care un vecin refuza sa-si dea acordul pentru ca sa-mi infiintez cabinetul de avocatura in apartamentul proprietatea mea ? (vezi toată discuția)