avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pareri si....avocati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pareri si....avocati

Redau mai jos inceputul unui contract de inchiriere facut la notar:

"Subsemnata PopaC. domiciliata............in calitate de propietara a imobilului ............inchiriez d-nului Ionescu B., avand calitatea de chirias, acest imobil pe perioada de 10 ani cu destinatia de croitorie.
Obligatiile partilor:
1. Chiriasul se obliga sa nu subinchirieze acest imobil altor persoane fizice sau juridica............."

In anul in care s-a incheiat contractul, chiriasul avea impreuna cu sotia o asociatie familiara. La cateva luni de la inchirierea imobilului cei doi si-au infiintat o societate comerciala SC Papiota SRL, avand ca obiect de activitate tot croitorie si care isi desfasoara activitate in cadrul imobilului mai sus mentionat.

*Un avocat mi-a spus ca pot cere rezilierea contractului pe motiv de incalcare a clauzei, adica chiriasul fiind acum persoana juridica reiese ca a subanchiriat imobilul....

* Un alt domn avocat mi-a spus ca nu a inalcat clauza cu subanchirierea deoarece tot chiriasul Ionescu B. patronul firmei infiintate, mai bine zis transformarea din AF in SC, si este un continuator.

Dvs. ce parei aveti???
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: 222dani , utilizator 19:38, 17 Octombrie 2008
carmen silva a scris:

Multumesc, dar tot nu am inteles : care este raspunsul exact?



Raspunsul exact este: Puteti CERE rezilierea contractului, dar daca dati de un avocat ca mine pe post de adversar s-ar putea sa aflati ca nu-i destul totdeauna a CERE spre a OBTINE. (atentie! n-am zis ca e sigur, am zis ca s-ar putea).

Atunci cand se intalnesc 2 avocati la bara nu insemna ca unul e venit cu pluta si celalalt detinatorul adevarului absolut. (ci fiecare isi sustine, mai mult sau mai putin argumentat punctul de vedere)
In cazul in speta, plecand de la o clauza insuficient precizata (neclara, primitoare de mai multe intelesuri) fiecare din cei 2 adversari, dupa pricepere, poate sa convinga judecatorul, cu argumente temeinice, ca regula de interpretare pe care o aplica el clauzei neclare e cea mai potrivita. Si reguli de interpreatre ...sunt, Slava Domnului.
Ceea ce am facut eu mai sus a fost sa "traduc" intr-un limbaj nu tocmai juridic (pe alocuri - ca doar suntem pe un forum si nu in sala de judecata) regula de interpretare prev. de art. 978 c. civ. potrivit careia: cand o clauza e primitoare de doua intelesuri, ea se interpreteza in sensul ce poate avea un efect, iar nu in acela ce n-ar putea produce nici unul.

Ehei! Topicul acesta este un bun exemplu pentru cei care ar trebuie sa inteleaga ca un contract de inchiriere nu se scrie "pe genunchi" langa usa Administratiei Financiare si nici dupa modele de 2 lei luate de pe te miri unde. El ar trebuie sa fie gandit in functie de fiecare situatie particulara. Si cel mai bine il poate gandi (cunoscand implicatiile unei formulari ambigue) exact practicianul care s-a lovit in practica de asemnea balbaieli de prin contracte.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Octombrie 2008
romascanu, moderator
Cu siguranta forumul este conceput pentru un dialog pro si contra referitor la o anumita situatie, insa uneori se poate crea o situatie si mai complicata decat cea initiala care sa nelamureasca si mai mult pe cel care asteapta un raspuns clar.De aceea cred ca era mai simplu sa spuneti ca vreti sa desfiintati acest contract si sa ne intrebati care e cea mi potrivita cale, evident cu cele mai mari sanse de reusita.Cu siguranta ca ar fi fost raspunsuri care sa va faca sa va ganditi si sa alegeti calea cea mai buna. De aceea sunt perfect de acord cu ultimul mesaj Romascanu
Domnilor, aceasta ar fi singura cale care poate duce la reziliere.Ce sens avea sa va spun ca vreau rezilierea si sa insir clauze si obligatiii din contract ca sa ne putem "lega" de ceva.
De aceea v-am expus aceasta situatie ca sa stiu daca exista sanse si cum pot fi interpretate, deoarece precum s-a vazut se pot da mai multe interpretari.
Multumesc

dar azi omul cu firma lui castiga mult mai mult iar chiria este aceeasi.
De aceea vreau sa reziliez contractul ptr. a incheia un altul unde sa trec valoarea reala a chiriei zonei.


Vreau sa va intreb asa: ati amenajat cumva ceva la acel spatiu de castiga omul mai mult?? Sau e meritul lui?? Si daca castiga omul mai mult de ce ar trebui sa castigati mai mult si dvs.? Ati adus vreun aport in acest sens? S-a marit spatiul pe care il inchiriati?
In rest subscriu ca se poate rezilia contractul, insa motivatia dvs e gresita!! Si inca ceva: v-a obligat cineva sa inchiriati pe 10 ani?
sa inteleg ca dumneata esti neutra??
da, am amenajari facute destul de multe....
Deci cred ca si dvs poate ati proceda la fel, daca pe o aceeasi suprafata inchiriata in aceeasi zona ceilalti vecini ar lua inzecit decat luati dvs !!!! Adica in loc de 1000euro sa luati 100euro
Dar , ma rog chestiile astea ma privesc doar pe mine si cred ca pot motiva cum vreau cererea de reziliere, daca ar fi fost alta clauza as fi incercat, dar un oarecare notar, dupa o oarecare strada habar nu avut de redactarea unui contract iar acum ma chinui sa gasesc o portita de a scapa de acesti chiriasi.#-o

Alte discuții în legătură

Probleme contract inchiriere carmen silva carmen silva Am mai deschis acum ceva timp un subiect referitor la faptul ca am un contract de inchiriere incheiat in 2002. Pe vremea aceea respectivul chirias era persoana ... (vezi toată discuția)
Doi avocati, doua pareri diferite si o problema carmen silva carmen silva Sunt intr-o mare problema. Vreau un raspuns cert si la obiect care sa ma ajute . Mama mea a inchiriat in 2005 o casa unei persoane fizice pe numele de Popescu ... (vezi toată discuția)
Raspunsuri si opinii amaliamai amaliamai Buna seara Am inchiriat acum ceva timp un imobil ptr. a-mi desfasura activitatea de coafura. Am mers cu propietarul si an facut la un notar un contract unde ... (vezi toată discuția)