avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Supraveghere video in bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Supraveghere video in bloc

Buna ziua,
imi cer scuze pentru gramatica, dar sunt strain.

Locuiesc intr-un bloc unde presedintele asociatiei locatarilor a instalat un sistem de supraveghere video, atat in exterior cat in interior. De cate ori ne intalnim, dansul imi spune la ce ora am intrat si, eventual, cu cine.

As vrea sa stiu cum pot sa imi protejez privacy-ul.
Cel mai recent răspuns: TEODORA64 , utilizator 22:16, 27 Ianuarie 2019
@mauroghiglia

Daca m-ar opri fata administratorul de fata cu vecinii si mi-ar spune :"Ieri am vazut ca, la ora 1 noapte, ati intrat in casa cu un barbat care a stat 2 ore?"

I-as raspunde : Da asa este ! E vreo problema sau de ce imi spuneti asta?

Si daca nu ati primi nici un raspuns din partea lui sau a vecinilor atunci aveti dreptate si il puteti lua dv pe el la intrebari si sa il apostrofati ca ar avea ceva personal cu dv si ca spioneaza.Faptul ca sunt vecinii de fata ar fi si mai bine pt dv.

Avem si noi o tipa asa mai "slut" si tot incearcam sa ii spunem ca am primit sesizari din partea vecinilor cum la la dv se desfasoara activitati de prostitutie si poate si ceva legat de droguri.
Noia avem bun simt si nu am spus nimic de prostitutie ci doar am batut apropo-ul dar ea tot o tine pe a ei si ii da cu "privacy" si ca e viata ei personala si ca e ilegal sa o spionam.

Cum sa facem sa inteleaga ca ce e "privacy-ul" si ca daca nu renunta o reclamam la politie si scapam de ea definitiv.

Oare sa-i trimitem un mesaj pe forum??
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
Nivea, utilizator
unlocatar a scris:

@mauroghiglia a sciss:
As vrea sa stiu cum pot sa imi protejez privacy-ul
.

Vi-l protejati ca si pana acum.Trageti draperiile sau ce faceati pana acum..
Pe scara nu e privat e comun.

Daca presedintele ar fi asa cum spuneti dv adica cum va vede va spune "tam-nesam" ca ati iesit la nu stiu ce ora si ati intrat la nu stiu ce ora insemna ca e nebun.
Dar sincer nu avem motive sa va credem intrucat asta ar insmena sa stea non stop sa se uite pe camera si nu ar fi posibil.
Sunt sigur ca omul va spune ca argument in cadrul vreunei discuti legat e de nr persoane sau alte chestii.

Noi in asociatie abia asteptam sa mai evolueze tehnologia camerelor de supraveghere si sa se imbunatateasca. Sa fie camerele wireless mai bune si mult mai ieftine ca nu dorim sa stricam blocul cu fire.

Majoritatea loicatarilor doresc sa punem dar toti vrem fara fire si sparturi.
Sistemul ne-ar folosi in multe situatii de stricaciuni.

Cred ca cel mai corect sub aspect juridic ar fi, ca fiecare din cei care doresc sa isi faca un astfel de sistem sa o faca in asa fel incat sa nu afecteze drepturile si libertatile fundamentale ale celorlalti.
Fiecare are dreptul la intimitate chiar si in holul blocului ( ma refer la libera circulatie in mod special...dar si la dreptul de a stationa...).Adica sa nu fie precum pe timpul securitatii in sensul ca, se poate urmari de cate ori iese cineva din bloc, de cate ori revine, cu cine revine...si apoi...o mica ancheta...dar...de ce revine...etc...

Se poate discuta despre masuri extraodinare in cazuri extreme de vandalism pe o anumita durata de timp.
Se poate monta o camera video doar in scop de intimidare dar fara sa se filmeze efectiv pentru un scop preventiv pentru care nu locuiesc in bloc.Se poate angaja si paznic.Dar...acesta trebuie sa fie obligat la confidentialitate...
Chiar daca este o coproprietate fortata si perpetua nu inseamna ca ceva ce excede unui act de administrare ar fi legal.

Parerea mea este in sensul ca, se incalca drepturi si libertati fundamentale dar pentru a se constata aceasta incalcare este necesar ca persoana sa deschida proces si sa stie sa isi expuna argumentele in fata instantei de judecata.
Fara existenta unui proces orice este permis...

Cu alte cuvinte, fiecare are dreptul de a-si monta in propriul apartament camere de supraveghere...dar...chiar si in aceasta situatie cu respectarea dreptului la viata privata si la intimitate...

Concluzia mea este ca, ilegalitatea exista dar trebuie constata de instanta...in cazul camerelor de luat vederi in scara blocului.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu chiar nu inteleg, poate fiind strain.
Am apelat la acest forum, care se numeste avocatnet, in speranta de a primi raspunsuri legale, pentru a proteja un drept fundamnetal.
Eu cred ca, si intr-o tara unde legea nu este si cand este nu este respectata sau folosita curespunzator, , exista proceduri care ne asigura privacy-ul.
Cred ca (sper sa) cand se instaleaza un sistem de supraveghere exista un protocol de instalare, ca trebuie nominalizat un responsabil care asigura confidentialitate.
Pe langa asta, m-as fi aspectat un raspuns potrivit, de genul:"Domnule, veniti la cabinetul meu, eventual facem o sesizare in scris catre asociatia proprietarilor, dupa care urmeaza o eventuala plangere la politie pe baza de legea cutare...".
Raspunsuri ca "nu putem sa va credem" sau "trageti draperie" sau "e drept sa fiti supravegheat" nu au sens in acest forum.
Situatia e dramatica: a venit la mine o femeie (casatorita) si acest nebun a asteptat-o pe scari si a luat-o la intrebari:"Cine sunteti? Ce faceti aici?".
Oare traiesc cu adevarat intr-o tara fara lege?
Interventie moderator
Traiti intr-o tara in care exista LEGE si ea se aplica asa cum se aplica in oricare alta tara, inclusiv in cea din care pretindeti ca veniti.
Daca doriti sa vi se faca dreptate, asa cum intelegeti dv. sa vi se faca, primul lucru pe care v-as ruga sa-l faceti, daca nu va este prea greu, este sa cititi Regulamentul forumului, unde veti afla ca acesta este un loc de intalnire pentru consultanti, dar si pentru neconsultanti, iar discutiile sunt accesibile oricui doreste sa-si spuna un punct de vedere - profesionist sau nu.

In al doilea rand, daca doriti un sfat de specialitate, consultati lista "consultantilor" pe care ii veti gasi inregistrati aici si adresati-va personal unuia dintre acestia, care daca va dori, va va chema la cabinetul lui si unde evident veti plati.
Dupa cate stiu nicaieri in lume avocatii seriosi nu se duc dupa clienti, ci invers, si niciunde in lume sfaturile de specialitate si personalizate nu se dau pe forumuri, gratuit.

Si nu cred ca nu stiti ce este acela un forum unde se inregistreaza cine vrei si cine nu vrei, inclusiv dv. care puteti sa emiteti pareri, in limita Regulamentului, oriunde pe acest forum.

Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2011
elga50, moderator
Domnule avocat_lascoschi si @mauroghiglia daca o sa veniti sa vizitati cateva blocuri din satul francez o sa aveti surpriza ca nici macar nu aveti dreptul sa intrati in bloc.

O sa va intrebe inainte sa urcati pe scarile de la intrare o persoana (angajatul unei firme de paza nu o persoana oarecare angajata ca portar) cine sunteti si la cine doriti sa mergeti.
Daca nu are instructiuni cum ca sunteti asteptat sau nu are intructiuni lasate de proprietarul la care doriti sa mergeti sa fie sunat in caz de oaspeti va va intoarce inapoi.
Il puteti suna dv pe proprietarul respectiv si numai dupa ce acesta suna la respectivul portar al firmei de paza abia atunci puteti urca.

Toti locatarii au incredere.Unii din ei care locuiesc chiar la parter nici macar nu incuie usa cind pleaca.Au paza si camere.

Unde ar fi ilegalitatea daca majoritatea (adunarea generala) asa a hotarat??

In toate blocurile unde exista batrani care te abordeaza fara sa fie administratori sau alte functii in asociatii de locatari nu au existat furturi.

@mauroghiglia
Ganditi-va ca aveti un portar si gata.
Daca doriti sa nu fie intrebati vizitatorii dv atuci mergeti si asteptatii de la intrare si mesajul va fi clar.

Alte discuții în legătură

Montare camere video pe bloc crisalexa crisalexa Asociatia de proprietari din blocul unde locuiesc se confrunta cu urmatoarea situatie: Urmare a discutiei purtate si a acordului obtinut in cadrul Adunarii ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari - montare sistem supraveghere video Dorinel_77 Dorinel_77 Buna ziua In Adunarea Generala sa hotarat sa se monteze un sistem de supraveghere video la intrarea in bloc si la parter.......2-3 ... (vezi toată discuția)
Mai este necesar acordul individual al tuturor proprietarilor din imobil la montarea camerelor de supraveghere? nukytza nukytza Buna ziua! Asociatia de Proprietari a decis, in urma votului majoritar (50%+1) din cei prezenti la cea de-a doua Adunare Generala, instalarea unui sistem de ... (vezi toată discuția)