Multumesc inca o data tuturor. Este chiar un avocat bun din Bucuresti. Dar spune ca daca ma voi angaja de maine sa spunem si voi castiga litigiul peste 3 ani, societatea bancara nu-mi va mai da salariile decat pana la data angajarii la alta firma. Si ca daca imi voi gasi de lucru, sa-mi gasesc cu un salariu la fel ca si la fosta firma, sau mai mare, nicidecum mai mic, altfel voi fi pierdere. In schimb numai daca voi sta acasa firma imi va da salariile, asta in caz ca voi castiga.
Decizie nr. 1241 din 07/10/2010
eferitoare la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 78 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
(Nota: art 78 alin 1 este actualul art 80 alin 1 despre care am vorbit pe pagina precedenta)
"In motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine, în esenţă, că textul de lege criticat este neconstituţional în măsura în care se interpretează în sensul că obligă angajatorul să despăgubească salariatul pentru desfacerea nelegală a contractului individual de muncă şi atunci când, ulterior desfacerii contractului individual de muncă, salariatul a realizat venituri din executarea unui alt contract de muncă. Astfel, consideră că, în atare condiţii, se realizează o îmbogăţire fără justă cauză a salariatului, precum şi o discriminare, fiind privilegiat salariatul."
"Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine că prevederile de lege criticate au mai fost supuse controlului de constituţionalitate. Astfel, prin Decizia nr. 318 din 29 martie 2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 292 din 3 mai 2007, Curtea reţinea că "textul de lege criticat are ca ipoteză concedierea unui salariat în mod netemeinic sau nelegal, fapt ce trebuie stabilit în cadrul unui proces desfăşurat cu respectarea principiului contradictorialităţii şi pe baza unui probatoriu pertinent şi convingător. Numai în urma stabilirii cu corectitudine a acestui fapt instanţa va dispune anularea măsurii de concediere şi obligarea angajatorului în culpă la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul. Lipsirea salariatului de aceste drepturi reprezintă un prejudiciu efectiv suferit, INDIFERENT DACA în perioada cuprinsă între data concedierii şi cea a reîncadrării a realizat sau nu venituri din alte surse. "