avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Se poate constitui parte civila o persoana care ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Se poate constitui parte civila o persoana care trimite un e-mail in instanta?

Se poate constitui parte civila in dosar penal o persoana care trimite un e-mail in instanta? E-mail-ul a fost trimis in termen la prima instanta. Persoana este cetatean strain. A fost citat dar nu s-a prezentat. A trimis un e-mail ca doreste sa se constituie parte civila. E legal? Ce asi putea invoca? Care este cadrul legal? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:48, 6 Ianuarie 2012
Si eu am aceeasi parere. Nu vad de ce nu s-ar constitui parte civila prin email, o cerere semnata de partea vatamata.
Problema se pune in dovedirea pretentiilor. De altfel, cred ca si instanta ar dori sa audieze partea vatamata. Logic, nu?
Este vorba despre un furt al unei motociclete in Italia. Dosarul este pe rol la o instanta din Romania.
Partea vatamata a depus o declaratie la politia din Italia prin care declara ca i-a fost furata motocicleta. Ulterior trimite un e-mail prin care se constituie parte civila in dosarul penal de furt calificat. E legala constituirea ca parte civila trimitand e-mail, fara sa se prezinte in instanta? Care este temeiul juridic?
Multumesc anticipat.
Art. 15. - Constituirea ca parte civila Persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.

Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.

Calitatea de parte civila a persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune nu inlatura dreptul acestei persoane de a participa in calitate de parte vatamata in aceeasi cauza.

Actiunea civila este scutita de taxa de timbru.


Partea vatamata se putea constitui parte civila chiar plin plangerea pe care a adresat-o politiei.
Se poate constitui parte civila si oral in fata instantei, si printr-o cerere scrisa separat.
Ideea este sa rezulte ca vrea sa fie despagubita intr-un anume fel si care este despagubirea pe care o solicita.
acropolis a scris:

E-mail-ul a fost trimis si in faza de urmarire penala, si in termen la prima instanta.
Cuntinutul e-mail-ului este cam asa:
Subsemnatul AB cetatean al statului C (e vb de alt stat decat Romania, procestul are loc in Romania), domiciliat in statul C, doresc sa ma constitui parte civila in dosarul X, data si semnatura (scris pe A4 si atasat la e-mail).
Persoana nu a venit in tara si nu a dat o alta declaratie nici in faza de urmarire, nici in faza judecatii, desi a fost citata de mai multe ori in acest sens. Nu a dat nici o alta declaratie in fata altei autoritati unde putea fi identificat si declaratia confirmata.
Se poate considera ca partea civila s-a constituit legal daca trimite un simplu e-mail?


Daca vorbiti de Italia situatia juridica este reglementata de legea italiana.
Ar trebui sa consultati un avocat italian.

In Romania situatia nu ar fi valabila.
Am dat exemplele cu constituirea ...prin telefon sau prin sms ca echivalent...

Cat priveste constituirea ca parte civila odata cu plangerea formulata se poate sustine fara probleme ca aceasta ar fi legal facuta in Romania.
Din cate am inteles partea vatamata doreste doar sa depuna un email , prin care sa arate ca se constituie parte civila , fara a manifesta vreun interes sa se prezinte la proces pentru a-si sustine pretentiile.
User-ul care relateaza situatia , in niciun fel nu a dat de inteles , despre intentiile partii vatamate , ulterioare depunerii cererii de constituire.
In al doilea rand este mai dificil cu verificarea identitatii persoanei care a trimis cererea , daca este cea care a suferit prejudiciul sau nu , mai ales daca nu se va prezenta in instanta de judecata.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Termen constituire parte civila marianaragalie marianaragalie Va rog sa ma ajutati cu art din CPP in care se precizeaza termenul in care intru-un dosar penal o persoana se poate constitui parte civila. Multumesc (vezi toată discuția)
Parte vatamata si civila ? marianaragalie marianaragalie In timpul anchetei penale de 6 luni ,nu exista nici-o declaratie ,pretentie din partea sotiei victimei. La a treia infatisare in instanta se constituie ca ... (vezi toată discuția)
Talharie coriandru coriandru Buna ziua, Acum ceva vreme mi s-a furat poseta cu tot ce aveam in ea. Pentru ca am opus rezistenta iar indivizii m-au impins si am cazut mi s-a spus ca este ... (vezi toată discuția)