Buna ziua!
Am urmarit cu interes informatiile date mai sus si fiind intr-o oarecare masura vizat personal , v-as ruga daca se poate sa ma lamuriti si pe mine cu 2 lucruri si anume:
1. referitor la art.72 alin.1
Urmeaza sa ma angajez pe un post de lucru gasit personal , cu CIM pe perioada nedeterminata iar in acest moment sunt inscris ca beneficiar al dreptului de somaj incepand cu data de 24 ianuarie, adica de mai mult de 30 de zile. Intrebarea este daca voi beneficia de avantajele articolului 72 alin. 1 din cauza acestei perioade mai mari de 30 de zile?
2. Referitor la ce ati spus mai sus "Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani".
Unitatea de lucru la care am activat pana la data de 24 ianuarie a avut relatii de colaborare cu unitatea de lucru la care urmeaza sa ma angajez. Este posibil sa fie acesta un impediment in ceea ce priveste acordarea celor 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj dupa angajarea mea?
Astept cu interes raspunsul dvs. si va multumesc anticipat !
tudorvaleriu a scris:
1. Nu ati cititi si continuarea la art.72 din Legea 76/2002:
Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.
(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).
2. Asadar daca se prelungeste CIM pe perioada determinata si aceasta perioada depaseste 12 luni atunci nu mai primeste cei 30%.