avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Art. 72 din Legea nr. 76/2002
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Art. 72 din Legea nr. 76/2002

LA MULTI ANI !
...tuturor si in special " ION "- ilor.....

Sotia mea a fost in somaj, dara reusit sa se angajeze mai devreme de cele 30 de zile conf. legii 76 si ca atare am depus actele pentru a beneficia de acea diferenta de 30 % din cuantumul ajutorului de somaj.
Intrucit angajatorul i-a facut contract de angajare pe durata determinata de fix 1 an (12 luni), am depus pe linga celelalte acte la dosar si o adeverinta din care reiese ca postul pe car ea a fost angajata este un post de sine statator, ocupat prin concurs si nu este creat prin plecarea in concediu medical sau de crestere si ingrijire copil a altui angajat.
Mai mult ca sigur, angajatorul s-a bazat pe noul cod al muncii si a intocmit contract de angajare pe perioada determinata.
Intrebarea mea este daca poate sau nu beneficia de acel venit de completare?
Cine garanteaza pentru "AJOFM" , ca daca contractul angajatului, este pe perioada nedeterminata, angajatorul nu-si va concedia angajatul inainte de cele 12 luni calendaristice prevazute in lege pentru a beneficia de acei 30 % ?
Nu cumva legea 76, fiind facuta in 2002, nu mai este actualizata, ca sa tina cont de noile prevederi ale codului muncii( angajari pe perioada determinata si apoi posibilitatea de incheiere de contracte de munca anuale, adica sa ti se incheie cite un contrac de munca anual, pe cite 12 luni ), astfel cei de la AJOFM se bazeaza pe o lege emisa inainte de emiterea noului cod al muncii ?
Ce pot face in acest caz?

Multumesc!

P.S.: In raspunsul de respingere primit de la AJOFM, mi se spune ca am drept de contestatie in 30 de zile, la instanta judecatoreasca competenta.Cine este aceasta instanta si ce implica contestati (taxe, avocati etc. ) ?? :(
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:53, 27 Noiembrie 2012
tudorvaleriu a scris:

1. Daca ati incheiat un CIM pe perioada nedeterminata (indiferent cand, in tinp ce beneficiati de indemnizatie de somaj) inceteaza indemnizatia de somaj si primiti cei 30% pana expira perioada pentru care ar fi trebuit sa primiti indemnizatia de somaj.

2. - Nu are relevanta colaborarea angajatorului dvs. cu alte firme.
- Conditia este ca dvs. sa nu fi avut CIM cu acel angajator in ultimii 2 ani.
- Asadar veti putea primi cei 30%.

Buna ziua!
Revin in aceeasi discutie pe care am deschis-o cu luni in urma pentru a va intreba urmatorul lucru:
Conform Art. 72 din Legea nr. 76/2002 am beneficiat de 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj , datorita angajarii mele in luna aprilie/2012 pe o perioada nedeterminata , timp de 7 luni.
Intrucat voi schimba locul de munca, inainte de a expira perioada pentru care ar fi trebuit sa primesc indemnizatia de somaj , banuiesc ca se va intrerupe aceasta indemnizatie , mai ales ca noul loc de munca este de fapt firma la care am lucrat inainte de a intra in somaj. (pct. 2)
Intrebarea este: voi fi nevoit sa returnez indemnizatia aferenta celor 7 luni de lucru din cauza intreruperii contractului pe perioada nedeterminata inainte de expirarea perioadei mai sus mentionata?
Va multumesc anticipat!
Nu veti returna banii primiti pana acum deoarece i-ati primit cu repectarea prevederilor legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj stelutabobeica stelutabobeica Buna ziua! Sotul meu este in somaj si ar dori sa se angajeze cu contract de munca.In ce situatie poate beneficia de cei 30% din somaj?Cu un contract de munca ... (vezi toată discuția)
30% dupa somaj Luluemy Luluemy Buna Ziua!Ma poate ajuta si pe mine va rog!Din 1 iulie am intrat in somaj-pe o paerioda de 1 an-iar din 1 septembrie sunt reangajata pe perioada ... (vezi toată discuția)
Somaj 30% Zita Pop Zita Pop Cum se poate beneficia de somajul de 30% daca initial contractul individual de munca a fost facut pe termen limitat de trei luni, si dupa o saptamana s-a facut ... (vezi toată discuția)