avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce trebuie sa facem?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce trebuie sa facem?

Buna ziua,

Eu si sora mea, acum 20 de ani in urma am fost abandonati de mama noastra, aceasta plecand in Turcia si intemeindu-si acolo alta familie.
Acum cativa ani bunica noastra - mama mamei noastre - a decedat, noi ramanand in apartament.
Ne trezim acum cu avocatul mamei noastre ca a facut o actiune de anulare act mostenitor (am inteles ca cineva ii falsificase titlul de mostenitor) si ca vrea sa ne scoata din casa.
Intrebarea mea : noi, ca si copii ai mamei, deci nepotii bunicii care a decedat, nu avem niciun cuvant de spus la aceasta mostenire? Pai mama, ne va scoate di casa si va vinde, nelasandu-ne noua nimic!
Ce ar trebui sa facem?

Va multumim!
themis a scris:

ªase luni de la data decesului bunicii.

Fiind un termen de prescripţie, poate fi supus suspendării sau repunerii în termen. Avocatul va şti ce are de făcut. Studiaţi întîi dosarul aflat pe rol. Poate vă faceţi iluzii degeaba. Dacă există actul de acceptare...

Iluzii degeaba... Mă rog. Cei care cunosc limba română mă vor scuza.

Aveti drept de creanta cu privire la toate imbunatatirile din apartament, asta in cazul in care nu reusiti cu mostenirea sa obtineti apartamentul.
Si acest drept de creanta pe ce cale il obtinem ?
Nu-mi vine sa cred ca nu v-a spus nimeni ca nu puteti mosteni dupa bunica cat timp mama este in viata daca nu aveti vreun testament, iar daca aceasta nu a acceptat in termen nici dumneavoastra nu mai aveti drept la sucesiune...:O

O actiune in pretentii de la mostenitorul final (chiar daca e mama dumneavoastra), cel putin pe baza imbogatirii fara justa cauza...
othellox a scris:

Nu-mi vine sa cred ca nu v-a spus nimeni ca nu puteti mosteni dupa bunica cat timp mama este in viata daca nu aveti vreun testament, iar daca aceasta nu a acceptat in termen nici dumneavoastra nu mai aveti drept la sucesiune...:O

O actiune in pretentii de la mostenitorul final (chiar daca e mama dumneavoastra), cel putin pe baza imbogatirii fara justa cauza...

themis a scris:

Mă întrebaţi dacă aveţi dreptul la moştenirea după bunica. Da, dacă mama nu a acceptat în termen succesiunea şi dacă folosirea de către dumneavoastră a bunurilor din succesiune, plata impozitelor, investiţiile făcute în acesta după moartea bunicii vor fi privite de instanţă ca acte de acceptare tacită.

Othellox, se pare că, totuşi, le-a spus cineva.

Apoi, de unde concluzia că, dacă mama lor nu a acceptat succesiunea, nici fiicele acesteia nu pot moşteni decît prin testament? Aţi găsit prevederea legală care împiedică copiii descendentului renunţător (moştenitori de gradul II, dar din clasa I) să vină la succesiune, în lipsa altor descendenţi de gradul I ? V-aş rămîne îndatorat dacă mi-aţi indica textul.

Cu toată deferenţa,

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Se poate acceptarea tacita a succesiunii dupa trecerea termenului de 6 luni ? ContSters48919 ContSters48919 Am citit in Tratatul de drept succesoral al dr. F. Deak la pag.413-423 ca nu constiuie acceptarea tacita a succesiunii: " PLATA CHELTUIELILOR DE INMORMANTARE ... (vezi toată discuția)
Situatie destul de incurcata la care solicit ajutor. ContSters68209 ContSters68209 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea problema: Bunicii mei au avut act de proprietate asupra apartamentului in care locuiesc ( cumparat in rate de la ICRAL - ... (vezi toată discuția)
Acceptarea mostenirii sebi_2102 sebi_2102 Am doua intrebari - 1.Mama a decedat intr-un accident rutier in urma cu 7 luni. Suntem 4 mostenitori - 3 frati plus tatal. Nu am deschis succesiunea in ... (vezi toată discuția)