avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere impotriva tergiversarii anchetei penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere impotriva tergiversarii anchetei penale

Am o plangere penala inregistrata in iunie 2008 care se afla in cercetare la Serviciul de Investigare a Fraudelor. De atunci am dat numeroase telefoane pentru a afla stadiul cercetarii. Dosarul a tot fost amanat fiind schimbate organele de cercetare de cel putin vreo cinci ori. Anul trecut in martie am facut solicitare in scris in legatura cu stadiul dosarului. In o saptamana de la solicitare s-a constituit comisia rogatorie despre care mi se spusese inca de un an inainte ca se va constitui. Se pare ca adresele scrise au ceva valoare.
Totusi, as vrea sa stiu daca, fapta (inselaciune) se poate prescrie daca SIF-ul nu finalizeaza dosarul.
Pot face plangere impotriva tergiversarii solutionarii dosarului?
Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: dynsky , utilizator 11:21, 11 Februarie 2012
Cateva raspunsuri:
1) verdictul din civil nu atarna in penal - vedeti art 22 Cod proc
2) raspunzand Dlui Avocat Mihai-Jus: orice fapta se prescrie in termenul de prescriptie... cu exceptia cazului cand tergiversarea se datoreaza organelor Statului (adica, insusi organului chemat sa faca ancheta); asa a statuat CEDO. Vedeti in acest sens:
[ link extern ]
[ link extern ]
Jurisprudenta CEDO (citez):
In final, Curtea a aratat ca plimbarea dosarului pe la Parchete si instante timp de trei ani, fara a avea o solutie care sa nu poata fi contestata sub aspectul legalitatii si veridicitatii reprezinta o incalcare pe forma a Articolului 3 din Conventie. “Curtea aminteste jurisprudenta pe aceste tipuri de cauze, conform careia nu se poate spune ca autoritatile au actionat cu o promptitudine suficienta si diligenta rezonabila, atata timp cat cauza a ajuns sa fie finalizata prin iesirea din termenul de prescriptie”.

Asadar, practica asa de iubita de catre "organele de cercetare" romanesti, care in realitate sunt o rusine pe obrazul tarii si al intregii Europe, ramasita a vremurilor de dinainte de decembrie 1989, si anume de a trage de timp pana la prescriptie, nu se mai poate aplica.

Dupa parerea mea, dvs. ar trebui sa faceti si o plangere la Avocatul Poporului, aratand ce se intampla si cum atat politistul cat si procurorul trag de timp ca sa invoce prescriptia. Ce aveti de pierdut? Vedeti si dvs. ca se incalca art. 3 din Conventia EDO si deci este un motiv pentru Avocatul Poporului sa se amestece.
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
luptator.cu.pana, utilizator
Adela M a scris:

Mi s-a spus foarte clar ca dosare de genul acesta nu au prioritate, plus . Pana la 03.03.2011 nu a fost audiata niciuna din partile vatamate - trei ani in care a fost audiat numai invinuitul. Am depus deja azi o adresa pentru stadiul dosarului, dar as dori sa stiu care este autoritatea catre care pot reclama modul de solutionare al dosarului.



In general urgentarea solutionarii cazului sta in caderea avocatiilor care se pricep foarte bine la CEDO.Ar fi recomandabil sa va angajati un avocat care sa ia masuri insa este destul deranj chiar si pentru avocat.
De aceea sustinerea unei persoane de mai sus in sensul ca avocatii mananca banii degeaba este nefondata.Parerea mea este ca depinde foarte mult cu cat platiti avocatul ca sa se ocupe de caz.Aici este de fapt toata diferenta deoarece am spus ca este deranj si avocatul poate supara pe toata lumea daca nu se face inteles de cei care inteleg mai greu...cateodata...
Ca sa fiu mai explicit o astfel de problema poate crea acelasi deranj ca si cum ar fi un proces separat aceasta acest aspect...

La cat timp a trecut in cazul dvs. aveti dreptate sa fiti suparat iar raspunsul primit de la SIF nu poate fi primit ca fiind nici macar satisfacator...

Depuneti cereri in scris si incercati sa scoateti dovezi ca ati tot sunat asa cum sustineti.

Aveti dreptul de a va plange in scris daca nu se urgenteaza cazul si asa ar fi si indicat sa procedati.
Avocatul ar putea sa puna mai mare presiune daca stie cum sa procedeze.

Vis a vis de o astfel de problema chiar si un politist avea probleme cu alti politisti care nu aveau chef sau timp sa se ocupe de cazul lui.Asadar, oricine poate avea probleme.
Stimate Domn: 1. sesizarea scrisa la seful SIF...la 30 zile 2. plingere la parchet...3 solutia de nup poate fi atacata in instanta..poate asa se misca si "organele". np: toate comunicarile in scris,prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. bafta!
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
Mircea Popescu mircea, Avocat
Sincer nu stiu daca in final veti rezolva ceva.In aceeasi situatie sunt si eu.Tot din 2008 au inceput cercetarile si degeaba.Avocatul,care dupa ce i-am platit onorariul,,s-a dat la fund,,E vorba de 9000euro care mi-au disparut de la banca,banii fiind trimisi din alta tara prin serviciul western union.
Fapta se prescrie dupa 12 ani si da, puteti face plangere penala impotriva tregiversarii dosaralui la Parchetul General.

Alte discuții în legătură

Chemare in judecata a statului roman ContSters25688 ContSters25688 Pot da in judecata statul Roman la CEDO pentru ca o cercetare penala pentru vatamare corporala art. 181 c.p. (30 zile ingrijire medicala) nu s-a incheiat nici ... (vezi toată discuția)
Nup la omor calificat ana-bianca ana-bianca Buna Ziua! Sunt sotia tanarului din Braila impuscat in cap de catre cei din IGPR, dintr-o confuzie, poate stiti cazul. Dupa 1 an si 10 luni, de la o ... (vezi toată discuția)
Plangerea impotriva procurorului pentru tergiversarea solutionarii dosarului florindbro florindbro Plangerea impotriva procurorului care tergiverseaza solutionarea unui dosar penal unde se depune? Procurorul activeaza la parchetul de pe langa o ... (vezi toată discuția)