Am o plangere penala inregistrata in iunie 2008 care se afla in cercetare la Serviciul de Investigare a Fraudelor. De atunci am dat numeroase telefoane pentru a afla stadiul cercetarii. Dosarul a tot fost amanat fiind schimbate organele de cercetare de cel putin vreo cinci ori. Anul trecut in martie am facut solicitare in scris in legatura cu stadiul dosarului. In o saptamana de la solicitare s-a constituit comisia rogatorie despre care mi se spusese inca de un an inainte ca se va constitui. Se pare ca adresele scrise au ceva valoare.
Totusi, as vrea sa stiu daca, fapta (inselaciune) se poate prescrie daca SIF-ul nu finalizeaza dosarul.
Pot face plangere impotriva tergiversarii solutionarii dosarului?
Cu multumiri!
Depuneti o sesizare la Inspectia Judiciara a C.S.M. si s/ar putea sa se miste lucrurile. De asemenea in acelasi timp si la I.G.P. si la Ministerul Administratiei si Internelor in atentia Ministrului. Poate iese ceva. Multa bafta. Toate depuse fie la registratura fie prin posta cu confirare de primire.
Avocatul Poporului este cea mai abilitata institutie pentru a se evita ajungerea in instanta si rezolvarea pe cale administrativa (mai simplu si eficient nu se poate), pt asta nu va trebuie avocat , ci doar sa spuneti ca nu ati primit raspunsuri si sa faceti dovada ca le-ati trimis....deci un simplu email. Daca aveti de la mai multe institutii neraspunse, cu atat mai bine, trimiteti la pachet. Se va actiona doar o data in favoarea dvs. pentru un complex de probleme.
In unele cazuri dar rare Avocatul Poporului va poate trimite finalmente la instanta...
Pana sa ajunga undeva sau altundeva trebuie sa depuna cererea si sa discute cu politistul,procurorul de caz si apoi sa decida ce va face.
Daca nu exista probe in acuzare pe fond nu va rezolva nimic.
Este insa in neregula si contrar CEDO ca dupa atata timp nici audierea suspectului sa nu se fi facut.
Trebuie sa afle daca persoana a fost citata si ce s-a intamplat mai departe.
Daca lucrurile nu sunt bine gandit isi pierde credibilitatea fata de orice for care s-ar putea implica.
Problema nu este simpla dar nici atat de complicata incat sa fie necesar sa ajungi pana la presedintele tarii...
Exista o problema cu lipsa de comunicare care trebuie rezolvata conform legii.
presedintele tarii, procurorul general, presa..., in ultima instanta avocatul poporului
Deja este un arsenal ....iar marea problema este gasirea avocatului care sa nu divagheze sau sa fie duplicitar. Chitanta si contractul sunt sfinte. Nu dati banii fara ele sub nici o forma.
(daca aveti martor cand mergeti la avocat...poate doar asa, dar nu daca sunteti singur, de regula se merge singur la avocat), alegeti un avocat recomandat de altcineva care va confirma ca a fost multumit. (ceea ce e cam rar). Nu ezitati sa reclamati avocatul la Barou. Acestea sunt institutii serioase. autorizatiile de avocat se mai si pierd....nu sunt pe viata
In general se poate reclama lipsa de formalitati care trebuiau duse la indeplinire si credeti-m a ca sunt multe.
sunt si eu implicat intr-o situatie asemanatoare, la mine insa perioada care a trecut este deocamdata de doar 9 luni de la data producerii evenimentului, am facut solicitare la procurorul general si mi s-a raspuns "solicitarea mea nu respecta prevederile legale" dar ca totusi parca mi-ar fi facut o favoare "au transmis prim-procurorului de la judecatorie o cerere pentru urgentarea dosarului".
in constitutie si in toate tratatele internationale privind drepturile omului se precizeaza ca orice persoana are dreptul la un proces finalizat intr-un termen de timp rezonabil. In Romania aceste lucruri nu sunt insa considerate poate pentru justitia romana (opinie personala, una dintre cele mai corupte institutii si principala cauza pentru care Romania este de peste 20 de ani tot in "tranzitie") rezonabil inseamna 10 ani
le doresc acestori procurori sa treaca si ei prin ce trecem si noi