avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere impotriva tergiversarii anchetei penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere impotriva tergiversarii anchetei penale

Am o plangere penala inregistrata in iunie 2008 care se afla in cercetare la Serviciul de Investigare a Fraudelor. De atunci am dat numeroase telefoane pentru a afla stadiul cercetarii. Dosarul a tot fost amanat fiind schimbate organele de cercetare de cel putin vreo cinci ori. Anul trecut in martie am facut solicitare in scris in legatura cu stadiul dosarului. In o saptamana de la solicitare s-a constituit comisia rogatorie despre care mi se spusese inca de un an inainte ca se va constitui. Se pare ca adresele scrise au ceva valoare.
Totusi, as vrea sa stiu daca, fapta (inselaciune) se poate prescrie daca SIF-ul nu finalizeaza dosarul.
Pot face plangere impotriva tergiversarii solutionarii dosarului?
Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: dynsky , utilizator 11:21, 11 Februarie 2012
macovei2000
Unii avocati se descurcau bine si fortau parchetele sa finalizeze urmarirea penala inca din vremea cand codul de procedura penala nu era aproape deloc modificat si cand o persoana putea fi arestata 2 ani si tinuta arestata preventiv...fara sa fie trimisa in judecata...
Adica cu multi ani mai inainte de a se modifica Constitutia Romaniei...

Trebuie sa intelegeti ca in general avocatii nu sunt platiti pentru astfel de aspecte si de aceea nu se implica.Acesta este motivul esential.
Ca pot exista si avocati care efectiv nu stiu ce se poate face este alta problema.Insa solutii exista si exista avocati care stiu ce au de facut...

Pentru a se implica in astfel de cazuri cu tergiversarea trebuie platiti separat deoarece este deranj si se pierde destul timp in anumite situatii.

Exista insa multe situatii in care partea vatamata nu are interes sa se urgenteze finalizarea cauzlui de procuror si se grabesc aiurea fara sa stie ca se va da NUP.Exista situatii in care se poate recupera prejudiciul sau o parte din el pe cale amiabila.

In general, dosarele care se tergiverseaza se finalizeaza cu NUP.

Daca organul de ancheta a efectuat anumite acte procedurale la CEDO nu va castiga.Fara o analiza concreta a dosarului nu se poate spune.
Depinde daca persoana suspecta a fost citata,etc.
Daca nu exista probe la dosar organul de ancheta asteapta si fara sa audieze persoana suspecta este greu sa dea o solutie.

O mare problema este in prezent ca nu mai exista calea de a se ajunge la instanta pe astfel de probleme conform C.pr. pen. si de aceea exista probleme multiple.

Insa avocatii pot gasi solutii juridice in orice imprejurare de acest gen.

Singura problema din speta este ca trebuie analizata situatia din dosarul penal.Pana atunci chiar daca toti consideram ca principial vorbind termenul este lung...se poate intampla ca CEDO sa nu considere asa...
Multe din aceste cereri sunt respinse de CEDO...




Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
definitia lungimii/tergiversarii este

1) termene date inutil in mod abuziv (se cheama de 5 ori expertul , in loc sa fie schimbat, de ce?)
2) durata lunga dintre termene, asupra careia nu ai nici un fel de putere.. sunt spete deja castigate, exact pe acest motiv. Ele sunt pe internet.

Printre altele Vi se pare normal judecarea unei concedieri sa dureze 2 ani? Cand de fapt e vorba de soarta si destinul unui om?
Faptul ca nu avem precedent... ramane la aprecierea CEDO...Dar daca exista precedente, de ce sa le ignoram si minimizam? Cu durere Apreciez ca mai mult de jumatate de an nu trebuia sa dureze ...
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
ContSters83715, utilizator
ingridprotopopescu a scris:

Fapta se prescrie dupa 12 ani si da, puteti face plangere penala impotriva tregiversarii dosaralui la Parchetul General.


Sa-mi fie cu iertare, dar plangerea penala la Parchetul General o sa ajute ca... frectia la piciorul de lemn.
Sa va povestesc un caz de-al unui prieten apropiat: omului i s-a suspendat un dosar civil undeva in provincie (dar destul de aproape de Bucuresti) pe motiv ca ar fi existat lipsa de procedura cu partile (asta inseamna ca ambele parti au fost absente - personal sau prin aparator); toate buna si frumoase, numai ca... la termenul respectiv in sala fusesera atat avocatul prietenului meu cat si reprezentantul partii adverse. Chestia era insa ca "partea adversa" este o companie care apartine unui bogat "om de afaceri" post-decembrist, si prietenul meu tocmai ar fi urmat sa aduca dovezi de necontestat in sprijinul sau (si de! pierdea "omul de afaceri"... si asta nu se putea intampla in urbea respectiva, ca doar traim pe Plaiul Mioritic, nu?).
Ei bine, omul nostru a facut si el ce ar fi facut orice om care crede in justitie - o plangere direct la Parchetul General; de unde, desigur, cazul a fost trimis la parchetul curtii de apel respective (dvs. si cu mine, oameni obisnuiti, daca facem o potlogarie, suntem dati pe mana politistului sau maximum a procurorului de judecatorie... nu si juzii: in legislatia noastra originala, ei sunt imediat sub Dumnezeu).
Si dom' procuror, dupa ce a tot tergiversat cazul, si dupa ce avocatul omului s-a dus sa-l "intrebe de sanatate" (moment in care dom' procuror chiar a incercat - voalat - sa-l "sperie" nitel pe avocat, dar n-a tinut), a ajuns la concluzia ca... a fost o eroare a grefierei care a tehnoredactat, ca mai fusesera vreo 3 suspendari in ziua aia pe acelasi motiv! Asa ca a dat NUP.
Omul nostru nu s-a lasat, si a continuat pe 2 cai:
- a facut plangere la Parchetul General contra procurorului; un procuror de sub Dna Kovesi l-a gasit nevinovat pe procurorul initial (pai nu?)... si omul nostru n-a mai insistat;
- a facut plangere la procurorul sef ierarhic, de unde a venit raspunsul de mentinere a NUP (va asteptati la altceva???)
- a urmat procedura si a facut plangere la curtea de apel respectiva - unde s-a ajuns la concluzia ca judele a fost nevinovat (in 2 timpi si 3 miscari) si omul nostru a fost obligat la plata a 100 lei cheltuieli de judecata catre stat;
- a facut recurs la ICCJ (intre timp, prin Legea "Minusculei Reforme" s-a scos aceasta posibilitate, ceea ce e bine pentru cei care urmaresc sa mearga la CEDO: nu mai trebuie sa arunce banii de pomana), si la recurs a pierdut intr-un singur termen, fiind obligat la plata a 200 de lei catre stat (ca de! ICCJ = casa mai nobila)
- si in final a facut plangere la CEDO, unde, peste cativa ani, cand se va judeca, amarata de Romanie va fi obligata la plata despagubirilor, pentru niste netrebnici de juzi si procurori care ar trebui sa stea nitel la beci, si la iesire sa se faca orice numai in justitie sa nu mai fie primiti.

P.S. Intre timp, cand a aflat de plangerea omului, dna. jude care suspendase cazul si-a reformat incheierea si, alocandu-si puteri de instanta de atac, a decis ca de fapt motivul real de suspendare ar fi fost decesul unuia din reclamanti (lucru despre care nu avea nicio dovada, cum ar fi un certificat de deces, sau alt act... dar ce mai conteaza asta in fata unui jude "motivat"?). Omul a acuzat si asta in complement la plangerea sa, dar... tot NUP a ramas: pai ce, se incurca dom' procuror de asa mofturi?

Din pacate, traim intr-o societate bolnava, una din bolile majore fiind justitia, plina de lupi in blana de oaie, functionand atat ca juzi cat si ca procurori. Si atunci ce sperante sa avem?
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
luptator.cu.pana, utilizator
am nevoie de o informatie. procurorul a dat nup, de asemenea si judecatorul a fost de acord cu nup. in cat timp pot face o plangere la cedo impotriva acestei decizii? va multumesc
In 6 luni de la pronuntarea hotararii instantei.
Dreptul la recurs nu mai exista...

Alte discuții în legătură

Chemare in judecata a statului roman ContSters25688 ContSters25688 Pot da in judecata statul Roman la CEDO pentru ca o cercetare penala pentru vatamare corporala art. 181 c.p. (30 zile ingrijire medicala) nu s-a incheiat nici ... (vezi toată discuția)
Nup la omor calificat ana-bianca ana-bianca Buna Ziua! Sunt sotia tanarului din Braila impuscat in cap de catre cei din IGPR, dintr-o confuzie, poate stiti cazul. Dupa 1 an si 10 luni, de la o ... (vezi toată discuția)
Plangerea impotriva procurorului pentru tergiversarea solutionarii dosarului florindbro florindbro Plangerea impotriva procurorului care tergiverseaza solutionarea unui dosar penal unde se depune? Procurorul activeaza la parchetul de pe langa o ... (vezi toată discuția)