avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizarea cote caldura pe scara contorizati si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizarea cote caldura pe scara contorizati si pausal

Subsemnatul sunt presedinte al Asociatiei de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea situatie in cazul repartizarii costurilor aferente incalzirii pe apartamente:
Asociatia cuprinde proprietarii din doua scari de bloc cu 10 etaje, pe fiecare etaj sunt doua apartamente de 4 camere si unul de 2 camere. Repartizarea costului incalzirii pe apartamente este facuta de catre SC contracost in baza contractelor individuale cu proprietarii. In luna octombrie 2011 un numar de 14 proprietari au notificat in scris cu confirmare societatea comerciala ca nu doresc prelungirea contractului depasit de termenul de valabilitate contractuala si au hotarat sa plateasca cotele de incalzire in conformitate cu Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propriatari, asa cum sunt ele prevazute la capitolul VI, art 47 si art 48, si au adus la cunostinta acest fapt presedintelui si administratorului.
La inceputul lunii ianuarie a.c., administratorul asociatiei a intrat in posesia calculelor efectuate de SC care a repartizat costuri si pentru proprietarii care au renuntat la serviciile firmei. Costurile repartizate acestora fiind mult mai mari decat cele ale celorlalti proprietari, chiar si de 6 ori mai mari. Exemplu ap. 52 (4 camere) are de plata cca 1000 lei (16,66%) din totalul de cca 6000 lei factura pe scara. Calculul pentru acelasi apartament comform Legii 230/2007, art 47 da rezultat 231 lei. Nu stiu sa ii explic acestuia de unde aceasta diferenta de 760 lei. La fel la scara 1, patru apartamente de 4 camere care au renuntat la repartitoare care au de plata sumele aproximative de 400, 600 si 800 lei si nu relativ egale in jurul sumei de 231 lei.
Administratorul asociatiei si eu personal am luat legatura cu angajati ai firmei si le-am cerut recalcularea cotelor de cost pentru incalzire insa acestia ne-au asigurat ca sunt calculate corect cu program informatic.
SC efectueaza calculul cotelor de incalzire in baza unei norme tehnice aprobate de Ordinul 343 din 13 iulie 2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum. Am constatat ca Adunarea generala a proprietarilor nu are temei legal sa oblige un proprietar oarecare sa isi monteze repartitoare sau sa renunte la ele, dimpotriva acest fapt este interzis prin art.29 al Legii 230/2007. Nu cunosc nici un act normativ prin care Asociatia de proprietari sau SC poate limita dreptul unui proprietar de a alege si a-l constrange pentru plata cotelor aferente incalzirii proprietatii exclusive la una din cele trei metode (proportional cu suprafata utila a proprietatii individuale, proportional cu suprafata echivalent termica sau pe baza repartitoarelor de cost) consacrate de acte normative.
Am convocat de urgenta o sedinta la solicitarea administratorului si a unor membrii ai asociatiei pentru a analiza situatia prezentata si eventual a lua unele masuri. Proprietarii nemultumiti de cota disproportionata pentru caldura si-au declarat intentia de a actiona in instanta Asociatia de proprietari si de a face reclamatii la ANPC, primarie, sa.
Am consultat un avocat despre o eventuala actiune in instanta. Acesta a invocat principiul „legii mai favorabile” si dreptul persoanei de a-si exercita vointa si a alege pentru sine legea mai favorabila. In baza aceluiasi drept, in anul 2006, proprietarii au ales sa incheie contracte cu SC, iar in anul 2011, unii proprietari liber de contract au ales Legea 230/2007 in locul Ordinului 343 din 13 iulie 2010. In cele doua acte normative nu exista nici o prevedere care sa care sa oblige pe toti proprietarii condomeniului la aceeasi metoda de calcul, iar Ordinului 343 se refera chiar in preambul la aplicabilitatea sa ,,in cazul folosirii sistemelor de repartizare”. SC a calculat costul incalzirii pentru proprietarii care au optat pentru calculul proportional cu suprafata fara a fi mandatata de acestia si in plus ca si cum acestia ar avea montate repartitoare de cost. Avand in vedere considerentele de ordin legal aratate de avocat e usor de anticipat rezultatul unui eventual proces in instanta.
Impreuna cu proprietarii care au de plata sume mari am analizat desfasuratorul pe apartamente, acestia facand urmatoarele observatii:
1. un dezechilibru major intre sumele de plata cuvenite pentru apartamentele cu repartitoare si cele considerate fara repartitoare, pana la de sapte ori mai mari, fapt despre care contravine art.2, lit. a si c, al Normei, deoarece daca consideram cazul unui apartament de 4 camere care are de plata cca 200 lei si a avut o temperatura interioara de cca 20 grade nu putem spune spune despre un apartament identic care are de plata cca 800 lei ca a beneficiat de o temperatura de 4 ori mai mare sau de 7 ori mai mare daca luam cazul extrem al apartamentului 52. Apartamentele 52 si 60 platesc impreuna peste 26% din totalul facturii.
2. la apartamentele considerate fara repartitoare sunt alocate un numar foarte mare de unitati fara a fi precizat de unde provin, acest fapt fiind contrar art.2, lit.f al normei
3. consumul comun calculat pentru cele doua scari e diferit atat ca valoare cat si ca procent cu toate ca scarile sunt identice
Eu, in calitate de presedinte trebuie sa respect interesele tuturor proprietarilor si doresc sa previn o actiune in instanta in care asociatia nu are sanse de castig, motiv pentru care am reusit in urma discutiilor cu proprietarii necontorizati, sa ii conving sa isi manifeste disponibilitatea de a plati sume egale intre ei si mai mari cu un procent ce urmeaza a fi stabilit ulterior fata de cea mai mare suma cuvenita pentru un apartament contorizat din condomeniu, in plus chiar sa incheie contracte individuale pe o perioada determinata cu SC si sa plateasca costul defalcarii.
Dupa cum observati eu am de ales intre doua situatii:
1. emit o decizie conform art.30 din Legea 230/2007, prin care impun administratorului angajat de asociatia de proprietari sa calculeze costul incalzirii pentru proprietarii fara repartitoare asa cum si-au manifestat ei dreptul de a alege legea mai favorabila, suma acestora fiind extrasa din valoarea facturii RADET iar diferenta urmand a fi comunicata catre SC pentru calculul rapartitiei la apartamentele contorizate
2. proprietarii necontorizati sa incheie contracte cu SC in care sa fie mentionat, la toti in mod egal, procentul de majorare al numarului de unitati atribuit din oficiu pentru apartamentele necontorizate fata de cel mai mare numar de unitati inregistrat pentru un apartament din condomeniu.
In ambele cazuri Asociatia de proprietari poate accepta de la SC calculele doar pentru proprietatii care a mandatat-o prin contract.
Eu doresc sa previn situatii neplacute in cadrul asociatiei, sa evit o actiune in instanta,motiv pentru care va rog sa ma ajutati indicandu-mi cu trimitere la articole din acte normative (pentru a le putea prezenta eu la randul meu membrilor asociatiei) daca cele doua metode de calcul se pot aplica simultan in acelasi condomeniu sau nu in functie de alegerea fiecarui proprietar, respectiv daca proprietarii care au optat pentru plata proportionala cu suprafata utila a proprietatii individuale pot fi obligati sa plateasca conform calculelor efectuate de SC.
Multumesc anticipat.

@Laurentiu 22

Sumele respective pentru cei necontorizati sunt fanteziste.
Costul incalzirii nu poate depasi costul dat de puterea termica a instalatiei, cu aplicarea unor factori de corectie, de amplasare a apartamentului.
Daca si ar verifica consumul de caldura cu ajutorul puterii termice a caloriferelor, stabilite la INCERC Bucuresti va iesi in mod sigur un consum sub jumatate din ce le a venit ca plata. Restul reprezinta costul agentului termic in surplus, care nu a fost eliminat din cauza neefectuarii echilibrarii hidraulice.

Cititi si "Echilibrarea hidraulica si termostatarea, elemente vitale in contorizarea caldurii" Popescu I., Tehnica instalaţiilor nr. 2/2002. [ link extern ]
Prezenta inca acum 10 ani "lipsa de profesionalism a unora din furnizorii de echipamente de contorizare a caldurii" de" omiterea din oferta intregului pachet, a robinetilor de echilibrare, cei care asigura practic debitele proiectate prin fiecare ramura, facand posibil controlul temperaturii interioare, si limitarea consumului de caldura"
Autorul e manager tehnic la filiala din Romania a liderului mondial in domeniul echilibrarii. Firma are cel mai bine vandut robinet termostatic din lume si recunoaste problemele create de robinetii termostatici, care trebuie corectate prin echilibrarea hidraulica.

Consumul de energie termica se masoara in wati sau Gcal. Repartitoarele nu au schimbat unitatea de masura. Ele afiseaza diferente de temperaturi folosite la stabilirea consumului de caldura. Desi temperatura influenteaza consumul de caldura, t[b]emperatura si caldura sunt 2 marimi fizice diferite. A se vedea Directiva 80/181/CEE privind unitatile de masura si H.G.R. nr. 755/2004 privind unitatile de masura legale
darida a scris:

Sumele respective pentru cei necontorizati sunt fanteziste.
Costul incalzirii nu poate depasi costul dat de puterea termica a instalatiei, cu aplicarea unor factori de corectie, de amplasare a apartamentului.
Daca si ar verifica consumul de caldura cu ajutorul puterii termice a caloriferelor, stabilite la INCERC Bucuresti va iesi in mod sigur un consum sub jumatate din ce le a venit ca plata. Restul reprezinta costul agentului termic in surplus, care nu a fost eliminat din cauza neefectuarii echilibrarii hidraulice.

Asa ar fi, daca-ar fi adevarat!
Numai ca blocurile cu repartitoare au si regulator de presiune.
Chiar as face un apel la cei care citesc acest topic sa se intereseze la administratorul lor daca in subsol au montate aceste regulatoare de presiune ...si sa ne scrie aici. Nu de alta, dar as vrea sa transam aceasta chestiune, ca prea s-a intins prin toate topicurile referitoare la caldura! As vrea sa vedem adevarul din teren, ma rog, atat cat se poate vedea, bazandu-ne pe corectitudinea forumistilor.
In fond vrem cu totii sa ajungem sa stim corect ce se intampla cu noi si sa ne alegem calea.

Celor necontorizati li se pune pentru fiecare calorifer din apartament maximul +10% din consumul inregistrat de un calorifer similar aflat intr-unul din apartamentele de pe scara lui.
La caloriferul din baie se poate lua referinta de la ap.1, la caloriferul din bucatarie referinta se poate lua de la ap.3 s.a.m.d., dar se are in vedere tocmai aceasta similitudine a puterii calorice de care vorbiti.
Nu am explicatii exacte pentru acel 10%, dar unul din argumente poate fi si acela ca in apartamentele contorizate, chiar si in acelea in care se inregistreaza maxim de consum pe anumite calorifere, caloriferele se mai inchid din cand in cand.

Daca toti locatarii de pe scara ar citi repartitoarele in acelasi timp, atunci repartizarea cotei de caldura celor necontorizati ar fi rationala.
Dar nu toti le citesc in fiecare luna, estimandu-li-se un consum mediu, si nu toti citesc in acelasi timp.
E suficient ca unuia cu consum mare sa i se estimeze mai putin decat a consumat, ca luna urmatoare, cand va da indecsii, i se va regulariza prin adaugarea consumului ramas neplatit din luna trecuta, dar..... asta arata un consum maxim artificial in luna curenta si influenteaza si repartizarea de unitati echivalente celor necontorizati.
Acestia platesc nu un surplus de caldura, ci plusul de regularizare de la ceilalti locatari contorizati.
Acest lucru in fond este o eroare de administrare a indecsilor si nu o eroare a programului in sine, desi, in gandirea mea, programatorii ar fi trebuit sa evite aceasta hiba pentru ca au la dispozitie destule elemente pe care le-ar putea considera si sa nu lase ca cei necontorizati sa plateasca artificial ceea ce n-ar consuma in veci.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
elga50, moderator
daca firma ar face greseli de calcul,ar avea reclamatii si anrsc nu ar ierta pe nimeni,le-ar retrage autorizatia .
In principiu sunt de acord cu cele afirmate de @darida, dar mai sunt lucruri nelarificate (nici nu s-ar putea clarifica aici pe forum...).
Sa luam exemplul discutat ca ap. care nu au repartitoare sa li se repartizeze in plus 10% din maximul consumului repartizat unui ap. similar, dar cu repartitoare.
Observati ca toate firmele care fac aceste calcule procedeaza la fel. Ce poate sa insemne acest lucru? Ca au girul ANRSC si dati-mi voie sa nu crec ca acolo lucreaza niste oameni nepregatiti. S-a ajuns la acest procent, probabil in urma unor masuratori, din acest motiv am observat ca si @elga50, a luat acest procent ca atare. Asa vine de la firma care face calculul, in rest D-zeu cu mila.
Ei, cand vine @darida si zice ca:

Sumele respective pentru cei necontorizati sunt fanteziste.
Costul incalzirii nu poate depasi costul dat de puterea termica a instalatiei, cu aplicarea unor factori de corectie, de amplasare a apartamentului.
Daca si ar verifica consumul de caldura cu ajutorul puterii termice a caloriferelor, stabilite la INCERC Bucuresti va iesi in mod sigur un consum sub jumatate din ce le a venit ca plata. Restul reprezinta costul agentului termic in surplus, care nu a fost eliminat din cauza neefectuarii echilibrarii hidraulice..


Eu ma cam indoiesc, daca nu am parcurs toate experientele efectuate la INCERC Bucuresti in legatura cu aceste probleme. Si daca este asa, ce face acest institut, doarme? Este atat de greu sa atraga atentia ANRSC pe aceasta tema?

Acum va mai spun ceva: cum spuneam in alt post, tred-ul este altul, proprietarii vor renunta in masa la sistemul centralizat de incalzire - desi, am mai spus, este un trend gresit, insa nu se mai poate functiona cu doua sisteme. Aici este toata cheia discutiei noastre. Pai ce echilibrare hidraulica sa se mai faca daca din 44 de ap., mai sunt bransate la CET doar 8 ap. ? Este adevarat ca CET-ul are in cutia sa de distributie, alaturi de aparatele de masura, sondele de masura, robinetii de separare si un robinet special pentru echilibrare hidraulica - dar cum s-a mai spus - nu ajunge, aceasta operatiune trebuie facuta pe fiecare coloana de apartamente ca sa aiba eficacitate. Sunt convins ca toate acestea ar costa destul de mult ca sa-i descurajeze din start pe proprietari.
Ma rog, la noi in asociatie nu avem echilibrare hidraulica in subsol ( pe coloanele verticale ale apartamentelor), ci numai la nivel de cutie de distributie CET.
Acum eu as merge mai departe cu acest subiect: tot ce discutam se refera la distributia pe verticala a incalzirii. Indraznesc sa o intreb pe @darida - care observ ca are acces la anumite surse de informare, daca la sistemul de distributie a incalzirii pe orizontala se mai manifesta aceleasi deficiente. din cate cunosc acest sistem este folosit la blocurile mai nou construite si ma refer in special la blocurile ANL. Aici rentabil s-ar dovedi un gigacalorimetru montat pe intrarea agentului termic in locuinta. stiu ca este un pic mai scump, dar te-ar scapa de 4-5 sau 6 repartitoare, de faza cu lecturarea, prelucrarea, transmiterea si cate si mai cate alte bazaconii. Constata ad-minul ca ai consumat 3,211 Gcal, imulteste cu pretul si gata costul incalzirii pe luna. Ce ziceti?

Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
Adam Grecu, utilizator
@elga 50

"Numai ca blocurile cu repartitoare au si regulator de presiune". Ar trebui sa aiba. Din pacate numai la unele s-au montat. La nivel national nr celor fara este mai mare.
O alta problema este ca trebuie facute 2 echilibrari:
1. A instalatiei interioare, la baza coloanelor de distributie.
2. A retelei de distributie, la bransament.
Nu este de ajuns doar una din ele. Echilibrarea la bransament nu reduce decat partial surplusul de debit.

Standardul SR EN 834-2002 prevede in Anexa A ca reglajul hidraulic are "scopul de a conduce la minimizarea ERORILOR repartitoarelor de costuri ale caldurii.

Pt instalatia interioara
Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 – Soluţii cadru pentru reabilitarea si modernizarea instalatiilor de incalzire din cladirile de locuit SC 006-01. Elaborat: Institutul de Proiectare in Construcţii Tipizate.
Pct. A8 - Inlocuirea robinetelor statice existente si nefuncţionale
Introducerea robinetelor cu termostat la corpurile de încălzire IMPUNE:
- echilibrarea termica si hidraulica a instalatiei (soluţia A10)
Pct. A10 ECHILIBRAREA TERMICA si HIDRAULICA a instalatiilor de incalzire centrala din cladirile de locuitiîn cadrul acţiunii de reabilitare a acestora este INDISPENSABILA deoarece NU SE POATE IMAGINA o reabilitare termica cu transformarea retelei FARA reechilibrare.
Echilibrarea integrala a instalatiilor de incalzire centrală reprezintă un proces PREALABIL contorizării.

Ordin M.L.P.T.L. 930/2002 Normativ privind proiectarea şi executarea instalatiilor de incalzire centrală I 13-2002. Elaborat: Institutul de Proiectare în Construcţii Tipizate
5.6. Se prevede automatizarea reglarii MAI ALES cand operatiunile de reglare sunt foarte frecvente (cazul montării robinetelor termostatice la calorifer)

Ordin M.L.P.T.L. 929/2002 Normativ pentru exploatarea instalatiilor de incalzire centrala I 13/1-2002. Elaborat: Institutul de Proiectare în Construcţii Tipizate
8.36. Reglarea sistemului de echilibrare automată de la baza coloanei sau ramurile (reglarea presiunii diferenţiale) in cazul instalatiilor prevazute cu robineti termostataţi pentru corpurile de încălzire se face la condiţiile nominale de funcţionare a instalaţiei.
8.37. Coloanele sau ramurile care alimentează corpurile de incalzire prevazute cu robinete termostate se prevad cu sisteme care limitează presiunea diferenţială între conductele de ducere şi întoarcere.

Pt retele, automatizarea e prevazuta de:
Ordin M.T.C.T. nr. 931/2002 Normativ privind proiectarea și executarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică (reţele şi puncte termice) NP 058-02
Ordin M.L.P.T.L. nr. 926/2002 - Normativ pentru exploatarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică reţele şi puncte termice NP 059-2002
Ordinul M.T.C.T. nr. 904/2003 Metodologie privind echilibrarea hidraulica a retelelor termice cu apa calda si apa fierbinte MP 028-2003

Nu exista explicatie pt majorarea de 10%, intrucat nu exista studii stiintifice care sa confirme asta, cum exista in cazul reglementarilor tehnice reale.
Oricum, intre 2004-2010, ANRSC a refuzat pur si simplu sa emita un o reglementare pt necontorizati. Exista doar practica firmelor si unele reglmentari ale consiliilor locale, si erau procente mai mari.

Alte discuții în legătură

Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare DEXX DEXX Buna ziua, Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)