darida a scris:
Sumele respective pentru cei necontorizati sunt fanteziste.
Costul incalzirii nu poate depasi costul dat de puterea termica a instalatiei, cu aplicarea unor factori de corectie, de amplasare a apartamentului.
Daca si ar verifica consumul de caldura cu ajutorul puterii termice a caloriferelor, stabilite la INCERC Bucuresti va iesi in mod sigur un consum sub jumatate din ce le a venit ca plata. Restul reprezinta costul agentului termic in surplus, care nu a fost eliminat din cauza neefectuarii echilibrarii hidraulice.
Asa ar fi, daca-ar fi adevarat!
Numai ca blocurile cu repartitoare au si regulator de presiune.
Chiar as face un apel la cei care citesc acest topic sa se intereseze la administratorul lor daca in subsol au montate aceste regulatoare de presiune ...si sa ne scrie aici. Nu de alta, dar as vrea sa transam aceasta chestiune, ca prea s-a intins prin toate topicurile referitoare la caldura! As vrea sa vedem adevarul din teren, ma rog, atat cat se poate vedea, bazandu-ne pe corectitudinea forumistilor.
In fond vrem cu totii sa ajungem sa stim corect ce se intampla cu noi si sa ne alegem calea.
Celor necontorizati li se pune pentru fiecare calorifer din apartament
maximul +10% din consumul inregistrat de un
calorifer similar aflat intr-unul din apartamentele de pe scara lui.
La caloriferul din baie se poate lua referinta de la ap.1, la caloriferul din bucatarie referinta se poate lua de la ap.3 s.a.m.d., dar se are in vedere tocmai aceasta similitudine a puterii calorice de care vorbiti.
Nu am explicatii exacte pentru acel 10%, dar unul din argumente poate fi si acela ca in apartamentele contorizate, chiar si in acelea in care se inregistreaza maxim de consum pe anumite calorifere, caloriferele se mai inchid din cand in cand.
Daca
toti locatarii de pe scara ar citi repartitoarele in acelasi timp, atunci repartizarea cotei de caldura celor necontorizati ar fi rationala.
Dar nu toti le citesc in fiecare luna, estimandu-li-se un consum mediu, si nu toti citesc in acelasi timp.
E suficient ca unuia cu consum mare sa i se estimeze mai putin decat a consumat, ca luna urmatoare, cand va da indecsii, i se va regulariza prin adaugarea consumului ramas neplatit din luna trecuta, dar..... asta arata un consum maxim artificial in luna curenta si influenteaza si repartizarea de unitati echivalente celor necontorizati.
Acestia platesc nu un surplus de caldura, ci plusul de regularizare de la ceilalti locatari contorizati.
Acest lucru in fond este o eroare de administrare a indecsilor si nu o eroare a programului in sine, desi, in gandirea mea, programatorii ar fi trebuit sa evite aceasta hiba pentru ca au la dispozitie destule elemente pe care le-ar putea considera si sa nu lase ca cei necontorizati sa plateasca artificial ceea ce n-ar consuma in veci.