elga50 a scris:
Si care e chichirezul? Adica care e interesul sa se inchida caloriferul? Si daca se inchide ce se intampla ca smecherie? De ce sa stam cu lumanarea langa robinet daca putem foarte simplu sa-l mai strangem sau sa-l inchidem de-a dreptul ca sa se raceasca caloriferul?
Asta nu inteleg. Lamuriti-ma va rog!
@Laurentiu22
Ce face carpa umeda pe repartitor? Il da inapoi?:stunned: :magic:
Raportarea unui numar mai mic decat consumul, nu e o hotie maxima, ci numai partiala, dar la setarea repartitorului va plati ce n-a declarat in trecut.
Dar ce ziceti de faptul ca intr-un bloc fara repartitoare, unii si-au montat calorifere mari, mai multe decat vecinul cu aceeasi suprafata a locuintei, dar platesc la fel pe cota-parte indiviza? Asta nu e hotie? Si bagati de seama ca aceasta nedreptate e ireversibila, adica neregularizabila.
Asa ca faptul ca nu se aplica corect un sistem sau altul de repartizare a caldurii este vina celor care permit sau aplica gresit sau in nestiinta de cauza un sistem sau altul.
Vedeti daca nu cititi toate posturile? Dl Laurentiu propusese ca solutie pentru evitarea dezechilibrarii hidraulice ( si am adaugat eu pentru mentinerea unei temperaturi minime in apartamente astfel incat sa nu mai fie afectati vecinii ca eu tin ghetarie in apartament) montarea de robineti termostatati care sa nu permita inchiderea completa a caloriferului, adica pozitia 0 sa fie echivalenta unei temperaturi minime in camera respectiva - de exemplu 16C. Mai pe inteles: eu sa nu pot tine in casa o temperatura mai mica de 16C nici daca vreau. Bineinteles daca pentru mentinerea acestei temperaturi caloriferul trebuie sa lucreze si repartitorul va inregistra unitati. In raspunsul dat de mine dlui Laurentiu i-am explicat ca solutia este tehnic dificil de aplicat, plus ca se poate pacali acel robinet termostatic cu o sursa de caldura locala (un bec) astfel incat sa inchida circuitul chiar daca temperatura in camera este mai mica decat 16C, si deci repartitorul de pe caloriferul respectiv nu va mai inregistra unitati. Astfel locatarul respectiv se va eschiva de la regula asigurarii temperaturii minime in apartament.
Carpa umeda
Repartitorul inregistreaza unitatile pe baza unei diferente de temperatura intre temperatura caloriferului - primul senzor si cea a aerului din camera - al doilea senzor (sau o temperatura de referinta). Cu cat diferenta mai mare cu atat mai multe unitati. Daca reusesti sa scazi temperatura la primul senzor, aparatul va inregistra mai putine unitati. Carpa umeda (fitil umed, gheata etc) ar trebui aplicat la contactul intre repartitor si calorifer. Dar caloriferul merge in continuare pe baza comandei robinetului termostatat si tu consumi dar nu platesti. Cea mai eficienta metoda descrisa pe net pare a fi cea a fitiului aplicat pe repartitor, cu un capat intr-un vas cu apa, este foarte comoda de aplicat pentru hotoman, tine multe ore si este imposibil de detectat.
Din acelasi motiv se recomanda ca aerisiresa sa se faca cu caloriferul inchis si cat mai mult racit. Daca caloriferul este cald/merge aerul rece da la feresatra va duce ca cel de-al doilea senzor sa citeasca temperatura mai mica, deci diferenta intre cei doi senzori mai mare si mai multe unitati.