Laurentiu22 a scris:
norma tehnica trebuia sa prevada astfel de cazuri, eventual robinetii termostati sa nu aiba pozitia 0 si sa plece de la 1 ca sa nu se produca dezechilibrul hidraulic, bine aratat de Darida.
M-am gandit si eu la solutia asta, dar nu musai pentru evitarea dezechilibrului hidraulic ci pentru a obliga pe toata lumea sa tina in apartament o temperatura minima pentru a nu-si afecta vecinii, dar e dificil de aplicat din mai multe motive:
- caloriferele sunt langa fereastra si in cazul asta neputand inchide complet caloriferele cand aerisesti arunci caldura pe fereastra, bineinteles repartitorul inregistrand. Daca tot am pornit-o pe partea tehnica, poate solutia ar fi fost aplicabila daca capul termostatat ce comanda robinetul ar fi fost separat (eventual wireless) si amplasat fix, sub sigiliu, intr-o zona din camera departe de influenta ferestrei, si setat pe o temperatura minima mai scazuta decat ce se produce la aerisire (ex 14C). Adica sa nu permita inchiderea robinetului daca in camera sunt sub 14C.
- pozitia 1 este la mine in jur de 10C, temperatura stabilita este prea joasa. Dupa cum bine stiti capul termostatic comanda deschiderea robinetului daca temperatura scade sub cea setata. Intr-un apartament de bloc, mai ales daca este si izolat, este putin probabil ca temperatura sa scada sub 12-14C. De ce: 1. caldura vecinilor 2. tevile neizolate ce traverseaza apartamentul. Am o camera mica neizolata traversata de tevi neizolate si acum cand scriu sunt -12C si in camera respectiva am 16-17C, cu caloriferul inchis. Deci oricum circuitul va fi inchis. Ar trebui stabilit un prag de minim 16-18C, si ar aparea probleme la aerisire (vezi mai sus)
- romanii sunt inventivi si daca vor neaparat pot pacali termostatul. Este suficienta o mica surse de caldura chiar langa termostat (un mic bec incadescent sau halogen);
- fara legatura cu echilibrul hidraulic, la cei cu centrala proprie ce le faci?
Intr-adevar transferul termic exista in mod normal intre apartamente, oricat ar nega unii asta. Si este la fel de adevarat ca transferul de caldura are loc de la cald la rece. Acum cel cald poate fi la fel de bine un apartament cu centrala sau un apartament racordat la incalzirea centralizata.
Din cate am aflat, germanii, oameni practici cu simt tehnic innascut au rezolvat foarte simplu aceasta problema atat de imbarligat abordata de autoritatile noastre a repartititiei costurilor cu caldura. Intr-un condominiu 50% din caldura masurata pentru intreg imobilul este alocat direct partilor comune incluzand si transferul intre apartamente, pe baza de cota indiviza (poate cu ceva factori de corectie), iar 50% sunt alocate individual (ex pe baza de repartitoare). Astfel se rezolva echitabil toate situatiile posibile:
- daca careva pleaca o perioada sau are chef sa stea mai la racoare/sa faca economie si isi inchide caloriferele, tot plateste la cei 50% pentru ca oricum primeste caldura de la apartamentele adiacente ce vor consuma mai mult (factura pe bloc mai mare) ca sa compenseze o vecinatate mai rece, deci vecinii ce tin cald nu suporta singuri costurile;
- daca careva vrea mai cald deschide robinetii mai mult si plateste mai mult in baza partii de 50% atribuita individual. Totodata avand o temperatura mai mare in apartament, va incalzi vecii mai mult, si acestia vor plati mai putin individual, dar vor compensa prin plata la cei 50% comun din factura totala.
Iata asadar cat de simplu era de rezolvat aceasta problema a transferului termic intre apartamente.
Tin sa precizez insa cateva deosebiri intre sistemul german si cel roman:
- acolo un condominiu nu are surse mixte de asigurare a caldurii, este ori centralizata ori locala (ex centrala de bloc), nu amestecatura de la noi. Prin faptul ca am permis acest sistem dual modul de calcul de mai sus este inaplicabil, devenind extrem de complicat. Factura pe caldura intr-un bloc racordat la sistemul centralizat si in care exista si centrale este practic suma dintre factura RADET si factura pe gaz a celor cu centrala (din care se scade partea de gaz consumata cu producerea de apa calda - calculele dracului). De aici ar trebui facuta impartirea si apoi de vazut daca cei cu centrale mai au de dat sau de primit ceva. Plus ca fiecare centrala are randament propriu, apartamentele nu sunt izolate la fel etc, pretul gigacaloriei intre cele doua sisteme este diferit. Treaba se complica daca se trezeste vreunul ca el se incalzeste doar electric.Vad ca chiar in unele imobile noi dezvoltatorii au facut greseala sa doteze apartamentele cu centrale individuale, nu inteleg de ce nu au pus una centrala, isi scuteau cumparatorii de multe batai de cap viitoare.
- foarte multi sunt doar chiriasi la un proprietar, deci sunt mai putin capete ce se bat cap in cap la luarea deciziilor.
- in general germanii agreeaza o plaja de temperaturi mult mai joase decat noi. Pentru ei 20C in camera de zi este super, in dormitoare 17-18, in bai mai cald, 22-23C. Pentru ei este normal ca iarna sa puna o bluza mai groasa pe ei decat sa forjeze caloriferele si sa stea in maneca scurta. De ce: in primul rand din respect pentru banii lor, banul este cheltuit pentru nevoile adevarate. De ce multi dintre romani nu fac asa nu inteleg, mai ales ca pe vremea lui Ceasca au facut frigul si ar fi trebuit sa se obisnuiasca cu temperaturi mai joase. Poate trauma.
- bunul simt si respectul neconditionat al oamenilor pentru ordine, lege si semenii lor.
Cei cu centrale or sa ma injure, desi eu respect dorinta lor de a avea un confort mai bun si inteleg ca asta a fost singura solutie (si pe mine ma tenteaza), dar greseala majora a guvernantilor este lipsa de viziune pe termen lung permitand existenta acestui sistem mixt in blocurile din Romania (= decizii luate de capete politice/neluminate si nu de specialisti). Solutia ar fi fost foarte simpla, si trebuiau doar doua masuri aplicate:
- trebuia permisa o singura alternativa la debransare: centrala de bloc cu obligativitatea aderarii tuturor proprietarilor la acest sistem. Viata in comun in condominiu = incalzire cu acelasi sistem pentru a putea repartiza echitabil costurile. Solutia ar fi fost simpla, eficienta, ieftina si confortabila, mai ieftina si mai confortabila decat centralale de apartament. Si de aici ai fi pornit si alte actiuni ale oamenilor ce doresc in comun sa-si scada costurile comune: reabilitarea proprie si nu prin programe fantasmagorice de reabilitare etc
- Concomitent trebuia pus biciul pe regiile autonome sa devina eficiente, sa termine cu furturile, licitatiile trucate si salariile babane, sa investeasca in tehnica (ex. cogenerare) si modernizarea retelelor. Aceasta se rezolva prin privatizare sau trecere sub administrare privata, foratandu-i astfel se devina eficienti si sa intre in competitie cu celalalt sistem de asigurare a caldurii. Avantajul lor era posibilitatea utilizarii de surse multiple de producere a energiei termice, inclusiv a energiei reziduale ramase de la producerea electricitatii sau de surse naturale de energie (geotermala, vezi cazul Oradea).