avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizarea cote caldura pe scara contorizati si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizarea cote caldura pe scara contorizati si pausal

Subsemnatul sunt presedinte al Asociatiei de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea situatie in cazul repartizarii costurilor aferente incalzirii pe apartamente:
Asociatia cuprinde proprietarii din doua scari de bloc cu 10 etaje, pe fiecare etaj sunt doua apartamente de 4 camere si unul de 2 camere. Repartizarea costului incalzirii pe apartamente este facuta de catre SC contracost in baza contractelor individuale cu proprietarii. In luna octombrie 2011 un numar de 14 proprietari au notificat in scris cu confirmare societatea comerciala ca nu doresc prelungirea contractului depasit de termenul de valabilitate contractuala si au hotarat sa plateasca cotele de incalzire in conformitate cu Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propriatari, asa cum sunt ele prevazute la capitolul VI, art 47 si art 48, si au adus la cunostinta acest fapt presedintelui si administratorului.
La inceputul lunii ianuarie a.c., administratorul asociatiei a intrat in posesia calculelor efectuate de SC care a repartizat costuri si pentru proprietarii care au renuntat la serviciile firmei. Costurile repartizate acestora fiind mult mai mari decat cele ale celorlalti proprietari, chiar si de 6 ori mai mari. Exemplu ap. 52 (4 camere) are de plata cca 1000 lei (16,66%) din totalul de cca 6000 lei factura pe scara. Calculul pentru acelasi apartament comform Legii 230/2007, art 47 da rezultat 231 lei. Nu stiu sa ii explic acestuia de unde aceasta diferenta de 760 lei. La fel la scara 1, patru apartamente de 4 camere care au renuntat la repartitoare care au de plata sumele aproximative de 400, 600 si 800 lei si nu relativ egale in jurul sumei de 231 lei.
Administratorul asociatiei si eu personal am luat legatura cu angajati ai firmei si le-am cerut recalcularea cotelor de cost pentru incalzire insa acestia ne-au asigurat ca sunt calculate corect cu program informatic.
SC efectueaza calculul cotelor de incalzire in baza unei norme tehnice aprobate de Ordinul 343 din 13 iulie 2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum. Am constatat ca Adunarea generala a proprietarilor nu are temei legal sa oblige un proprietar oarecare sa isi monteze repartitoare sau sa renunte la ele, dimpotriva acest fapt este interzis prin art.29 al Legii 230/2007. Nu cunosc nici un act normativ prin care Asociatia de proprietari sau SC poate limita dreptul unui proprietar de a alege si a-l constrange pentru plata cotelor aferente incalzirii proprietatii exclusive la una din cele trei metode (proportional cu suprafata utila a proprietatii individuale, proportional cu suprafata echivalent termica sau pe baza repartitoarelor de cost) consacrate de acte normative.
Am convocat de urgenta o sedinta la solicitarea administratorului si a unor membrii ai asociatiei pentru a analiza situatia prezentata si eventual a lua unele masuri. Proprietarii nemultumiti de cota disproportionata pentru caldura si-au declarat intentia de a actiona in instanta Asociatia de proprietari si de a face reclamatii la ANPC, primarie, sa.
Am consultat un avocat despre o eventuala actiune in instanta. Acesta a invocat principiul „legii mai favorabile” si dreptul persoanei de a-si exercita vointa si a alege pentru sine legea mai favorabila. In baza aceluiasi drept, in anul 2006, proprietarii au ales sa incheie contracte cu SC, iar in anul 2011, unii proprietari liber de contract au ales Legea 230/2007 in locul Ordinului 343 din 13 iulie 2010. In cele doua acte normative nu exista nici o prevedere care sa care sa oblige pe toti proprietarii condomeniului la aceeasi metoda de calcul, iar Ordinului 343 se refera chiar in preambul la aplicabilitatea sa ,,in cazul folosirii sistemelor de repartizare”. SC a calculat costul incalzirii pentru proprietarii care au optat pentru calculul proportional cu suprafata fara a fi mandatata de acestia si in plus ca si cum acestia ar avea montate repartitoare de cost. Avand in vedere considerentele de ordin legal aratate de avocat e usor de anticipat rezultatul unui eventual proces in instanta.
Impreuna cu proprietarii care au de plata sume mari am analizat desfasuratorul pe apartamente, acestia facand urmatoarele observatii:
1. un dezechilibru major intre sumele de plata cuvenite pentru apartamentele cu repartitoare si cele considerate fara repartitoare, pana la de sapte ori mai mari, fapt despre care contravine art.2, lit. a si c, al Normei, deoarece daca consideram cazul unui apartament de 4 camere care are de plata cca 200 lei si a avut o temperatura interioara de cca 20 grade nu putem spune spune despre un apartament identic care are de plata cca 800 lei ca a beneficiat de o temperatura de 4 ori mai mare sau de 7 ori mai mare daca luam cazul extrem al apartamentului 52. Apartamentele 52 si 60 platesc impreuna peste 26% din totalul facturii.
2. la apartamentele considerate fara repartitoare sunt alocate un numar foarte mare de unitati fara a fi precizat de unde provin, acest fapt fiind contrar art.2, lit.f al normei
3. consumul comun calculat pentru cele doua scari e diferit atat ca valoare cat si ca procent cu toate ca scarile sunt identice
Eu, in calitate de presedinte trebuie sa respect interesele tuturor proprietarilor si doresc sa previn o actiune in instanta in care asociatia nu are sanse de castig, motiv pentru care am reusit in urma discutiilor cu proprietarii necontorizati, sa ii conving sa isi manifeste disponibilitatea de a plati sume egale intre ei si mai mari cu un procent ce urmeaza a fi stabilit ulterior fata de cea mai mare suma cuvenita pentru un apartament contorizat din condomeniu, in plus chiar sa incheie contracte individuale pe o perioada determinata cu SC si sa plateasca costul defalcarii.
Dupa cum observati eu am de ales intre doua situatii:
1. emit o decizie conform art.30 din Legea 230/2007, prin care impun administratorului angajat de asociatia de proprietari sa calculeze costul incalzirii pentru proprietarii fara repartitoare asa cum si-au manifestat ei dreptul de a alege legea mai favorabila, suma acestora fiind extrasa din valoarea facturii RADET iar diferenta urmand a fi comunicata catre SC pentru calculul rapartitiei la apartamentele contorizate
2. proprietarii necontorizati sa incheie contracte cu SC in care sa fie mentionat, la toti in mod egal, procentul de majorare al numarului de unitati atribuit din oficiu pentru apartamentele necontorizate fata de cel mai mare numar de unitati inregistrat pentru un apartament din condomeniu.
In ambele cazuri Asociatia de proprietari poate accepta de la SC calculele doar pentru proprietatii care a mandatat-o prin contract.
Eu doresc sa previn situatii neplacute in cadrul asociatiei, sa evit o actiune in instanta,motiv pentru care va rog sa ma ajutati indicandu-mi cu trimitere la articole din acte normative (pentru a le putea prezenta eu la randul meu membrilor asociatiei) daca cele doua metode de calcul se pot aplica simultan in acelasi condomeniu sau nu in functie de alegerea fiecarui proprietar, respectiv daca proprietarii care au optat pentru plata proportionala cu suprafata utila a proprietatii individuale pot fi obligati sa plateasca conform calculelor efectuate de SC.
Multumesc anticipat.

Oricare utilizator caruia va adresati dv, pomenindu-i de regulatoarele de presiune, se va putea interesa la administrator daca acestea exista si va afla.
Va risipiti energia in argumentatie falsa, adesea fara legatura cu realitatea,
Da, sigur=D>
Comitetul european de standardizare care a elaborat standardul european EN 834/1994, preluat integral de Standardul romanesc SR EN 834/2002, reglementarile tehnice elaborate de institutele de cercetare in constructii din Romania, studiile facute de cei mai mari specialisti din Romania in instalatii si energetica, toate au o argumentatie falsa, fara legatura cu realitatea.:rofl:
Noroc cu dvs, care stiti mai bine decat toti specialistii din lume cauzele erorilor. Poate ii luminati si pe acesti specialisti cum sta treaba.
Ironia nu are rost.
Atata timp cat exista obligativitatea contorizarii cu repartitoare in legea 325/2006, atata timp cat aceste repartitoare au o marca internationala, ceea ce presupune ca sunt folosite si in alte tari pe baza unui soft de calcul a repartizarii unei facturi in cadrul unui condominiu dotat cu tot ce trebuie, atata timp cat exista o norma de repartizare a acestor consumuri, e corect sa spunem oamenilor cum functioneaza acest program de repartizare, nu sa le umplem capul cu informatii nefolositoare care nu-i incalzesc cu nimic si nici nu le rezolva problemele pe care le au cu oamenii implicati in aceasta repartizare, ma refer la firmele de calcul, la administratori, la vecinii lor in ultima instanta.
@elga50

- ati scris "Noi platim numai caldura care ne intra si de care ne folosim pentru ca in calculul Gcal intra si un delta t (diferenta intre temperatura initiala si cea finala)"
- perfect adevarat, am verificat cu atentie in subsol, sunt montate sonde de temperatura pe tur si retur, multumesc pentru indrumare

@selenus

- foarte precis si la obiect postul dvs. cu o singura contrazicere la "si asta nu din vina legii privind modul de calcul si a celor care au facut-o ci din vina noastra a locatarilor, mai precis a celor fara bun simt ce isi inchid repartitoarele si se incalzesc cu aragazul, gazul fiind la pausal" si anume ca norma tehnica trebuia sa prevada astfel de cazuri, eventual robinetii termostati sa nu aiba pozitia 0 si sa plece de la 1 ca sa nu se produca dezechilibrul hidraulic, bine aratat de Darida. Vecinii de la etajul 10 isi scot aerul din calorifere la 2-3 zile si aerisesc coloanele la etajul 11 cam o data pe saptamana, si asta pentru ca stresati de economie ne jucam zilnic la robineti iar circuitul apei prin calorifere reincepe uneori anevoios sau poate chiar partial. Si in plus norma tehnica nu tine seama ca apartamentele mai putin incalzite sunt adiacente celor mai bine incalzite si de la care isi i-au caldura! Exemplu cu vecina plecata pe timpul iernii, zero la unitati, zero la tevi pentru ca le are izolate, plateste doar comun (tevi subsol si et.11 tehnic). Eu sunt de acord sa existe o diferentiere la plata caldurii dar nu diferente de peste 850 lei la acelasi tip de apartament, cazul din blocul meu!

Laurentiu22 a scris:

norma tehnica trebuia sa prevada astfel de cazuri, eventual robinetii termostati sa nu aiba pozitia 0 si sa plece de la 1 ca sa nu se produca dezechilibrul hidraulic, bine aratat de Darida.



M-am gandit si eu la solutia asta, dar nu musai pentru evitarea dezechilibrului hidraulic ci pentru a obliga pe toata lumea sa tina in apartament o temperatura minima pentru a nu-si afecta vecinii, dar e dificil de aplicat din mai multe motive:

- caloriferele sunt langa fereastra si in cazul asta neputand inchide complet caloriferele cand aerisesti arunci caldura pe fereastra, bineinteles repartitorul inregistrand. Daca tot am pornit-o pe partea tehnica, poate solutia ar fi fost aplicabila daca capul termostatat ce comanda robinetul ar fi fost separat (eventual wireless) si amplasat fix, sub sigiliu, intr-o zona din camera departe de influenta ferestrei, si setat pe o temperatura minima mai scazuta decat ce se produce la aerisire (ex 14C). Adica sa nu permita inchiderea robinetului daca in camera sunt sub 14C.
- pozitia 1 este la mine in jur de 10C, temperatura stabilita este prea joasa. Dupa cum bine stiti capul termostatic comanda deschiderea robinetului daca temperatura scade sub cea setata. Intr-un apartament de bloc, mai ales daca este si izolat, este putin probabil ca temperatura sa scada sub 12-14C. De ce: 1. caldura vecinilor 2. tevile neizolate ce traverseaza apartamentul. Am o camera mica neizolata traversata de tevi neizolate si acum cand scriu sunt -12C si in camera respectiva am 16-17C, cu caloriferul inchis. Deci oricum circuitul va fi inchis. Ar trebui stabilit un prag de minim 16-18C, si ar aparea probleme la aerisire (vezi mai sus)
- romanii sunt inventivi si daca vor neaparat pot pacali termostatul. Este suficienta o mica surse de caldura chiar langa termostat (un mic bec incadescent sau halogen);
- fara legatura cu echilibrul hidraulic, la cei cu centrala proprie ce le faci?


Intr-adevar transferul termic exista in mod normal intre apartamente, oricat ar nega unii asta. Si este la fel de adevarat ca transferul de caldura are loc de la cald la rece. Acum cel cald poate fi la fel de bine un apartament cu centrala sau un apartament racordat la incalzirea centralizata.

Din cate am aflat, germanii, oameni practici cu simt tehnic innascut au rezolvat foarte simplu aceasta problema atat de imbarligat abordata de autoritatile noastre a repartititiei costurilor cu caldura. Intr-un condominiu 50% din caldura masurata pentru intreg imobilul este alocat direct partilor comune incluzand si transferul intre apartamente, pe baza de cota indiviza (poate cu ceva factori de corectie), iar 50% sunt alocate individual (ex pe baza de repartitoare). Astfel se rezolva echitabil toate situatiile posibile:
- daca careva pleaca o perioada sau are chef sa stea mai la racoare/sa faca economie si isi inchide caloriferele, tot plateste la cei 50% pentru ca oricum primeste caldura de la apartamentele adiacente ce vor consuma mai mult (factura pe bloc mai mare) ca sa compenseze o vecinatate mai rece, deci vecinii ce tin cald nu suporta singuri costurile;
- daca careva vrea mai cald deschide robinetii mai mult si plateste mai mult in baza partii de 50% atribuita individual. Totodata avand o temperatura mai mare in apartament, va incalzi vecii mai mult, si acestia vor plati mai putin individual, dar vor compensa prin plata la cei 50% comun din factura totala.
Iata asadar cat de simplu era de rezolvat aceasta problema a transferului termic intre apartamente.

Tin sa precizez insa cateva deosebiri intre sistemul german si cel roman:
- acolo un condominiu nu are surse mixte de asigurare a caldurii, este ori centralizata ori locala (ex centrala de bloc), nu amestecatura de la noi. Prin faptul ca am permis acest sistem dual modul de calcul de mai sus este inaplicabil, devenind extrem de complicat. Factura pe caldura intr-un bloc racordat la sistemul centralizat si in care exista si centrale este practic suma dintre factura RADET si factura pe gaz a celor cu centrala (din care se scade partea de gaz consumata cu producerea de apa calda - calculele dracului). De aici ar trebui facuta impartirea si apoi de vazut daca cei cu centrale mai au de dat sau de primit ceva. Plus ca fiecare centrala are randament propriu, apartamentele nu sunt izolate la fel etc, pretul gigacaloriei intre cele doua sisteme este diferit. Treaba se complica daca se trezeste vreunul ca el se incalzeste doar electric.Vad ca chiar in unele imobile noi dezvoltatorii au facut greseala sa doteze apartamentele cu centrale individuale, nu inteleg de ce nu au pus una centrala, isi scuteau cumparatorii de multe batai de cap viitoare.
- foarte multi sunt doar chiriasi la un proprietar, deci sunt mai putin capete ce se bat cap in cap la luarea deciziilor.
- in general germanii agreeaza o plaja de temperaturi mult mai joase decat noi. Pentru ei 20C in camera de zi este super, in dormitoare 17-18, in bai mai cald, 22-23C. Pentru ei este normal ca iarna sa puna o bluza mai groasa pe ei decat sa forjeze caloriferele si sa stea in maneca scurta. De ce: in primul rand din respect pentru banii lor, banul este cheltuit pentru nevoile adevarate. De ce multi dintre romani nu fac asa nu inteleg, mai ales ca pe vremea lui Ceasca au facut frigul si ar fi trebuit sa se obisnuiasca cu temperaturi mai joase. Poate trauma.
- bunul simt si respectul neconditionat al oamenilor pentru ordine, lege si semenii lor.

Cei cu centrale or sa ma injure, desi eu respect dorinta lor de a avea un confort mai bun si inteleg ca asta a fost singura solutie (si pe mine ma tenteaza), dar greseala majora a guvernantilor este lipsa de viziune pe termen lung permitand existenta acestui sistem mixt in blocurile din Romania (= decizii luate de capete politice/neluminate si nu de specialisti). Solutia ar fi fost foarte simpla, si trebuiau doar doua masuri aplicate:
- trebuia permisa o singura alternativa la debransare: centrala de bloc cu obligativitatea aderarii tuturor proprietarilor la acest sistem. Viata in comun in condominiu = incalzire cu acelasi sistem pentru a putea repartiza echitabil costurile. Solutia ar fi fost simpla, eficienta, ieftina si confortabila, mai ieftina si mai confortabila decat centralale de apartament. Si de aici ai fi pornit si alte actiuni ale oamenilor ce doresc in comun sa-si scada costurile comune: reabilitarea proprie si nu prin programe fantasmagorice de reabilitare etc
- Concomitent trebuia pus biciul pe regiile autonome sa devina eficiente, sa termine cu furturile, licitatiile trucate si salariile babane, sa investeasca in tehnica (ex. cogenerare) si modernizarea retelelor. Aceasta se rezolva prin privatizare sau trecere sub administrare privata, foratandu-i astfel se devina eficienti si sa intre in competitie cu celalalt sistem de asigurare a caldurii. Avantajul lor era posibilitatea utilizarii de surse multiple de producere a energiei termice, inclusiv a energiei reziduale ramase de la producerea electricitatii sau de surse naturale de energie (geotermala, vezi cazul Oradea).

Alte discuții în legătură

Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare DEXX DEXX Buna ziua, Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)