avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizarea cote caldura pe scara contorizati si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizarea cote caldura pe scara contorizati si pausal

Subsemnatul sunt presedinte al Asociatiei de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea situatie in cazul repartizarii costurilor aferente incalzirii pe apartamente:
Asociatia cuprinde proprietarii din doua scari de bloc cu 10 etaje, pe fiecare etaj sunt doua apartamente de 4 camere si unul de 2 camere. Repartizarea costului incalzirii pe apartamente este facuta de catre SC contracost in baza contractelor individuale cu proprietarii. In luna octombrie 2011 un numar de 14 proprietari au notificat in scris cu confirmare societatea comerciala ca nu doresc prelungirea contractului depasit de termenul de valabilitate contractuala si au hotarat sa plateasca cotele de incalzire in conformitate cu Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propriatari, asa cum sunt ele prevazute la capitolul VI, art 47 si art 48, si au adus la cunostinta acest fapt presedintelui si administratorului.
La inceputul lunii ianuarie a.c., administratorul asociatiei a intrat in posesia calculelor efectuate de SC care a repartizat costuri si pentru proprietarii care au renuntat la serviciile firmei. Costurile repartizate acestora fiind mult mai mari decat cele ale celorlalti proprietari, chiar si de 6 ori mai mari. Exemplu ap. 52 (4 camere) are de plata cca 1000 lei (16,66%) din totalul de cca 6000 lei factura pe scara. Calculul pentru acelasi apartament comform Legii 230/2007, art 47 da rezultat 231 lei. Nu stiu sa ii explic acestuia de unde aceasta diferenta de 760 lei. La fel la scara 1, patru apartamente de 4 camere care au renuntat la repartitoare care au de plata sumele aproximative de 400, 600 si 800 lei si nu relativ egale in jurul sumei de 231 lei.
Administratorul asociatiei si eu personal am luat legatura cu angajati ai firmei si le-am cerut recalcularea cotelor de cost pentru incalzire insa acestia ne-au asigurat ca sunt calculate corect cu program informatic.
SC efectueaza calculul cotelor de incalzire in baza unei norme tehnice aprobate de Ordinul 343 din 13 iulie 2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum. Am constatat ca Adunarea generala a proprietarilor nu are temei legal sa oblige un proprietar oarecare sa isi monteze repartitoare sau sa renunte la ele, dimpotriva acest fapt este interzis prin art.29 al Legii 230/2007. Nu cunosc nici un act normativ prin care Asociatia de proprietari sau SC poate limita dreptul unui proprietar de a alege si a-l constrange pentru plata cotelor aferente incalzirii proprietatii exclusive la una din cele trei metode (proportional cu suprafata utila a proprietatii individuale, proportional cu suprafata echivalent termica sau pe baza repartitoarelor de cost) consacrate de acte normative.
Am convocat de urgenta o sedinta la solicitarea administratorului si a unor membrii ai asociatiei pentru a analiza situatia prezentata si eventual a lua unele masuri. Proprietarii nemultumiti de cota disproportionata pentru caldura si-au declarat intentia de a actiona in instanta Asociatia de proprietari si de a face reclamatii la ANPC, primarie, sa.
Am consultat un avocat despre o eventuala actiune in instanta. Acesta a invocat principiul „legii mai favorabile” si dreptul persoanei de a-si exercita vointa si a alege pentru sine legea mai favorabila. In baza aceluiasi drept, in anul 2006, proprietarii au ales sa incheie contracte cu SC, iar in anul 2011, unii proprietari liber de contract au ales Legea 230/2007 in locul Ordinului 343 din 13 iulie 2010. In cele doua acte normative nu exista nici o prevedere care sa care sa oblige pe toti proprietarii condomeniului la aceeasi metoda de calcul, iar Ordinului 343 se refera chiar in preambul la aplicabilitatea sa ,,in cazul folosirii sistemelor de repartizare”. SC a calculat costul incalzirii pentru proprietarii care au optat pentru calculul proportional cu suprafata fara a fi mandatata de acestia si in plus ca si cum acestia ar avea montate repartitoare de cost. Avand in vedere considerentele de ordin legal aratate de avocat e usor de anticipat rezultatul unui eventual proces in instanta.
Impreuna cu proprietarii care au de plata sume mari am analizat desfasuratorul pe apartamente, acestia facand urmatoarele observatii:
1. un dezechilibru major intre sumele de plata cuvenite pentru apartamentele cu repartitoare si cele considerate fara repartitoare, pana la de sapte ori mai mari, fapt despre care contravine art.2, lit. a si c, al Normei, deoarece daca consideram cazul unui apartament de 4 camere care are de plata cca 200 lei si a avut o temperatura interioara de cca 20 grade nu putem spune spune despre un apartament identic care are de plata cca 800 lei ca a beneficiat de o temperatura de 4 ori mai mare sau de 7 ori mai mare daca luam cazul extrem al apartamentului 52. Apartamentele 52 si 60 platesc impreuna peste 26% din totalul facturii.
2. la apartamentele considerate fara repartitoare sunt alocate un numar foarte mare de unitati fara a fi precizat de unde provin, acest fapt fiind contrar art.2, lit.f al normei
3. consumul comun calculat pentru cele doua scari e diferit atat ca valoare cat si ca procent cu toate ca scarile sunt identice
Eu, in calitate de presedinte trebuie sa respect interesele tuturor proprietarilor si doresc sa previn o actiune in instanta in care asociatia nu are sanse de castig, motiv pentru care am reusit in urma discutiilor cu proprietarii necontorizati, sa ii conving sa isi manifeste disponibilitatea de a plati sume egale intre ei si mai mari cu un procent ce urmeaza a fi stabilit ulterior fata de cea mai mare suma cuvenita pentru un apartament contorizat din condomeniu, in plus chiar sa incheie contracte individuale pe o perioada determinata cu SC si sa plateasca costul defalcarii.
Dupa cum observati eu am de ales intre doua situatii:
1. emit o decizie conform art.30 din Legea 230/2007, prin care impun administratorului angajat de asociatia de proprietari sa calculeze costul incalzirii pentru proprietarii fara repartitoare asa cum si-au manifestat ei dreptul de a alege legea mai favorabila, suma acestora fiind extrasa din valoarea facturii RADET iar diferenta urmand a fi comunicata catre SC pentru calculul rapartitiei la apartamentele contorizate
2. proprietarii necontorizati sa incheie contracte cu SC in care sa fie mentionat, la toti in mod egal, procentul de majorare al numarului de unitati atribuit din oficiu pentru apartamentele necontorizate fata de cel mai mare numar de unitati inregistrat pentru un apartament din condomeniu.
In ambele cazuri Asociatia de proprietari poate accepta de la SC calculele doar pentru proprietatii care a mandatat-o prin contract.
Eu doresc sa previn situatii neplacute in cadrul asociatiei, sa evit o actiune in instanta,motiv pentru care va rog sa ma ajutati indicandu-mi cu trimitere la articole din acte normative (pentru a le putea prezenta eu la randul meu membrilor asociatiei) daca cele doua metode de calcul se pot aplica simultan in acelasi condomeniu sau nu in functie de alegerea fiecarui proprietar, respectiv daca proprietarii care au optat pentru plata proportionala cu suprafata utila a proprietatii individuale pot fi obligati sa plateasca conform calculelor efectuate de SC.
Multumesc anticipat.

@elga50

Daca imi explicati cu argumente logice si tehnice le voi accepta, indiferent daca imi sunt favorabile sau nu.
Ceeace nu accept sunt simplele afirmatii, de genul: nu ai dreptate ca asa gandesc eu.
Procesul meu dureaza din 2006 pentru ca asociatia si firma... refuza sa arate calculele.
Eu stiu ca un om cinstit, atunci cand ii spui ca a gresit la calcul pune mana pe creion si pe hartie si iti arata cum a facut ca sa poti verifica.
Nu credeti ca ar fi aratat imediat calculele daca erau corecte?
Mai mult, nu m-au dat in judecata desi aveau dreptul fiindca in momentul in care am deschis procesul trecusera noua luni de cand nu mai plateam.
Daca imi dati o adresa de mail va trimit o copie dupa sentinta pronuntata impotriva mea sa imi spuneti ce credeti despre justiifcarea ei legala.
Ce cred eu nu se poate posta pe forum, ca nu suntem la usa cortului.

@laurentiu22

Nu va bazati prea mult pe programul lor. Se pot face modificari sau se fac calculele in Excel, sa zicem, si vi se spune ca au folosit programul autorizat.

Altfel cum s-ar putea explica, in cazul meu, modificarea coeficientului pentru apartamente fara repartitoare din 1,1 in 1,2 exact cu o luna inainte de a-mi intra in calcul si mie repartitoarele, modificare care se vede in tabel dar pe care firma... nu vrea sa o recunoasca si, cu atat mai putin, sa o explice, desi stie de ea.

Insistati la firma sa va arate calculele complete. Uitati-va in special la factorii de scala din perioada cand apartamentele cu probleme aveau repartitoare si la procesele verbale de inventariere a caloriferelor. In felul acesta va puteti da seama de dimensiunea caloriferelor din apartamentele respective, comparativ cu celelalte apartamente.
Dupa mine ar fi fost normal ca apartamentele necontorizate sa aiba un consum asemanator.
Dar dv. cum ati constatat aceasta crestere de la 10% la 20%? Ati avut la dispozitie toate fisele apartamentelor de pe scara?
Mie daca mi-ar fi contestat un calcul, "as muri" cu omul respectiv acolo pe loc pana nu l-as lamuri. Mi s-au intamplat adesea asemenea incidente si nu m-am lasat pana nu i-am lamurit.
Nu stiu ce v-au arat ei sau nu v-au aratat, dar pare incredibil ca de atatia ani nu ati reusit sa va intelegeti si sa cadeti de acord cine a gresit.

In legatura cu "smechereala" programelor de calcul, firma nu are absolut niciun interes sa schimbe algoritmul de calcul pentru ca pur si simplu s-ar complica inutil, nu ar avea niciun beneficiu si orice om intreg la minte isi simplifica existenta, nu si-o complica, plus ca acest algoritm este aprobat de ANRSC, abaterile ar atrage ridicarea autorizatiei. Firma castiga de pe urma comisionului de calcul, nicidecum din marimea facturii la caldura sau alt criteriu legat de repartizarea caldurii intre apartamente.
Faptul ca se poate interveni in Excel, da se poate, se poate interveni in orice program, dar un operator de date nu face asta.
La proces firma a depus un tabel cu sumele calculate pentru apartamentul meu.
Pentru cele trei luni in care nu am avut repartitoare au precizat si apartamentul de comparatie, mai putin in ianuarie 2006.
Acest lucru mi-a atras atentia si am veriifcat calculele.
Pentru control am folosit fisele de intretinere depuse de asociatie, unde aveam toate sumele platite de vecinii mei.
Mai mult, cand am cerut la interogatoriu explicatii cu lipsa datelor privind apartamentul de comparatie in ianuarie 2006 mi s-a raspuns ca nu le furnizeaza programul valoarea respectiva ceeace este o minciuna evidenta. Adica pe doua luni in urma se poate iar pe luna ianuarie nu.
Nu vorbesc ca tot tabelul era plin de greseli ceeace m-a facut sa gandesc ca e scris manual in Excel, nu un raport oferit de programul autorizat.
Daca vreti sa vedeti cum arata vi-l pot scana.

Aveti dreptate ca firma nu castiga daca masluieste calculele dar angajatul necinstit da. Ca firma poate da faliment din cauza asta nu ii pasa, ca doar nu e firma lui.

Dumneavoastra spuneati pe un alt post ca "muriti" cu omul ca sa va dovediti corectitudinea calculelor. Atat asociatia cat si firma mi-au refuzat accesul la calcule fiindca au vazut ca nu pot fi prostit. Sunt sigur ca daca erau corecte le aduceau ei la tribunal ca sa castige repede si apoi ma dadeau in judecata ca sa platesc.
Deoarece nu cred ca suntem offtopic, pentru ca am o experienta de vreo 37 de ani de lucru in baze de date mai mult sau mai putin importante, sub diferite softuri, pot sa fac urmatorul comentariu in legatura cu posibilitatile si atitudinea unui lucrator si a firmei in ansamblu. Sigur, este o parere personala!

Este posibil ca un lucrator sa fi fost mituit de administrator sa "greseasca" in calcule. Dar eu inteleg ca ar fi avut o ratiune sa "greseasca" in minus pentru cineva, nu in plus. Adica, ma duc eu la firma, ii dau o ciocolata fetii aleia care opereaza datele si-i zic sa-mi puna mie mai putin, ca deh, eu impart placinta, dar n-as intelege de ce sa ma duc sa-i spun fetii sa ii puna mai mult proprietarului X? Asta imi depaseste logica mea.

Sa zicem ca o fac si pe-asta, impotriva logicii, dar vine cetateanul X la mine, patron al firmei sau seful compartimentului de calcul si-mi reclama suma prea mare. Eu, ca sef, verific si daca pana la urma nu-mi bag lucratorul in belea, va promit si ma tin de promisiune si luna urmatoare reglam socotelile.

Dar chiar daca nu as face asta, mergand si mai mult impotriva logicii, ce rost are sa fiu chemat atata amar de timp sa dau cu subsemnatul pentru niste amarate de unitati echivalente puse in plus cuiva din greseala? Aici se opreste parcursul meu.
Va spun sincer ca nu inteleg cerbicia cu care cineva care ar fi gresit sa persiste atat de mult in greseala, comparand eforturile de a indrepta o situatie cu efortul de a fi chemat atatia ani la "interogatoriu". Adica chiar nu ar merita asemenea efort, daca ai o baza de date si un soft la dispozitie.
N-as zice ca angajatului nu-i pasa daca firma da faliment, ba dimpotriva, locurile de munca nu se gasesc prin toti pomii agatate, gata sa le culegem, iar un loc de munca la operare in baza de date e chiar un loc de munca bunicel din toate punctele de vedere.

Chiar nu inteleg. Cine sa fie pornit atat de tare pe dv. incat sa isi mentina cu incapatanare o eroare, chiar si intentionata la un moment dat?
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
elga50, moderator
@elga50

Daca se trece mai mult la un propietar se poate trece mai putin la altul.
Un alt exemplu de ilegalitate facuta de firma: in contractul incheiat cu asociatia scrie ca partilor comune li se repartizeaza 30 % din factura.
La un moment dat, fara sa se intocmeasca un act aditional se modifica acest procent la 20 %, ca rezultat eu platesc cu cca 20 lei mai mult pe luna.

Cat priveste faptul ca cineva s-ar inversuna impotriva mea nu ma gandesc ca e vorba de mine personal dar din 19 propietari de la scara mea, unul e debransat, unul e plecat din tara dar mai sunt noua propietari care platesc 125 lei / iarna timp de cinci ierni adica o Gcal si ceva pentru incalzirea apartamentelor lor la care se adauga cam tot atat pentru partile comune.
Toate apartamentele au doua camere si suprafete foarte apropiate, cca 60 mp.

In aceste conditii e normal sa se incarce prin toate mijloacele pe ceilalti.

Cel mai ciudat caz este cel al propietarului apartamentului de sub mine care a platit o medie de 75 lei / iarna iar in momentul cand s-a inchis caldura pentru neplata si-a pus imediat centrala.
Chiar daca tin cont ca avea conducta de gaze trasa dinainte tot l-a costat operatia vreo 3000 lei.
Asta insemana consumul lui pe 40 de ani si omul are deja 55 de ani. Chiar crede ca o sa traiasca pana la 100 de ani ca sa isi recupereze investitia?
Stiu ca asta se numeste proces de intentie si nu se admite in justitie dar este clar ceva ciudat la mijloc.
Si nu este singurul care si-a pus centrala, dupa ce a avut un consum de doi bani.
Interesant este ca singurul propietar cu un consum ca cel facturat mie (omul a platit in cele cinci ierni 6000 lei) nu si-a pus centrala.

Cat priveste salariile de operator calculatoare, ca si mai toate salariile de la privati nu sunt cine stie ce, asa ca omul e usor de tentat, mai ales daca patronul locuieste in Constanta si nu prea are cum sa il controleze.

Alte discuții în legătură

Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare DEXX DEXX Buna ziua, Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)