avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizarea cote caldura pe scara contorizati si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizarea cote caldura pe scara contorizati si pausal

Subsemnatul sunt presedinte al Asociatiei de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea situatie in cazul repartizarii costurilor aferente incalzirii pe apartamente:
Asociatia cuprinde proprietarii din doua scari de bloc cu 10 etaje, pe fiecare etaj sunt doua apartamente de 4 camere si unul de 2 camere. Repartizarea costului incalzirii pe apartamente este facuta de catre SC contracost in baza contractelor individuale cu proprietarii. In luna octombrie 2011 un numar de 14 proprietari au notificat in scris cu confirmare societatea comerciala ca nu doresc prelungirea contractului depasit de termenul de valabilitate contractuala si au hotarat sa plateasca cotele de incalzire in conformitate cu Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propriatari, asa cum sunt ele prevazute la capitolul VI, art 47 si art 48, si au adus la cunostinta acest fapt presedintelui si administratorului.
La inceputul lunii ianuarie a.c., administratorul asociatiei a intrat in posesia calculelor efectuate de SC care a repartizat costuri si pentru proprietarii care au renuntat la serviciile firmei. Costurile repartizate acestora fiind mult mai mari decat cele ale celorlalti proprietari, chiar si de 6 ori mai mari. Exemplu ap. 52 (4 camere) are de plata cca 1000 lei (16,66%) din totalul de cca 6000 lei factura pe scara. Calculul pentru acelasi apartament comform Legii 230/2007, art 47 da rezultat 231 lei. Nu stiu sa ii explic acestuia de unde aceasta diferenta de 760 lei. La fel la scara 1, patru apartamente de 4 camere care au renuntat la repartitoare care au de plata sumele aproximative de 400, 600 si 800 lei si nu relativ egale in jurul sumei de 231 lei.
Administratorul asociatiei si eu personal am luat legatura cu angajati ai firmei si le-am cerut recalcularea cotelor de cost pentru incalzire insa acestia ne-au asigurat ca sunt calculate corect cu program informatic.
SC efectueaza calculul cotelor de incalzire in baza unei norme tehnice aprobate de Ordinul 343 din 13 iulie 2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum. Am constatat ca Adunarea generala a proprietarilor nu are temei legal sa oblige un proprietar oarecare sa isi monteze repartitoare sau sa renunte la ele, dimpotriva acest fapt este interzis prin art.29 al Legii 230/2007. Nu cunosc nici un act normativ prin care Asociatia de proprietari sau SC poate limita dreptul unui proprietar de a alege si a-l constrange pentru plata cotelor aferente incalzirii proprietatii exclusive la una din cele trei metode (proportional cu suprafata utila a proprietatii individuale, proportional cu suprafata echivalent termica sau pe baza repartitoarelor de cost) consacrate de acte normative.
Am convocat de urgenta o sedinta la solicitarea administratorului si a unor membrii ai asociatiei pentru a analiza situatia prezentata si eventual a lua unele masuri. Proprietarii nemultumiti de cota disproportionata pentru caldura si-au declarat intentia de a actiona in instanta Asociatia de proprietari si de a face reclamatii la ANPC, primarie, sa.
Am consultat un avocat despre o eventuala actiune in instanta. Acesta a invocat principiul „legii mai favorabile” si dreptul persoanei de a-si exercita vointa si a alege pentru sine legea mai favorabila. In baza aceluiasi drept, in anul 2006, proprietarii au ales sa incheie contracte cu SC, iar in anul 2011, unii proprietari liber de contract au ales Legea 230/2007 in locul Ordinului 343 din 13 iulie 2010. In cele doua acte normative nu exista nici o prevedere care sa care sa oblige pe toti proprietarii condomeniului la aceeasi metoda de calcul, iar Ordinului 343 se refera chiar in preambul la aplicabilitatea sa ,,in cazul folosirii sistemelor de repartizare”. SC a calculat costul incalzirii pentru proprietarii care au optat pentru calculul proportional cu suprafata fara a fi mandatata de acestia si in plus ca si cum acestia ar avea montate repartitoare de cost. Avand in vedere considerentele de ordin legal aratate de avocat e usor de anticipat rezultatul unui eventual proces in instanta.
Impreuna cu proprietarii care au de plata sume mari am analizat desfasuratorul pe apartamente, acestia facand urmatoarele observatii:
1. un dezechilibru major intre sumele de plata cuvenite pentru apartamentele cu repartitoare si cele considerate fara repartitoare, pana la de sapte ori mai mari, fapt despre care contravine art.2, lit. a si c, al Normei, deoarece daca consideram cazul unui apartament de 4 camere care are de plata cca 200 lei si a avut o temperatura interioara de cca 20 grade nu putem spune spune despre un apartament identic care are de plata cca 800 lei ca a beneficiat de o temperatura de 4 ori mai mare sau de 7 ori mai mare daca luam cazul extrem al apartamentului 52. Apartamentele 52 si 60 platesc impreuna peste 26% din totalul facturii.
2. la apartamentele considerate fara repartitoare sunt alocate un numar foarte mare de unitati fara a fi precizat de unde provin, acest fapt fiind contrar art.2, lit.f al normei
3. consumul comun calculat pentru cele doua scari e diferit atat ca valoare cat si ca procent cu toate ca scarile sunt identice
Eu, in calitate de presedinte trebuie sa respect interesele tuturor proprietarilor si doresc sa previn o actiune in instanta in care asociatia nu are sanse de castig, motiv pentru care am reusit in urma discutiilor cu proprietarii necontorizati, sa ii conving sa isi manifeste disponibilitatea de a plati sume egale intre ei si mai mari cu un procent ce urmeaza a fi stabilit ulterior fata de cea mai mare suma cuvenita pentru un apartament contorizat din condomeniu, in plus chiar sa incheie contracte individuale pe o perioada determinata cu SC si sa plateasca costul defalcarii.
Dupa cum observati eu am de ales intre doua situatii:
1. emit o decizie conform art.30 din Legea 230/2007, prin care impun administratorului angajat de asociatia de proprietari sa calculeze costul incalzirii pentru proprietarii fara repartitoare asa cum si-au manifestat ei dreptul de a alege legea mai favorabila, suma acestora fiind extrasa din valoarea facturii RADET iar diferenta urmand a fi comunicata catre SC pentru calculul rapartitiei la apartamentele contorizate
2. proprietarii necontorizati sa incheie contracte cu SC in care sa fie mentionat, la toti in mod egal, procentul de majorare al numarului de unitati atribuit din oficiu pentru apartamentele necontorizate fata de cel mai mare numar de unitati inregistrat pentru un apartament din condomeniu.
In ambele cazuri Asociatia de proprietari poate accepta de la SC calculele doar pentru proprietatii care a mandatat-o prin contract.
Eu doresc sa previn situatii neplacute in cadrul asociatiei, sa evit o actiune in instanta,motiv pentru care va rog sa ma ajutati indicandu-mi cu trimitere la articole din acte normative (pentru a le putea prezenta eu la randul meu membrilor asociatiei) daca cele doua metode de calcul se pot aplica simultan in acelasi condomeniu sau nu in functie de alegerea fiecarui proprietar, respectiv daca proprietarii care au optat pentru plata proportionala cu suprafata utila a proprietatii individuale pot fi obligati sa plateasca conform calculelor efectuate de SC.
Multumesc anticipat.

@elga50 inca o data respect si va multumesc pentru raspuns

foarte corect si adevarat ce spuneti dar bazadu-va pe ipoteza
,,Ati fi avut 231 lei la pausal pe factura cu consum restrans.
Daca insa ati fi lasat TOTI caloriferele la maxim, cu masti, mobile si draperii in dreptul caloriferelor, factura ar fi fost mai mare, iar acel 231 lei ar fi fost cu siguranta si el mai mare.
Cand faceti aceste socoteli de comparatie, aveti in vedere si acest lucru!"
cu care eu nu sunt de acord pentru ca :
- piesa din cupru pe care este montat senzorul de temperatura al gigacalorimetrlui de la subsol (unicul loc pe unde intra agentul termic in sistemul format de tevi si calorifere) este echivalentul unei tevi de 1"3/4 (o sa masor ca sa fiu sigur ca nu gresesc) iar scara are 19 tururi si retururi, la etajul 10 acestea fiind de 0,5". aplic formula ariei cercului si obtin ca 3 este aria tevii adica de aproximativ 5 ori mai mica dacat 16 care este suma ariilor celor 19 tur-retur-ri, adica eu am argumentat ideea conform careia chiar daca toate caloriferele din condomeniu ar fi inchise apa calda circula nestingherita prin tururi si retururi, consumul indicat de gigacalorimetru fiind acelasi.

- as accepta (cu unele retineri) ca modul de aproximare al consumului pe baza temperaturii din locuinte inregistrat de repartitoare, prevazut de norma este bun daca gigacalorimetrul din subsol ar fi conectat si la returul general al scarii, pentru a face diferenta de temperatura intre tur si retur, si pe baza acestei diferente sa fie calculat consumul de gigacalorii. Eu gandesc ca in cazul actual cand radet factureaza caldura care intra in scara, iar noi inchidem caloriferele ii dam radetului inapoi o parte din caldura platita.


@ ati scris "Multi proprietari si-au montat calorifere mai performante, mai mari, mai multe, care, daca nu esti atent, pe langa confortul pe care ti-l ofera, iti prejudiciaza grav buzunarul"

- foarte adevarat dar total incorect pentru ca un calorifer mai mare, eventual din aluminiu, modern, eficient termic, nu consuma mai mult agent termic decat unul mai mic daca ambele sunt in acelasi sistem si se alimenteaza printr-o conducta de acceasi grosime. Putem spune despre el ca extrage caldura din agentul termic mai eficient!

- sunt perfect de acord ca e normal sa platim diferentiat in functie de consumul de agent termic, dar din pacate nu se pot instala contoare (ca cele de la chiveta) pe calorifere! si mai trebuie sa tinem cont si de anumite corectii (eu m-am gandit la suprafata peretilor exteriori raportati la suprafata peretilor interiori, aflati pe perimetrul apartamentului)

- un exemplu de comentat: apartament cu zero unitati si tevile izolate (exista la mine pe scara, proprietara plecata in America de 3 luni) plateste doar consumul comun (tevile de la subsol si etajul tehnic de la 11), probabil in apartament sunt 17-18 grade sau cate doriti. Nu ar fi normal daca nu plateste nimic la caldura pe partile individuale temperatura din apartamentul respectiv sa fie aceeasi ca intr-o casa la curte neincalzita?
Noi platim numai caldura care ne intra si de care ne folosim pentru ca in calculul Gcal intra si un delta t (diferenta intre temperatura initiala si cea finala)
Pentru o lamurire initiala si simpla puteti citi aici:
[ link extern ]

Calorifer eficient nu inseamna ca faci economie de agent termic (ca la frigider sau masina de spalat), ci o modalitate mai confortabila de a incalzi locuinta.
Dovada ca un calorifer nou este mai puternic o demonstreaza si factorul de conversie cu care se inmultesc unitatile date de repartitor, mai mare la caloriferul meu de otel - model nou, decat la vecina mea care are un calorifer de aceeasi lungime, dar model vechi. Deci la acelas numar de unitati de index ea va plati mai putin pentru ca puterea calorica a caloriferului ei este mai mica si se incalzeste practic mai putin.
Initiatorul topicului are dreptate sa fie indignat de acest mod de calcul prevazut de Ord 343 pentru cei fara repartitoare dintr-un bloc cu apartamente cu repartitoare. Prevederea ca cel fara repartitoare sa plateasca cu 10% mai mult decat consumul pentru un calorifer echivalent dintr-un alt apartament este putin (mai mult) abuziva. Ce se intampla in cazul in care in care cineva cu repartitoare intr-o luna foarte rece doreste sa fie cald in casa si lasa la maximum robinetul la un calorifer cu repartitor astfel incat caloriferul respectiv furnizeaza caldura la puterea lui maxima? Conform legii acela fara repartitoare va plati pentru o putere de 110% pentru caloriferul sau echivalent, fapt ce contravine legilor fizicii. Dar Ord 343 bate aici legile fizicii (sic).
Intrebare: ce se intampla in cazul in care cel fara repartitoare si-a schimbat caloriferele si in bloc nu exista calorifere la fel ca ale lui? Care vor fi caloriferele echivalente la care se aplica marirea de 10%?
Doamna Elga are dreptate: trebuie sa stim sa ne adaptam unei legi strambe. In cazul unui bloc cu repartitoare singura solutie corecta pentru toti este fie sa aiba toti repartitoare, fie sa renunte toti la repartitoare.
Eu personal sunt pro repartitoare, pe exemplul propriu, unde costurile cu caldura sunt rezonabile (ex 5 camere 110 mp decembrie 2011 280 lei caldura cu tot cu parti comune), e drept din aceasta suma mai mult de jumatate au fost costuri pe tevile neizolate ce traverseaza apartamentul (nu ma plang, aportul lor se vede in camerele unde nu dau drumul la calorifer si in bai) si partile comune- 60 lei. Si nu am facut frigul deloc, printr-un control riguros din robinetii termostatati si cu aportul tevilor, am mentinut o temperatura confortabila in toate camerele folosite si chiar cele nefolosite. Sunt sigur ca in lipsa repartitoarelor nu ar fi facut nimeni economie si factura globala fiind foarte mare si costurile pe apartament ar fi fost mult mai mari.
Desi sunt adeptul repartitoarelor, incep sa ajung la concluzia ca repartitoarele nu sunt o idee fericita in Romania, si asta nu din vina legii privind modul de calcul si a celor care au facut-o ci din vina noastra a locatarilor, mai precis a celor fara bun simt ce isi inchid repartitoarele si se incalzesc cu aragazul, gazul fiind la pausal. Pe aceasi luna decembrie mi-a venit gazul 100 de lei, de 5 ori mai mult decat vara (fiind distribuit si in functie de numarul de persoane si noi suntem 4) in timp ce dragutii de pensionari (si nu numai) ce se incalzesc cu gazul si carora li se datoreaza 80% din consumul de gaz sunt de obicei cate 2. Prin acest mod de calcul a gazului cei ce consuma gaz pentru incalzire platesc in fapt in fapt de vreo 10 ori mai putin decat consuma, iar restul este sponsorizare din partea vecinilor ce folosesc aragzul doar pentru scopul pentru care a fost creat. Ce economie fac la repartitoare dau pe gaz, si nici macar nu am un beneficiu de pe urma acestuia. De acea un mod corect de calcul a costurilor la incalzirea intr-un bloc cu repartitoare este: suma cu incalzirea din calcul + diferenta dintre suma gaz la pausal/luna iarna si suma gaz la pausal/luna sezon cald. In fapt costul meu real cu caldura in acest sistem pe luna dec nu a fost de 280 lei ci de 360 lei. Plus citirea repartitoarelor. Eu in locul autoritatilor, tinand cont si profilul speciei de roman locatar de bloc, as completa legislatia astfel pentru blocurile cu repartitoare:
- condominiile in care in sezonul rece se inregistreaza o crestere a consumului mediu lunar de gaz cu mai mult de 50% fata de sezonul cald sunt obligate sa aplice una dintre urmatoarele masuri adoptata prin hotarare in AG: fie contorizarea individuala la gaz fie distribuirea costurilor de gaz la pausal nu in functie de numarul de persoane ci in functie de cota indiviza (ultima masura nu este perfecta dar repartizeaza ceva mai echitabil costurile cu gazul).
Din ce in ce mai multi locatari de la noi (majoritatea activi in campul muncii) sunt indignati de costul gazului la pausal si vor sa se contorizeze individual, fiind deja trasa o teava de gaz in bloc, unii avand centrale (la 350 lei in plus pe sezon rece amortizarea deja devine rezonabila in cativa ani).
Ma intreb ce o sa se intample cand o sa ramane necontorizati doar cativa si o sa le vina cate 300-400 lei gazul pe luna si nu or sa poata plati sau nu au bani sa se contorizeze individual. Or sa se paruiasca intre ei pentru ca x de la 2 camere cu trei persoane o sa plateasca de 3 ori mai mult decat y de la 3 camere care este singur, desi toata lumea va sti ca y consuma cel putin la fel de mult gaz ca si x.



Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
Selenus, utilizator
Niciun sistem de repartizare a utilitatilor nu este perfect, toate au hibe peste hibe, dar e bine ca putem alege, avem aceasta posibilitate uneori, pe acela care ne ofera posibilitatea de a face diferenta de plata la diferenta de consumuri.
Daca sunteti multumit de sistemul repartitoarelor pentru ca ati invatat sa le utilizati, atunci aveti un lucru de facut - sa-i invatati si pe altii s-o faca, si un lucru de nefacut - sa nu mai purtati de grija celor care nu-si poarta singuri grija lor! :)

@laurentiu22
Proprietarii care au renuntat la repartitoare au facturile umflate in mod abuziv de firma, imposibil de dovedit stiintific.
Robinetii termostatici montati pe calorifere dergleaza instalatia de incalzire, se produce dezechilibrul hidraulic. De aceea este OBLIGATORIE:
1. echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire
de catre proprietari si
2. echilibrarea retelei de distributie
, la bransament, de catre CET.
Aceasta insemna montarea unor regulatoare de presiune in subsolul blocului, la baza coloanelor de distributie si la bransament.
Aceasta conditie a echilibrarii si erorile sunt prevazute in standardul european EN 834/1994, precum si in reglementarile tehnice romanesti in constructii.
Uitati- va pe www.fapr.ro-adevarul despre repartitoare.

Din cauza neefectuarii echilibrarii hidraulice apar asemenea facturi aberante. Scopul echilibrarii este tocmai minimizarea erorilor. E imposibil sa existe factura de 1000 de lei, desi s-a facut echilibrarea hidraulica interioara. Cea facuta la bransament reduce doar partial consumul.
Orice specialist in instalatii de incalzire sau auditor energetic va va spune ca o factura de 6-800 sau 1000 de lei este o ABERATIE, o imbecilitate dpdv stiintific.
Nu exista nici o confirmare stiintifica pentru formule de calcul de genul "cel mai mare consum intr-un apartament cu repartitoare plus o majorare". TOATE facturile dintr-un asemenea bloc au erori, in plus (cei care se incalzesc) sau in minus (cei care inchid caloriferele). Pe fondul dezechilibrului hidraulic, "cel mai mare consum intr-un apartament cu repartitoare", insemna in fapt cel mai furat proprietar care si a montat repartitoare, cea mai mare eroare pt un apartament dotat cu repartitoare.

Programele de calcul ale firmelor prestatoare nu sunt validate stiintific, de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor, INCERC.
Chiar daca ar fi, in absenta echilibrarii hidraulice, orice program va da ERORI GRAVE.

Daca proprietarii fara repartitoare au un avocat care sa cunoasca legislatia tehnica adevarata, nu doar variantele falsificate ale ANRSC, vor castiga in instanta.

Alte discuții în legătură

Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare DEXX DEXX Buna ziua, Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)