avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Obligativitate Casco - Leasing
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Obligativitate Casco - Leasing

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: am terminat recent leasingul la un autoturism ... pe 16.01.2012 mi s-a facut transferul de proprietate. Polita Casco mi-a expirat pe 08.01.2012 (a avut durata de 4 ani din momentul ridicarii masinii - 08.01.2008) si nu a mai fost reinnoita. Pe 15.01.2012 am avut un incident in trafic in care eu sunt partea vinovata. Conform contractului de leasing, ar fi trebuit sa fiu asigurat Casco pana in momentul in care mi se transfera autoturismul. Exista vreo posibilitate ca finantatorul sa raspunda pentru faptul ca nu a prelungit polita Casco astfel incat sa acopere perioada pana la transfer?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters222705 , utilizator 23:08, 20 Ianuarie 2012
Am la unitatea unde lucrez contracte in derulare, dar si masini cumparate in mai multe perioade (Porsche si RCI Lesing), si vreau sa va spun ca acum in ianuarie am terminat unul din contracte(am platit val. reziduala pe 14.01.2012)dar si rata nr. 50 reprezentand casco extins pentru perioada de 30 de zile in care trebuie sa facem inscrierea pe societatea noastra. Deci, am avut contractul pe 48 luni (4 ani), am platit 49 de rate casco( 48 rate + val. reziduala), iar rata 50 casco extins.
Nu stiu ce sa inteleg, oare exista firme de leasing care nu atentioneaza clientul in acest sens, eu am derulat asa cum v-am explicat , inca din anul 1998, contracte la care s-a procedat la final asa cum v-am aratat mai sus, desi, sincer nu-mi amitesc daca este stipulat ceva in acest sens.
Nu prea inteleg, ceva nu se leaga in cazul dv.(gygy83), contractul cred ca a expirat din dec.2011 daca in 16.01.2012 s-a facut trasferul de prorietate.
"Daca d-voastra sunteti partea vinovata, urmeaza sa suportati consecintele faptei d-voastra produsa cu vinovatie "

Pai si asigurarea CASCO ce mai asigura ? Daca eu trebuie sa raspund fiindca sunt vinovat?

Cred ca important este, care este ultima rata de LEASING platita (de obicei in cadrul acesteia se plateste si rata aferenta asigurarii CASCO) , carei perioade din contractul de leasing este aferenta aceasta rata.... In opinia mea si din experienta pe care o am se poate intampla ca societatea de leasing sa omita plata asigurarii pe o perioada de cateva zile de la sfarsitul contractului.
NU exista nici un motiv pentru a nu avea asigurare CASCO incheiata pe toata perioada contractului de LEASING si binenteles ca exista posibilitatea de a incheia o noua asigurare pe numele DVS care sa fie vabila exact din momentul in care masina trece in proprietatea DVS.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
dan24, utilizator
Zocor a scris:

Pana sa vezi dumneata data transferului, studiaza intai data expirarii perioadei contractuale.
La data de 15 ianuarie 2012 nu mai era valabil contractul intre finantator si cumparator
[...]
Nu suport firmele de leasing

Stimate domn, expirarea contractului de leasing nu presupune automat si transferul dreptului de proprietate; nu inteleg inversunarea cu care insistati in eroarea dv doar pentru a parea - intr-un schimb de replici - ca aveti dreptate.
Aveti tot dreptul de a nu agrea companiile de leasing insa fiti sigur ca atitudinea si concluziile dv tendentioase (de ce presupuneti ca gygy83 a lovit masina intentionat?!) nu ajuta in niciun fel.
Toate cele bune!
klehus a scris:

Zocor a scris:

Pana sa vezi dumneata data transferului, studiaza intai data expirarii perioadei contractuale.
La data de 15 ianuarie 2012 nu mai era valabil contractul intre finantator si cumparator
[...]
Nu suport firmele de leasing

Stimate domn, expirarea contractului de leasing nu presupune automat si transferul dreptului de proprietate; nu inteleg inversunarea cu care insistati in eroarea dv doar pentru a parea - intr-un schimb de replici - ca aveti dreptate.
Aveti tot dreptul de a nu agrea companiile de leasing insa fiti sigur ca atitudinea si concluziile dv tendentioase (de ce presupuneti ca gygy83 a lovit masina intentionat?!) nu ajuta in niciun fel.
Toate cele bune!


Corect, pana la un punct: atunci cand contractul de leasing expira, autoturismul este al nimanui, cum s-ar spune.
El nu mai poate avea ca proprietar finantatorul, dar nici nu-l poate avea ca proprietar pe cumparator, atata vreme cat nu s-a facut transferul de proprietate.
Ca o paranteza, pentru ca nu cunoasteti acest amanunt, viitorul proprietar, de la data terminarii perioadei de contract, floloseste autoturismul in mod ilegal, intrucat numerele firmei de leasing nu mai sunt valabile.
Practic, el pune in circulatie un autoturism neinmatriculat, sic !
Studiati problema in amanunt si veti vedea ca am dreptate. Eu am trecut prin asa ceva si am tras concluziile singur, ca autoturismul pe care urma sa-l pun in circulatie nu era inmatriculat, pana la transferul de proprietate, cand se primeau alte placute de inmatriculare.
Cand o firma de leasing vinde un autoturism, ea face precizari in acte cat timp este valabil contractul, implicit numerele de inmatriculare.
In perioada de transfer de proprietate, noul proprietar are obligatia de a se abtine sa puna in circulatie autoturismul, pana nu sunt perfectate actele, asta incluzand si primirea numerelor noi.
Nici eu nu stiam, dar m-am interesat cum spune legea, pentru a nu-mi creea singur neplaceri.


Toate cele bune !
Pe certificatul de inmatriculare, pe verso, este o rubrica ce se completeaza la schimbarea detinatorului. Ce data are mentiunea respectiva? Mai aveati dreptul sa circulati 30 de zile cu talonul pe numele firmei de leasing. In maxim 30 de zile, trebuia sa inscrieti masina pe numele dvs. Eventual puteati sa pastrati aceleasi numere de inmatriculare, cu acordul firmei.
Desi puteti sa circulati maxim 30 de zile cu acest talon si aceste numere, dvs. sunteti proprietar si raspundeti.
Deci, ce data aveti in talon la mentiunea "Instrainat catre ..."?

Alte discuții în legătură

Dosar dauna neacceptat chivumaria chivumaria buna seara, ma confrunt cu o situatie disperata.In urma cu 4 ani(nov 2008) am incheiat un contract de leasing pe care l-am terminat in nov 2011La expirarea ... (vezi toată discuția)
Rca la masina in leasing sodalit2005 sodalit2005 Buna seara, Va rog daca poate cineva sa ma sfatuiasca ce ar tb. sa fac in conditiile in care am achizitionat un autoturism in leasing si doresc sa inchei ... (vezi toată discuția)
Contract leasing preluat de o societate de recuperare ankalaura85 ankalaura85 Buna ziua! O societate comerciala a contractat printr-un leasing un autoturism in decembrie 2005. Au fost platite ratele pana in mai 2009 iar in ianuarie 2010 ... (vezi toată discuția)