avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Unde se contesta alegerile?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Unde se contesta alegerile?

Unde si cum se pot contesta niste alegeri intr-o asociatie de proprietari, alegeri care nu au respectat legea 230 si normele de aplicare?
Banuiesc ca una e instanta. Se plateste ceva daca se actioneaza in justitie?
Alta institutie mai e?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:59, 26 Ianuarie 2012
Daca as fi in locul prietenei in primul rind as chema in judecata asociatia pentru ca instanta: 1.sa constate nulitatea absoluta / sa dispuna anularea hotaririi adunarii generale (poate isi dau cu parerea juristi cum este mai corect, eu as merge pe nulitate absoluta) , pentru ca nu au fost respectate conditiile impuse de lege privind convocarea, iar nerespectarea acestora atrage nulitatea.
2.obligarea asociatiei sa organizeze noi alegeri in conditiile legii
taxa de timbru este aprox.20 lei , cam cite 10 lei fiecare capat de cerere.

Deasemenea in tem. art.26 Legea 230/2007 as mai cere si suspendarea executarii hot.ad.gen., suspendarea din functie a comitetului executiv nou ales, inclusiv a presedintelui nou ales pina la hotarirea irevocabila a instantei.

Cu primaria poate sa incerce dar sa nu isi faca iluzii, cei de la primarie nu au atributii si nici dreptul de a anula hotariri ad.gen. si nici nu au cum sa oblige asociatia sa organizeze noi alegeri. va scriu asta din proprie experienta.

Cel mai simplu ar fi sa fie informati toti proprietarii si sa se organizeze o adunare gen.extraordinara cu noi alegeri, asta daca proprietarii nu sint in hibernare.
DECIZIA Nr.670 din 18 mai 2011
referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor .........şi ale art.26 din Legea nr.230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
CURTEA CONSTITUŢIONALÃ În numele legii DECIDE:
1. Admite excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.26 din Legea nr.230/2007
privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi constată că sintagma "de la adoptarea acesteia" este neconstituţională, excepţie ridicată de Gheorghe Alecsăndruţ, ............. nr.3.735/279/2008 al Curţii de Apel Bacău - Secţia civilă, cauze minori, familie, conflicte de muncă şi asigurări sociale.
...
Definitivă şi general obligatorie.


Prin decizia de mai sus , nu este anulat tot articolul 26 din legea 230 ?


eugen82 a scris:

Daca as fi in locul prietenei in primul rind as chema in judecata asociatia

Daca as fi fost in locul prietenei as fi anuntat cat mai multi proprietari sa participe la acesata adunare generala, chiar convocata de 8 oameni si-as fi participat la AG.
Asa prietena se lamurea daca proprietarii o vor sau nu presedinte.

Daca as fi fost in locul prietenei si nu as fi stiut nimic despre aceasta adunare generala inainte de a se desfasura, in momentul cand as fi aflat ca s-a desfasurat si-au ales alt presedinte m-as fi conformat, as fi predat ce era de predat si m-as fi dus la culcare.
Daca proprietarii ma voiau, organizau alta adunare generala, reclamau la primarie... si ma repuneau in functie. Eu nu as fi facut nici un demers.

Reclamatiile la primarie nu folosesc la nimic intr-o astfel de situatie, primaria -serv.care se ocupa de asociatii poate fi sesizata atunci cind se constata nereguli in gestiunea banilor, cheltuieli aiurea, altele asemenea, abia atunci primaria face verificari.
Dar primaria nu poate anula hotariri ale ad.gen., ci doar instanta de judecata .
Mai interesati-va, eu asa am aflat intr-o situatie similara direct de la d-na sefa de serviciu.

Ar trebui in general si in particular in situatia din intrebare a prietenei.. sa reactioneze proprietarii atunci cind in asociatie au loc grave incalcari ale legii.
Din pacate in practica situatia este alta, de cele mai multe ori proprietarii fie din comoditate, fie din nepasare sau nepricepere nu reactioneaza, prefera sa-si vada de viata lor.
Exista nenumarate asociatii unde adunarea generala trebuieste reconvocata, pentru ca la prima convocare nu vin decit 10% sau nici atit, asta este problema, nepasarea.
Asa ca prietenei careia ii pasa, din pacate nu-i ramine decit sa se adreseze instantei de judecata si va cistiga, pentru ca hotarirea acelei ad.generale este lovita de nulitate absoluta.
Tot din pacate va cistiga dupa un timp, cu rabdare si cu nervi, asa ca de ce nu ar cere asociatiei si daune morale?
Da, buna idee cu daunele morale...
Imi spune acum ca o mina de oameni din bloc au facut un tabel prin care au solicitat organizarea de catre comitet a adunarii generale cu o anume ordine de zi printre care si bugetul de venituri si cheltuieli. Comitetul nu face nimic si deci oricat a tras ea de ei, aia nu vor s amiste un pai si bugetul nu e facut. Avind in vedere ca nu au specificat pe cerere ca e adunare generala extraordinara si ca vor sa fie convocata de comitet, nu de ei, cei care au facut lista, atunci e vorba de adunare generala in primul trimestru din an si ca suntem de-abia in ianuarie, aia voiau pina la finalul lunii sa fie convocata. In tabel aflam ca sunt si chiriasi care au semnat si oameni care nu sunt membri ai asociatiei.
Deci, brambureala.
Domnul Adrian are dreptate, nu are rost sa se lupte cu morile de vint insa mi-a spus ca ar fi vrut sa demisioneze oricum, numai cind ar fi dorit ea care a muncit mult la asociatie, nu cind vor o mina de oameni rai.

Alte discuții în legătură

Adunare generala handsu handsu Daca intr-o asociatie de proprietari nu se tin adunarile generale obligatorii anuale ,nici alegerile stabilite din 2 in 2 ani ,se poate aprecia ca asociatia ... (vezi toată discuția)
Puci in asociatie Costica33 Costica33 Am fost anuntat acum de un membru al gruparii ostile mie din bloc ca joi va avea loc o adunare generala de alegeri si ca eu am fost demis in urma semnaturilor ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari fara comitet ruxyradu ruxyradu In cadrul asociatiei de proprietari 3 membri ai comitetului au demisionat si au ramas presedintele si un membru. Adunarea generala pentru alegeri ar fi trebuit ... (vezi toată discuția)